همهی شرایط برای باخت دموکراتها فراهم است!

آفتاب یزد/متن پیش رو در آفتاب یزد منتشر شده و انتشار آن در آخرین خبر به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
کمتر از 3ماه تا انتخابات میاندورهای کنگره آمریکا باقی مانده؛ انتخاباتی که از اهمیت حیاتی برای دولت این کشور برخوردار است چون رویکرد سیاسی اکثریت کنگره را مشخص میکند. این در حالی است که دموکراتها یک مشکل اساسی دارند. جو بایدن، رئیسجمهور برآمده از این حزب به قدری نامحبوب است که به اعتقاد کارشناسان میتواند موقعیت نامزدهای دموکرات در انتخابات میاندورهای را تحتتاثیر قرار دهد. گذشته از عدممحبوبیت جو بایدن، بحران اقتصادی بهویژه تورم، اثرات بحران کرونا و سیاست خارجی بحثبرانگیز او نیز از مهمترین چالشهای پیشروی دموکراتها در آستانه انتخابات میاندورهای است. هماکنون در مجلس سنا شمار نمایندگان جمهوریخواه و دموکرات 50-50 است اما در مجلس نمایندگان دموکراتها با 4کرسی بیشتر، اکثریت را در اختیار دارند. انتخابات میاندورهای کنگره در میانه هر دوره ریاستجمهوری برگزار میشود. در جریان این انتخابات، تکلیف تمام 435کرسی مجلس نمایندگان و یک سوم 100کرسی مجلس سنا مشخص میشود. دوره نمایندگی اعضای مجلس نمایندگان 2سال خواهد بود. این در حالی است که یک سوم از اعضای سنا برای یک دوره 6ساله انتخاب میشوند.
> آمریکا و دوقطبی شدگی ویران کننده!
علی بیگدلی استاد تاریخ و روابط بینالملل دانشگاه در گفتگویی تحلیلی به پرسشهای آفتاب یزد پاسخ گفت.
این استاد دانشگاه معتقد است: یکی از مشکلاتی که در نظام سیاسی آمریکا الان وجود دارد این است که جامعه آمریکا یک جامعه کاملا دو قطبی شده است هم از جهت سیاسی هم از جهت نگاه به سیاست خارجه آمریکا که مشکل عمدهای برای آمریکاییها به وجود آورده و به همین دلیل آمریکاییها دچار سرگردانی در تصمیم گیریهایشان هستند مخصوصا مردم آمریکا برای رای دادن دچار این سرگردانی هستند. اخیرا هم که این حادثه برای آقای ترامپ به وجود آمد که احتمالا ساخته و پرداخته افبیآی منتخب بایدن است و حادثه بسیار بسیار مهمی است که میتواند میزان رای او را کاهش دهد.
بیگدلی میافزاید: در مقابل هم جمهوری خواهان ترور ساختگی پمپئو را انجام دادند که بایدن و حزب دموکرات را زیر سوال برند. لذا دو قطبی شدن جامعه آمریکا بسیار میتواند انتخابات را تحت الشعاع خود قرار دهد. با توجه به اینکه میزان محبوبیت بایدن تا قبل از این اتفاقات هم به 38 درصد رسیده بود که بسیار کم است و بیسابقه، دارند تلاش میکنند که به نحوی این محبوبیت را افزایش دهند. آمریکا مشکلات داخلی هم دارد و تورم به9.2 درصد رسیده و قیمت بنزین هم افزایش پیدا کرده است بنابراین وقوع این حواشی هم
دور از انتظار نیست.
> دموکراتها مراقب هستند در زمین جمهوری خواهان بازی نکنند!
علی بیگدلی با اشاره به این که اگرچه سند برای کشته شدن ایمن الظواهری ارائه نشد اما طرف مقابل هم برگی را رو نکرد که آمریکاییها را خفت بدهد به مسئلهی مهمتری پرداخته میگوید: عجیبتر این که کاخ سفید در مورد جان بولتون هیچ واکنشی نشان نداده وزارت خارجه هم خیلی کم به آن پرداخت!
این استاد دانشگاه علت را نیز بیان میکند: آمریکاییها اکنون به برجام احتیاج دارند و امضا آن میتواند موفقیتی برای دموکراتها و بایدن به حساب آید و میزان محبوبیت او را افزایش دهد فلذا ایرانیها را تحریک نمیکنند.
