خاطرات «وندی شرمن»/ ظریف میز مذاکره را ترک کرد جان کری بر روی میز کوبید!

مهر/ «وندي شرمن» ديپلمات يهودي و معاون وزارت خارجه آمريکا در دولت اوباما و نماينده ارشد آمريکا در مذاکرات هستهاي با ايران که به امضاي توافق برجام انجاميد، در کتاب خاطراتش با عنوان «بدونهراس» به جزئيات مذاکرات با طرفهاي ايراني پرداخته است.
اولين مذاکرات پس از مذاکرات مخفيانه
زماني که در ماه نوامبر مذاکرات ۱+۵ از سرگرفته شد، عراقچي و تختروانچي بهعنوان مذاکرهکنندگان اصلي ايران جانشين جليلي شدند و وزيرخارجه، جواد ظريف، رياست تيم را به عهده گرفت.
با اين حال، عملکرد آنها با مذاکرات مخفيانه تفاوتهايي داشت. عراقچي حالا مذاکرهکننده شماره يک بود و تختروانچي پس از او قرار داشت. حوزه مسؤوليت تختروانچي آمريکا بود و در زمان مذاکرات عمان از آنجا که فقط يک طرف آمريکا بود، هدايت مذاکرات را او عهده داشت.
مشورتهاي ايميلي
ظريف و کري اغلب به هم ايميل ميزدند و ايدههايشان را به اشتراک ميگذاشتند و اين مباحث آزاد اغلب بايد به وسيله تيم ديپلماتيک بازپرداخت ميشد تا در متن توافق قرار گيرد.
ماجراي پرت کردن خودکار چه بود ؟
در اواسط جلسه شش ساعتهاي که تا آن موقع پيشرفت خاصي نداشت، ظريف سرش را بين دستانش گرفت و ميز مذاکره را ترک کرد. کري، وزير خارجه، کلافگياش را با کوباندن مشتش به ميز نشان داد. مشتش به قدري محکم بود که خودکاري که در دست داشت به هوا پرتاب شد و به عباس عراقچي اصابت کرد. بقيه ما پشت ميز خشکمان زده بود، چون کري بهندرت عصباني ميشد و حتي اگر در حد پرتاب خودکار هم باشد، در ديدارهاي ديپلماتيک اين بسيار ناهنجار است.
کري سريع به خاطر اتفاق رخداده معذرتخواهي کرد، عراقچي سري تکان داد و مذاکرات دشوار ادامه يافت، البته با اندک ملاحظه بيشتري. در محدوده زمانياي که خودکار کري پرتاب شد، مذاکرات، که پيشتر به دليل رابطه مونيز و صالحي خوب پيش ميرفت، ناگهان به دليل ناپديد شدن صالحي از مذاکرات به بنبست رسيد.
با اينکه ايرانيها هيچوقت به طور مشخص نگفتند که ديگر چرا او نميآيد، اما ما بعدا پي برديم که غيبت او نتيجه کلونوسکوپي بود و به عمل جراحي جدي ختم شد.