دنده/ با وجود آن که مدتي مي شود بازار خودرو شديدا بهم ريخته و اين حوزه، و حوزه هاي مرتبط با آن، وضعيت خوبي را سپري نمي کنند، هنوز هم مي توان گزينه هايي با ارزش خريد را در بازار يافت که جک J4 نيز يکي از اين گزينه هاست. اين خودرو کوچک اقتصادي، با عملکرد خوبي که از خودش ارايه مي دهد، ثابت مي کند که هر خودرو چيني را نمي توان تحقير کرد و بسياري از اين محصولات در بازار وجود دارند که شايسته توجه مشتريان و خريداران مي باشند.
چه چيز براي خريدار مهم است؟
همان طور که همگان مي دانند، به واسطه محصولات ساده و از رده خارجي که سالهاي سال است جاده هاي کشورمان را پر کرده اند، و نهايت امکانات مورد استفاده در آن ها به نمد صندوق عقب محدود مي شود، تشنه امکانات رفاهي هستند و چيني ها نيز اين موارد را به خوبي مي دانند، از همين رو عرضه محصولات سرشار از آپشن هاي رنگارنگ در اين سالها از سوي چيني ها به روندي معمول تبديل شده است. اين خواسته توسط شرکت هاي ايراني بسيار دير فهميده شد و حاصل آن توليد محصولاتي همچون دنا پلاس و نسخه هاي جديد تر پژو 207 و پژو پارس بود که نسبت به نمونه هاي قبلي، از امکانات بيشتري بهره مي بردند.
اما در اين سالها مشخص شد برخلاف رويه معمول که تمايل به خريد خودرويي با امکانات زياد بود، مشتريان ايراني به دنبال خودرويي با کيفيت نيز هستند. اين تمايل ناشي از روند فوق العاده عملکرد خودروسازان داخلي در اين سالها بود که محصولات روز به روز بي کيفيت تر توليد مي شدند. در اين بين، محصولات جک به واسطه عملکرد مطلوب تري که نسبت به محصولات وطني داشتند، توانستند نظرات موافق را به سمت خود جلب کنند.
جک J4 دقيقا محصولي است که مي تواند نياز هاي اين دسته از خريداران را تا حد زيادي پاسخگو باشد. اين خودرو سطح بالايي از امکانات ندارد و همانند ديگر سدان جک، يعني جک J5، مشتري بايد خودش اقدام به نصب برخي تجهيزات رفاهي نمايد. اما نکته مثبت آن عملکرد خوب قواي فني، کيفيت ساخت و مقرون به صرفه بودن آن است. از آن جايي که مهم ترين رقيب جک J4 در حال حاضر تندر نود مي باشد، مشتري ديگر با يک ظاهر مکعبي و کسل کننده در بيرون و درون خودرو روبرو نخواهد بود.
قواي فني هماهنگ، امتياز مهم جک J4
چند سالي مي شود که تب استفاده از خودروهاي اتوماتيک در بازار ايران بسيار بالا رفته و محصولات اتوماتيک ارزان قيمت، که معمولا به جعبه دنده هاي چهار سرعته مجهز هستند اصلي ترين گزينه هاي خريد ايرانيان را تشکيل مي دهند. اين خودروها به واسطه قيمت ارزاني که دارند، از تجهيزات زيادي بهره نمي برند و گيربکس هاي استفاده شده در آنها، معمولا کند و به اصطلاح بازار خنگ عمل مي کنند. از سوي ديگر اين محصولات به موتورهاي قدرتمندي مجهز نيستند و عمده پيشرانه هاي آن ها را موتور هاي 1500 سي سي کم توان يا موتورهاي حجيم تر قديمي تشکيل مي دهند. ترکيب اين پيشرانه کم توان و گيربکس ناتوان، باعث مي شود تا در عمل شاهد محصولاتي باشيم که مصرف سوخت بالا، شتاب پايين و راندماني اندک دارند.
در اين سو، عملکرد قابل قبول قواي فني جک J4 و هماهنگي موتور و گيربکس، امتياز مهم اين خودرو در مقابله با رقباست. به خصوص يکي از اصلي ترين رقيب هاي اين خودرو که به صورت فروش فوري و با قيمتي پايين تر عرضه مي شود، پژو پارس اتوماتيک است که موتور و گيربکس به کار رفته در آن، علاوه بر اينکه متعلق به خود پارس نبوده و براي پژو 206 بهينه سازي شده اند، مربوط به دو دهه پيش هستند و عملکرد راحتي ندارند. در سوي مقابل، عملکرد موتور و گيربکس جک J4 تا حدي هماهنگ است که مي تواند محصولات رنو، نظير تندر نود، تندر پلاس و رنو ساندرو را به چالش بکشد.