> مهیا بودن اسباب شکست دموکرات ها، احتمال رو کردن برگ برنده؟
علی بیگدلی با غیرقابل پیشبینی خواندن نتیجهی هر انتخاباتی در ایالات متحدهی آمریکا میافزاید: خود آمریکاییها هم نمیتوانند انتخاباتشان را پیشبینی کنند. مانند آنچه در مورد خانم کلینتون رخ داد. شرایط آمریکا شرایط خاصی است تربیت سیاسی آمریکاییها با اروپاییها تفاوت دارد. آقای بایدن اکنون امتیازی ندارد و شرایط سنی و کهولت هم باید اضافه کرد اما با این حال هم نمیتوان نتیجه انتخابات را پیشبینی کرد. ترامپ هم برگه برندهای ندارد در غرب بحث فرار مالیاتی اهمیت زیادی دارد که در مورد او مطرح شده چون افرادی که فرار مالیاتی میکنند متهم به خیانت ملی میشوند. لذا پیشبینی انتخابات در 80 روز دیگر ممکن نیست. اما اگر با شرایط فعلی بخواهیم پیشبینی کنیم معتقدم دموکراتها نصف به نصفشان را در مجلس سنا قطعا از دست میدهند.
> کامالا هریس معاونی که محو شد
این تحلیلگر مسائل سیاسی در ادامهی گفتگوی خود با آفتاب یزد اشارهای نیز به چهرهی کم فروغِ معاون بایدن کرده میگوید: خانم کامالا هریس عنصر تحمیلی بود اگر چه سابقه درخشانی داشت. فرماندار کالیفرنیا و دادستان این منطقه بود. یهودیان در آمریکا دو بخش هستند تعدادی ازیهودیان وابسته به سازمانهای تاثیرگذار در آمریکا هستند. یگ گروه دیگر که آزاد هستند و بیشتر مرکزشان در کالیفرنیا است و بیشتر در ایالات جنوبی آمریکا متمرکز هستند. اینها به بایدن رای دادند و انتخاب این خانم شاید باجی بود که باید به آنها داده میشد. ولی نمیدانم چه اتفاقی افتاد که خانم کامالا هریس به پشت صحنه رفت. سفری هم که خانم نانسی پلوسی به تایوان کرد باید خانم کامالا انجام میداد همین مسئله را باید از دو جنبه بررسی کرد:
- یکی این که انتخابات کنگره و نقش خانم پلوسی بسیار مهم است
- دوم این که نفر دوم به طور قطع پلوسی است نه هریس!
> جمهوری خواهان روی روسها و بن سلمان حساب کردهاند
در روزگاری که روسیه و چین در تضاد کامل با آمریکا هستند و مسکو در زمین اوکراین حتی با کاخ سفید در یک رویارویی جنگی است این پرسش که آیا جمهوری خواهان روی کمک روس ها، چینیها و بنسلمان حساب باز کردهاند بسیار مهم است.
علی بیگدلی در واکنش به این مسئله میگوید: همیشه حساب میکردند. به همین دلیل روی کمکهای مالی شاه سابق ایران هم حساب میکردند. چون هم پوتین هم ترامپ تفکر محافظهکارانه دارند از لحاظ فکری به هم نزدیک ترند. اکنون در غرب به خصوص اروپا سر ادامه کمکها به اوکراین اختلاف به وجود آمده است. روسیه هم لقمه راحتی نیست که به آسانی قورت داده شود و دست خالی از اوکراین نخواهد رفت.
> علاقه بن سلمان به جمهوری خواهان
بیگدلی با تایید علاقه بن سلمان به جمهوری خواهان میگوید: بله در زمان شاه هم این طور بود و عربستان نیز به همین ترتیب بیشتر به سمت جمهوری خواهان تمایل داشت. بنابراین، این سابقه طولانی و تاریخی دارد که دموکراتها با حکومتهایی مثل ایران و عربستان خیلی روابط نزدیک و صمیمانهای ندارند.
> رویارویی چین و آمریکا و نقش چین در ماندن دموکراتها
بیگدلی در قسمت پایانی این گفتگو با تاکید بر این مسئله که: چین به تایوان حمله نمیکند. خاطرنشان میسازد: قدرت روسیه مبتنی بر نظامیگری است قدرت چین مبتنی بر تجارت. لذا تاجر محتاط است. اگر چه چینیها دست به این مانورها زدند فقط میخواستند نمایش قدرت دهند و به آمریکاییها دهن کجی کنند. لذا به تایوان حمله نمیکند چون بازار بزرگ خود را در آمریکا از دست میدهد. آمریکاییها به خصوص آمریکاییها سنتی، ضد کمونیست هستند این نکته را هم باید توجه داشته باشیم اما با همه این تفاسیر بعید است که چین دست به اشتباه زند و حمله کند.
وی میافزاید: آمریکاییها در سال1797 تئوری چین واحد را پذیرفتند. ممکن است در آینده با کاهش تنش در اوکراین، آمریکاییها جدول زمانبندی شدهای را به چینیها ارائه دهند که از تایوان خارج شوند.
> مد نظر بودن انتخابات کنگره
بیگدلی با تاکید بر این مسئله که آمریکاییها بیشتر به داخل نگاه میکنند و کمتر به خارج توجه دارند، میگوید: انتخابات کنگره در این برهه زمانی حساستر از همیشه است و هر رفتاری میتواند بر نتیجهی نهایی آن انتخابات تاثیرگذار باشد.