متهم شدن فورد و تسلا به همکاری با شرکتهای پشتیبان ارتش چین!
پدال/ وزارت دفاع آمریکا شرکتهای فورد و تسلا را بصورت غیر مستقیم به همکاری با شرکتهای تامین کننده نیازهای ارتش چین متهم کرده است.
وزارت دفاع آمریکا اخیراً لیست شرکتهایی را که به عنوان کمپانیهای ارتش چین در نظر گرفته میشوند به روز کرده است. شرکتهای موردبحث از نظر مقامات آمریکایی همکار و دستیار ارتش چین به شمار میروند و به حفظ منافع آنها کمک میکنند و البته در آمریکا نیز کسبوکار خود را راه انداختهاند. از جمله شرکتهایی که به تازگی در این لیست قرار گرفتهاند کمپانی مشهور CATL است. این برند باتریهای دو برند آمریکایی فورد و تسلا را تأمین میکند به گونهای که باتری CATL را میتوانیم در موستانگ مک ای ببینیم. با این تفاسیر به نظر میرسد شاید دو برند موردبحث با مشکل بزرگی مواجه شده باشند اما اوضاع به اندازهای که تصور میشود وخیم نیست. بر اساس قوانین آمریکا، شرکتهای حاضر در این لیست فقط از مراودات تجاری با وزارت دفاع این کشور منع شدهاند. حتی با این وجود هم قانون موردبحث تا سال ۲۰۲۶ عملیاتی نخواهد شد و فقط محصولات کامل یا سرویسهایی را در بر خواهد گرفت که بهصورت مستقیم یا غیرمستقیم توسط شرکتهای حاضر در لیست تهیه شدهاند. قطعات این شرکتها که در محصولات برخی برندهای دیگر بکار رفتهاند از چنین تحریمهایی مصون هستند.
نکته مهم این است که قانون موجود و لیست اعلامی وزارت دفاع آمریکا مشکلی برای فورد یا تسلا به وجود نخواهد آورد. محصولات این شرکت که از باتریهای CATL استفاده میکنند برای مصرفکنندگان تولید شدهاند و بخشی از قراردادهای نظامی وزارت دفاع این کشور نیستند. به همین خاطر دلیلی برای تحریم باتریهای CATL و ممنوعیت فروش محصولات فورد و تسلا وجود ندارد. قطعاً این خبر خوبی برای دو شرکت خواهد بود مخصوصاً اینکه فورد در حال تأسیس کارخانه ۳.۵ میلیارد دلاری در میشیگان برای تولید باتریهای تحت لیسانس CATL برای مک ای و F-150 لایتنینگ است. CATL نیز چیزی را بهصورت رسمی تائید کرده اما در ادامه آورده است:
CATL هرگز در هیچ فعالیت یا کسبوکار مرتبط با بخش نظامی حضور نداشته و بنابراین حضورش در لیست وزارت دفاع آمریکا اشتباه است. این کار مانع امضای قراردادهای تجاری با دیگر شرکتها نمیشود و انتظار میرود تأثیری روی فعالیتهایش نداشته باشد. ما بهطور فعالانه با وزارت دفاع آمریکا برای حل این مسئله همکاری میکنیم و اگر ضروری باشد لایحه حقوقی را نیز ارائه خواهیم کرد تا از منافع شرکت و سهامداران دفاع کنیم
البته دو طرف نمیتوانند ریسکهای احتمالی همکاری با یکدیگر را نادیده بگیرند. با اینکه وجود نام CATL در لیست وزارت دفاع آمریکا مشکلی برای فعالیتهای تجاری آن ایجاد نمیکند اما میتواند به وجهه آن آسیب برساند. نیویورکتایمز میگوید ارزش سهام شرکت تنست که در این لیست حضور داشته حدود ۱۰ درصد کاهش یافته است. تنشهای بین آمریکا و چین بالاست و این موضوع به جامعه و اقتصاد دو کشور نیز سرایت کرده و علاوه بر این احتمال وضع تحریمهای جدید بر پایه این لیست وجود دارد و دولت ترامپ و جمهوری خواهان نیز رابطه خوبی با چین ندارند. به همین خاطر CATL و شرکتهای دیگر شاید فعلاً در وضعیت مناسبی قرار داشته باشند اما هنوز هم باید نگران کسبوکارهای خود در آینده باشند.