ايسنا/ مراسم بزرگداشت صدرا ذوالرياستين شيرازي، شاعر غزلسرا و روزنامهنگار، با حضور شخصيتهاي ملي و استاني در شيراز برگزار شد.
محمدابراهيم انصاري لاري، استاندار اسبق فارس، عصر جمعه ۱۹ خرداد در مراسم بزرگداشت صدرا ذوالرياستين شيرازي گفت: صدرا برآمده از خانوادهاي مذهبي و عرفاني و آزاديخواه است که خانواده او خدمات سترگي به اين مرز و بوم داشتهاند.
او با اشاره به اينکه آرامگاه يکي از اجداد ذوالرياستين شيرازي واقع در دارالسلام شيراز هنوز زيارتگاه صاحبان دل است، گفت: صدرا ذوالرياستين با داشتن هيبتي پرصلابت و رستمگونه، از قلبي رحيم، ذوقي سليم و خيالي نازک برخوردار است.
انصاري لاري مشخصات و ويژگيهاي اين شاعر و اديب شيرازي را فراوان دانست و گفت: منتقدان ادبي در باره او زياد نوشتهاند و گفتهاند اما من به دو خصوصيت شخصيتي و ادبي او اشاره خواهم کرد. در ميان خصوصيتهاي شخصيتي و انساني و اخلاقي ذوالرياستين، آنچه بيش از همه مخاطب را تحت تاثير قرار ميدهد، خصوع و فروتني او است. او همه جا خود را خُرد معرفي ميکند حال آنکه بسيار بزرگ است.
او ادامه داد: صدرا ذوالرياستين در قالبهاي مختلف شعر ميگويد، اما اشعار خود را از مقوله در حاشيه شعر حساب ميکند. اين موضوع از نامگذاري دفاترش هويداست وقتي که دفتري را "غزلواره" و ديگري را "شايد غزل"، مينامد و اين ويژگي را شايد از سعدي بزرگ وام گرفته باشد.
انصاري لاري درباره آثار و شعرهاي ذوالرياستين گفت: او از يک طرف مريد پير توس، فردوسي بزرگ است و از طرفي پيوندي عميق با غزل دارد که وفادارياش را به دو قله دستنيافتني غزل فارسي يعني سعدي و حافظ نشان ميدهد.
او اظهار کرد: صدرا با يک نوآوري و کاري بديع، مضامين حماسي را در قالب غزل عرضه کرده که کاري نو و جديد است و اگر زماني بخواهند پژوهشي در اين زمينه انجام دهند اين نوآوري بايد بهنام صدرا ذوالرياستين شيرازي ثبت شود.
استاندار اسبق فارس متذکر شد: صدرا بهگونهاي مضامين حماسي را در قالب غزل بيان ميکند که نه قالب غزل سست و نه مضامين حماسي دچار تزلزل شود.
او همچنين خاطرنشان کرد: معمولا تمام غزلسرايان در غزلهاي خود دنبال معشوقهاي هستند و معشوقه صدرا هميشه و همهجا وطن او بوده است.
محمدرضا خالصي، معاون فرهنگي جهاد دانشگاهي فارس، نيز با يادکرد جايگاه فاخر صدرا ذوالرياستين در ميان مفاخر فارس، از وي به عنوان شاعري با انديشههاي سخته نام برد و بيان کرد: ذوالرياستين با بهرهگيري از پتانسيل زبان، متن را خواندني ميکند و اين مقولهها را در شعر خود عنوان ميکند.
او گذر زمان را در پختهشدن انديشههاي صدرا ذوالرياستين مؤثر دانست و گفت: بر اثر گذر روزگار انديشه و زبان صدرا به خواجه شيراز نزديکتر شد و از اين خوب پيداست که زبان حافظ را بيشتر مورد مداقه قرار داده است.
وي ادامه داد: شعر صدرا ازسويي بسيار سخته و از تعقيد دور است و شفاف و روان و ثابت پيش ميرود؛ همچنين آشنايي او با خواجه و رمز و راز زباني اين شاعر باعث شد ايهام در زبان او بيشتر شود.
خالصي صدرا را تحت تأثير طبيعت دانست و گفت: از همين رو است که ميتوانيم شيراز را در شعر او تصور کنيم و حس نوستالوژيکي را نيز ميتوانيم درک کنيم و به همين دليل، هرگاه نميتواند در برابر رنجها تاب بياورد به شيراز کودکي خود پناه ميبرد.
او اضافه کرد: شعر صدرا سرشار از ياد جنگها، پهلوانيها و جانفشانيها و در عين حال لبريز از آثار تمدن و مظاهر روح و فکر مردم يک کشور است که همراه با غزل و حماسه ارائه ميشود.
در اين مراسم که در پاسداشت و بزرگداشت صدرا ذوالرياستين شيرازي برگزاري شده بود، نشان مفاخر فارس توسط سيدعبدالواحد موسوي لاري به صدرا ذوالرياستين تقديم و پيام سيدرضا صالحي اميري، وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي به آيين ثبت معنوي جايزه ادبي «ريحانه» توسط بهزاد مريدي، مديرکل فرهنگ و ارشاد اسلامي فارس، خوانده شد.
صدرا ذوالرياستين تا کنون آثاري مشتمل بر ١٥ کتاب و مقالههاي مطبوعاتي زيادي به چاپ رسانده است. او زاده ١٣١٥ در شيراز است و «مردي در تاريکي روحش»، «شراب تلخ»، «غزلواره»، «شايد غزل» و «ياغي» از جمله آثار اين شاعر است.
با کانال تلگرامي «آخرين خبر» همراه شويد
بازار