اظهارات وزیر فرهنگ درباره برخورد با کتابسازان

ایسنا/ وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره برخورد با کتابسازان اظهارنظر کرد.
سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، امروز (دوشنبه، ۲۲ اردیبهشت) از بخش ناشران عمومی سی و ششمین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران بازدید کرد.
او در حاشیه این بازدید در جمع خبرنگاران درباره مسئله تولید داخلی کاغذ اظهار کرد: کاغذی که در آن کارخانه کاغذ تولید شده بود، نیازهای حوزه نشر را خیلی پوشش نداد. عملاً بخش خیلی محدودی از آن کاغذها به حوزه نشر اختصاص پیدا کردند. از طرف دیکر ناشران هم خیلی از تولید آن کارخانه و کاغذی که عرضه شد، استقبال نکردند. بنابراین به خاطر اینکه هم کمیتش خیلی محدود بود و هم از لحاظ کیفیت مورد استقبال قرار نگرفت، عملاً نتوانست مورد استفاده قرار بگیرد.
او افزود: کاغذ همچنان به واردات متکی شد و با توجه به تغییری که در نرخ ارز در این سالهای اخیر پدید آمده، طبعاً سیاستهای دولت هم تحت تاثیر قرار گرفته است. در حقیقت پیشنهادی که ما به دولت منتقل کردیم این است که با توجه به شرایطی که در حوزه کاغذ پدید آمده، ترمیم جبرانی صورت بگیرد. این ترمیم جبرانی، به اعتباری یارانه کاغذ خواهد بود و در یک زمانی چنین یارانههایی معمول بوده یا ترمیم تفاوت در افزایش یارانههایی که به ناشرین از بابت خرید کاغذ داده میشد. نامه این موضوع زده شده و جلساتش هم در حال برگزاری است.
وزیر ارشاد در پاسخ به پرسش ایسنا درباره خلأ قانونی در حوزه برخورد با کتابسازی و اینکه این موضوع در افتتاحیه نمایشگاه کتاب که با حضور محمدباقر قالیباف (رییس مجلس) برگزار شد، نیز توسط رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران مطرح شد، و چه اتفاقی در این زمینه رخ خواهد داد، گفت: این موضوع مشکل قانونی نیست، مشکل مراحل بعد از اجراست. کتابسازیهای فاحشی که اتفاق میافتد کاملا معلوم است. به عنوان مثال بدون اینکه از ناشر اجازه بگیرند، کتابی را با یک تغییر جلد چاپ و عرضه میکنند، در این کار حق آن ناشر که کتاب را تالیف کرده، مشخص است، ما در این بخش مشکل قانونی نداریم.
او با بیان اینکه ما مشکلات بعد از قانون را داریم، توضیح داد: این موضوع نیز مشابه بقیه چیزها، حقوق مالکیت آن روشن است، در مراحل بعدی به عنوان قاچاق کتاب باید با آنها برخورد بشود. در دوره قبل تلاش کردیم با یک هماهنگی بین اتحادیه ناشران و نیروی انتظامی و حوزه ارشاد یک کمیته سهجانبه باشد که مراحل را دنبال کنیم و بلافاصله بعد از اینکه اولین اخبار از کتابسازی رسید، برای برخورد به سراغشان برویم و به نظر میرسد همان کمیته و کارگروه میتواند الان درباره آنهایی که کتابسازی و سرقت کتاب دارند، فعال باشد.
صالحی در ادامه درباره موضوع کمبود نقدینگی در نهاد کتابخانههای عمومی، گفت: نهاد کتابخانههای عمومی با مشکلات متعددی دست به گریبان است، منابع دولتی در شرایطی قرار دارد که منابع نسبتاً یا کاملاً محدودی است که قدرت عمل را کم میکند، اما ما امیدواریم که با همتی که خانم دکتر (نظربلند، دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی) دارند، هم منابع دولتی، هم منابع عمومی، هم منابع خصوصی را به کمک بیاوریم.
او افزود: حوزه دانش یکی از این ایدهها بود، اگر ما بتوانیم عملاً فرصت ارتباطی مردم را با کتابخانهها گستردهتر کنیم و این اطمینان خاطر را ایجاد کنیم که در حوزههای تعلقیشان میتواند هدیههای کوچک یا بزرگشان به کمک کتابخانهها بیاید، فرصتی را فراهم میکند که حداقل منابع محدود دولتی را ترمیم کند.
صالحی با بیان اینکه در همین قسمت قطعا تلاش شده و ما هم به کمک خواهیم آمد، گفت: بودجه نهاد مشخص است و میزان افزایش امسال آن هم در قانون بودجه آمده است، همچنین بودجه نیم درصد از شهرداریها هم گرفته شده است.
وزیر ارشاد همچنین درباره حضور مقام معظم رهبری در نمایشگاه کتاب تهران گفت: ما بیصبرانه منتظر حضور ایشان هستیم.
صالحی درباره اثرگذاری بنهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و تاثیر آن در خرید مردم، توضیح داد: اینکه بخواهم کمی به این موضوع اشاره کنم خیلی پاسخ روشن و درستی ندارد، اما اجمالاً باید بگویم حتماً موثر است، رقمی که وزارت فرهنگ تامین میکند درصدی وجود دارد، اما همین مقدار هم در حقیقت به کمک فضای رونق کتاب آمده است، بیتردید با توجه به گرانی قیمت کتاب هر درصدی که ما کمک میکنیم در تشویق به کتابخوانی کمککننده است.
او همچنین در پاسخ به سوال دیگری درباره ارزیابی از سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران گفت: الان هنوز در نیمه نمایشگاه هستیم، اما از لحاظ فروش نسبتاً وضع خوبی داریم و از لحاظ استقبال نیز روز به روز بهتر میشود.