خداحافظي با صداي دور موتور
علاوه بر مشکلاتي که در بالا ذکر کرديم، يکي ديگر از ايرادات گيربکس هاي چهار سرعته، اعمال دور موتور بالا به پيشرانه در سرعت هاي بالاي 110 کيلومتر بر ساعت است که سهم خود، موجب افزايش دور موتور، افزايش مصرف سوخت و ورود صداي پيشرانه به کابين مي شوند. با توجه به آن که سدان هاي اتوماتيک ارزان قيمت از موتورهاي چهار سيلندر خطي استفاده مي کنند، اين سر و صدا به نسبت بيشتر است.
در مورد جک J4 ، اين اتفاق کاملا بر عکس است، هنگامي که با سرعت 120 در اتوبان در حال حرکت هستيد، همانند يک خودروي با موتور حجم بالا، دور موتور در محدوده 2500 قرار دارد که موجب عملکرد کم مصرف و کم صداي موتور مي شود. اين رقم در مورد رقباي آن همچون پارس اتوماتيک يا رنو ساندرو، به رقم 3500 مي رسد که موجب ورود صداي پيشرانه به کابين مي شود. در نظر بگيريد که سدان هاي اقتصادي ارزان قيمت، عايق بندي قدرتمندي ندارند و صداي پيشرانه به راحتي به کابين نفوذ مي کند.
جدول مشخصات فني جک J4 :
قواي فني و پيشرانه
نوع موتور چهار سيلندر شانزده سوپاپه، تنفس طبيعي
حجم موتور 1499 سي سي
حداکثر قدرت ۱۱۱ اسب بخار
حداکثر گشتاور ۱۴۶ نيوتون متر
نوع گيربکس CVT
حداکثر سرعت 180 کيلومتر بر ساعت
شتاب رسمي 13.5 ثانيه ( شتاب اندازه گيري شده در تهران 10.9 ثانيه)
مصرف سوخت ترکيبي 6.2 ليتر در هر صد کيلومتر
ابعاد و اندازه
طول ۴۴۳۵ ميلي متر
عرض ۱۷۲۵ ميلي متر
ارتفاع ۱۵۰۵ ميلي متر
فاصله بين دو محور 2560 ميلي متر
وزن ۱۱۱۰ کيلوگرم
ساير مشخصات
ترمز ها جلو ديسکي، عقب کاسه اي
کيسه هاي هوا کيسه هواي راننده و سرنشين
ساير امکانات ايموبلايزر/ سنسور دنده عقب/ کامپيوتر سفري/ کروز کنترل
عملکرد گيربکس
همان طور که احتمالا مي دانيد و در جدول بالا ديده ايد، گيربکس جک J4 از نوع CVT است. اين نوع گيربکس ها که با اهداف عملکرد اقتصادي توسعه داده شده اند، معمولا رفتار کسل کننده اي دارند و تعميرات آن ها نيز بسيار پيچيده است. اما بر خلاف تصور اوليه اي از گيربکس CVT در جک J4 ، جعبه دنده عملکرد معمولي دارد و ممکن است گاهي اوقات فراموش کنيد که جعبه دنده از نوع CVT است. اين جعبه دنده به صورت مصنوعي، شش دنده در اختيار راننده قرار مي دهد.
جک j4
يکي از ويژگي هاي جالب گيربکس جک J4 ، معکوس دهي چند مرحله اي آن است. کامپيوتر خودرو با توجه به ميزان شيبي که در آن رانندگي مي کنيد و ميزان فشار وارده بر موتور، تعيين مي کند چند معکوس لازم است تا موتور شتاب لازم را براي بالا رفتن از شيب پيدا کند. در مقايسه، خودرويي مانند رنو ساندرو، عمل معکوس دهي را بسيار ساده و تنها با دادن يک معکوس انجام مي دهد. گيربکس ديگر رقيب يعني پژو پارس اتوماتيک نيز به واسطه قديمي بودن، عملکرد ضعيف تري نسبت به رنو ساندرو دارد و معکوس هاي چندان مطلوبي را اعمال نمي کند که يکي از نقاط ضعف شناخته شده آن است. مشکل معکوس دهي ضعيف، يک ايراد شناخته شده در خودروهايي همانند پژو 206 اتوماتيک و پارس اتوماتيک است.
