اقدام به افزایش وثیقه برای جلوگیری از مهاجرت، خندهدار است

اعتماد/متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و بازنشر آن در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران گفت: بخش مهمی از افزایش انگیزه برای مهاجرت به ابهاماتی برمیگردد که در آینده اقتصاد ایران وجود دارد. مرتضی افقه درباره افزایش مهاجرت از ایران گفت: من امروز دیگر از واژه فرار مغزها استفاده نمیکنم، چراکه ما امروز با تلاش صاحبان حرف و مشاغل روبهرو هستیم که قصد مهاجرت از ایران را دارند. وی گفت: به هر حال اگر تا چندی پیش این نخبگان بودند که از ایران میرفتند، امروز اهل فن و صاحبان حرفه و... در حال مهاجرت از ایران هستند و همین امر نشان میدهد سیاستهای ما تا چه اندازه برای جذب نیروها و جوانانمان اشتباه بوده است. افقه گفت: بخش قابل ملاحظهای از این تصویر، ناشی از ابهام در آینده اقتصادی کشور است، بحث دیگر هم فشار فرهنگی و اجتماعی دولت جدید بر مردم است. این استاد اقتصاد دانشگاه اضافه کرد: شاید صاحبان شرکتها عمدتا با دلیل اقتصادی از ایران مهاجرت کنند، اما باید بپذیریم بخش قابل توجهی از نخبگان و جوانان، به دلیل فشار و تنگ نظری مهاجرت میکنند. وی گفت: امروز هر کشوری لازم است خود را برای توسعه مهیا کند چون اقتصاد عرصه جدید قدرت است و کشورهایی که حرفی برای گفتن دارند، قدرت اقتصادی لازم را باید داشته باشند در چنین فضایی چطور میتوان انتظار داشت که ایران بدون وجود اهل فن، صاحبان حرفه، نخبگان و... به توسعه دست یابد. وی به ایده مهم دولتها برای عبور از نفت و دستیابی به اقتصادی بدون وابستگی به نفت اشاره کرد و گفت: چه چیزی قرار است جایگزین نفت شود، وقتی نیروهای انسانی به درستی حفظ نشوند، طبیعی است وابستگی ما به نفت نه تنها کاهش نمییابد بلکه دستخوش افزایش نیز خواهد شد و این خطر بزرگی برای آینده ایران است.
به گفته وی بدون حضور نیروی انسانی نمیتوان از نفت عبور کرد و متاسفانه سیاستهای اقتصادی و سیاسی ما مبتنی بر حفظ نیروی انسانی نیست. افقه گفت: در این وضعیت حتی رفع تحریم کمکی به اقتصاد ایران نمیکند، چراکه ایران قادر نیست خود را در جاده توسعه نگه دارد. وی با اشاره به روشهایی نظیر افزایش میزان وثیقه برای خروج دانشجویان پزشکی و... گفت: این روشها مضحک و خندهدار است. در دورهای که در خارج از کشور تحصیل میکردم، بسیاری از افراد وثایق را با درآمدی که در خارج داشتند، آزاد کردند. افقه در گفتوگو با خبرآنلاین ادامه داد: این روش سادهلوحانه است که فکر کنند با افزایش وثیقه میتوان جلوی مهاجرت نخبگان را گرفت. وقتی افرادی تصمیم میگیرند کشورشان را با همه تعلقات ترک کنند، به معنی آن است که واقعا دیگر امکان ادامه زندگی به لحاظ اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی را ندارند. وی گفت: نه فقط این وثایق که وثایقی بالاتر از این بازدارنده نیست و باید ریشههای خروج و مهاجرت نخبگان، فعالان اقتصادی، صاحبان حرفه و تخصص و... برطرف شود. او گفت: زیان ناشی از خروج نیروهای انسانی بسیار بالاتر از تحریمهاست و باید این مهم را سیاستگذار درک کند.
ریشههای مهاجرت را بشناسید
مهدی پازوکی، استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی نیز درباره ریشههای افزایش تمایل به مهاجرت از ایران گفت: متاسفانه سیاستهای دولت کارایی چندانی را ندارد و ما شاهد هستیم که حتی کسانی که در حال فعالیت هستند و شغل دارند نیز نمیتوانند از پس تامین هزینههایشان برآیند. وی گفت: کاش سیاستگذار به درستی به ما پاسخ بدهد و بگوید چرا نخبگان مهاجرت میکنند؟ اگر از من به عنوان معلم اقتصاد این سوال را بپرسید شما را به آمار بیکاری ارجاع میدهم. آماری که با توجه به سیاستهای اشتباه دولتی در حال افزایش است. پازوکی در توضیح این مطلب ادامه داد: تصمیم سال گذشته وزیر سابق کار درخصوص حداقل حقوق، یکی از مهمترین اقداماتی بود که بیکاری را تشدید کرد. مگر دولت نمیگوید طرفدار عدالت هستم؟ یکی از ناعادلانهترین تصمیمات در همین دولت گرفته شده است. دو کارمند بازنشسته در یک سازمان وجود دارند. یکی بیمه تامین اجتماعی است، به همین دلیل ۷درصد از حقوقش کسر میشود و دیگری که استخدام رسمی است با کسر ۱۱درصد حقوقش روبهروست. وی ادامه داد: از سوی دیگر حقوق کسی که بیمه تامین اجتماعی است ۳۸درصد به اضافه ۵۵۰ هزار تومان زیاد شده و حقوق آنکه استخدام بوده، ۱۰درصد افزایش حقوق دارد. این درک درستی از اقتصاد نیست. وی گفت: همه حرف ما این بود که دولت محترم فضایی را برای بازگشت ایرانیان خارج از کشور مهیا کند نه اینکه سیاستها به گونهای باشد که افراد داخل ایران نیز میل به مهاجرت داشته باشند.