از سوي ديگر زماني که خودرو در يک سراشيبي قرار مي گيرد، به صورت هوشمند گيربکس شروع به سنگين کردن دنده مي کند، ميزان سنگين شدن دنده به ميزان شيب بستگي خواهد داشت که در اين مورد فراتر از انتظار در رده قيمتي و فني خود است.
وقتي J4 اسپرت مي شود!
همان گونه که قبلا گفتيم، جک J4 يک سدان اقتصادي است، اما اين خودرو مي تواند عملکرد اسپرت، در حد خودش داشته باشد. براي اين منظور کافيست تا گيربکس را در حالت اسپرت قرار دهيد. در اين حالت گيربکس دور موتور را در هنگام تعويض دنده ها، تا محدوده 6000 دور بر دقيقه بالا مي برد. در حاليکه در حالت D يا درايو دور موتور نهايتا تا 5500 بالا مي آيد، زمانيکه خودرو در حالت S يا اسپورت قرار دارد تا 1000 دور، دور موتور بالا مي رود و خودرو را آماده شتابگيري مي کند.
البته استفاده از اين حالت به جز زمان هايي که نياز به قدرت زياد داريد، توصيه نمي شود، چرا که مصرف سوخت موتور کم حجم آن به شدت افزايش خواهد يافت.
يک چيني با سبکي متفاوت
بر خلاف بسياري ديگر از خودروهاي چيني که با انبوهي از امکانات عرضه مي شوند، جک J4 از اين نظر ضعيف عمل کرده و با خودرويي لو آپشن روبرو خواهيد بود که تفاوت چنداني با محصولات وطني، نظير پژو پارس اتوماتيک ندارد.
سواري و مصرف سوخت و شتاب
سواري خودرو نرم است و مي توان جک J4 را يک سدان خانوادگي ناميد. با اين وجود، کمک فنرها ، اندکي سر و صدا توليد مي کنند. با وجود آن که مصرف سوخت اسمي خودرو کمي بيشتر از 6.5 ليتر اعلام شده، مصرف سوخت خودرو در جاده ها و اتوبان هاي برون شهري، هفت ليتر به ازاي هر صد کيلومتر، و در شهر هشت ليتر به ازاي هر صد کيلومتر مي باشد. در صورتي که تسلط خوبي بر فنون رانندگي داشته باشيد وپدال گاز را به اندازه فشار دهيد ، شتاب يازده ثانيه اي نيز با جک J4 قابل دست يابي خواهد بود، لازم به ذکر است شتاب صفر تا صد کيلومتر اين خودرو توسط سايت اسب بخار 10.9 ثانيه اندازه گيري شده است که فراتر از انتظار در مقايسه با ساير رقباي اين رده همانند بسترن B30 بوده است، مي توان جک J4 و تندر پلاس را خودروهايي ايمن دانست که در مقابل ديگر رقيب يعني پژو پارس اتوماتيک، ايمني بهتري دارند.
رقباي هم قيمت
هم اکنون در بازار آزاد، مي توان نمونه هاي صفر کيلومتر جک J4 را با قيمتي بين 100تا 115 ميليون تومان خريداري کرد و اندک نمونه هايي نيز به صورت اقساطي به فروش مي رسند. با توجه به سبک قيمتي که اين خودرو در آن قرار دارد، علاوه بر رقبايي مانند تندر پلاس اتوماتيک، پژو پارس اتوماتيک، رنو ساندرو اتوماتيک خودروهاي دست دوم چيني نيز به عنوان رقيبي براي جک J4 شناخته مي شوند. در ادامه به بررسي قيمت هر کدام از اين خودروها مي پردازيم:
پژو پارس اتوماتيک
خودرويي ترکيبي که با بدنه و پلت فرم پژو 405 و موتور و گيربکس پژو 206 توليد مي شود و محصول مهندسي شده اي نيست. مشکل عدم مهندسي دقيق اين خودرو، مي تواند مشکلاتي را در استفاده طولاني مدت از آن ايجاد کند. با اين حال، وفور قطعات يدکي به دليل حضور طولاني مدت محصولات پژو در بازار ايران، يکي از مهم ترين مزاياي اين خودرو در مقابل رقباي چيني اش محسوب مي شود. نبايد فراموش کرد هيچ تست تصادفي براي اين خودرو وجود ندارد. قيمت پايين تر آن نيز مي تواند به عاملي براي خريد تبديل شود. در مقايسه با جک J4 ، پژو پارس اتوماتيک ترمزهاي بهتري دارد. اين محصول هم اکنون در بازار قيمتي بين 87 تا 95 ميليون تومان دارد.
تندر پلاس اتوماتيک
تندر پلاس نمونه فيس ليفت شده و بروز شده رنو تندر نود است که مدت کوتاهي در خط توليد ايران خودرو حضور داشت و پس از خروج رنو از بازار ايران، توليد آن با مشکل مواجه شده است. اين محصول نيز به واسطه حضور طولاني مدت تندر نود در بازار، شناخته شده است، اما با توجه به مشکلات در تامين قطعات اين خودرو از ترکيه، امکان دارد تامين لوازم يدکي براي آن به دردسري براي مالک تبديل شود. با وجود فيس ليفت شدن، هم چنان ظاهر خودرو ساده و کسل کننده است و از نظر امکانات، در فقر مطلق به سر مي برد. اين محصول هم اکنون در بازار قيمتي بين 82 تا 121 ميليون تومان دارد.
جک J5 اتوماتيک
برادر بزرگتر جک J5 که از خط توليد خارج شده و نسخه اصلي آن، در چين، هم اکنون به صورت يک سدان الکتريکي عرضه مي شود. اين خودرو در ايران به واسطه ارايه ويژگي هايي همچون خانوادگي بودن، اتوماتيک بودن، بهره بردن از موتور ميتسوبيشي پر قدرت و ظاهر جذاب، به موفقيت هاي زيادي دست يافت و افت قيمت آن در بازار بسيار اندک است. موفقيت هم اکنون جک J4 را بايد مديون سابقه درخشان جک J5 دانست. با اين وجود، عملکرد گيربکس اين خودرو چندان راضي کننده نيست و قدرت موتور را تا حد زيادي هدر مي داد. قيمت اين خودرو هم اکنون در بازار، بسته به ميزان سلامتي و کارکرد خودرو، رقمي بين 79 تا 116 ميليون تومان است.
ام وي ام X22
کراس اوور جمع و جور ام وي ام که به فروش نسبتا بالايي در بازار دست پيدا کرده است و اخيرا، مديران خودرو نمونه هاي مجهز تر آن را نيز به بازار عرضه کرده است. در درجه اول، مهم ترين رقيب ام وي ام X22 ، رنو ساندرو و رنو ساندرو استپ وي محسوب مي شوند که در سبکي مشابه قرار دارند و سپس سدان هايي که در اين ليست از آنها نام برديم، يعني چيني هاي 1.5 ليتري. بسته به تيپ خودرو، نوع گيربکس و ميزان امکانات، مشتري نياز به پرداخت مبلغي بين 107 تا 149 ميليون تومان براي خريد يک ام وي ام X22 دارد.
بسترن B30
سدان فاو که با همکاري بهمن موتور به بازار عرضه مي شود و در روزهاي اخير، اخباري در خصوص ايجاد مشکل براي مونتاژ آن و نارضايتي پيش خريد کنندگان منتشر شده است. اين خودرو از نظر امکانات و آپشن ها، در اين ليست بهترين در نوع خود است و به خصوص سيستم هاي ايمني آن، در ديگر رقبا به چشم نمي خورند. اما قيمت بالاتري دارد و با وجود احتمال قطع توليد آن، مشتري را در مورد تداوم خدمات آن دچار ترديد مي کند. نمونه هاي صفر کيلومتر بسترن B30 ، هم اکنون در بازار با قيمتي بين 115 تا 135 ميليون تومان قيمت گذاري مي شوند.
نتيجه گيري
در نهايت مي توان گفت جک J4 خودرويي فراتر از انتظار نسبت به قيمت خود است، مجموعه فني مناسب و هماهنگي خوب موتور و گيربکس به همراه فضاي داخلي ارگونوميک رضايت متناسبي را به خريدار خواهد داد هر چند ضعف آپشن در اين خودرو مشهود است اما برچسب قيمتي اين خودرو مي تواند اين مسئله را توجيه نمايد. در کنار همه اين مسائل خدمات گسترده کرمان موتور و ادامه دار بودن توليد اين خودرو از نکات مثبت و قابل تامل براي خريداران خودرو در اين بازه خواهد بود خصوصا در شرايطي که برخي از خودروهاي رقيب همانند رنو ساندرو و بسترن B30 از قطع توليد آنان خبر مي رسد
بازار