ايسنا/ پژوهشگران دانشکده مهندسي برق دانشگاه صنعتي شريف موفق به طراحي و ساخت "دستگاه عيبياب و شبيهساز خودکار کامپيوتري براي صحهگذاري/عارضهيابي پلتفرم اکومکس خودرو" شدند.
بر مبناي گزارش سازمان بهداشت جهاني(WHO)، سهم کشورهاي در حال توسعه از تصادفات جادهاي به ۹۰ درصد ميرسد که تاکيدي بر کمرنگ بودن مقولههاي "ايمني، کنترل کيفيت و رعايت الزامات و استانداردها" در توليد خودرو در کشورهاي در حال توسعه است.
در حال حاضر شرکتهاي معتبر خودروسازي جهان نظير فورد، جنرال موتورز و مرسدس بنز با طراحي و توسعه سيستمهاي کامپيوتري عيبياب خودرو به دنبال افزايش هوشمندسازي توليد خودرو و ارتقاي چشمگير کيفيت و ايمني خودروها جهت دستيابي به خودروهايي با خطا (عيوب) صفر هستند. مزاياي سيستمهاي عيبياب خودکار (اتوماتيک) خودرو شامل شناسايي عيب در مراحل آغازين و طراحي خودرو، بهبود بهرهوري و قابليت اطمينان خودرو، کاهش هزينههاي نگهداري و تعمير خودرو و پيشگيري و کاهش حوادث و تصادفات است. ضمن آنکه هرچه در مراحل اوليه توليد، عيوب خودرو شناسايي و مرتفع شود، ضمن کاهش هزينههاي گارانتي براي خودروساز، افزايش سطح کيفيت و ايمني خودرو و ارتقاي چشمگير رضايت مشتري نيز حاصل ميشود. بر اين اساس، يکي از انقلابهاي مهم صنعت خودروسازي در سالهاي اخير، طراحي و بکارگيري سيستمهاي کامپيوتري عيبياب خودکار خودرو در مراحل توليد اوليه خودرو است.
در راستاي پاسخگويي به اين نياز مبرم صنعت خودروسازي کشور، اساتيد مجرب و متخصصان دانشکده مهندسي برق دانشگاه صنعتي شريف به سرپرستي دکتر علي رضا فرهادي، استاديار گروه سيستمهاي ديجيتال دانشکده مهندسي برق دانشگاه صنعتي شريف اقدام به طراحي و ساخت "دستگاه عيبياب و شبيه ساز خودکار کامپيوتري براي صحه گذاري/عارضه يابي پلتفرم اکومکس خودرو" کردهاند.
اين دستگاه از دو بخش اصلي نرمافزار عيبياب و شبيهساز و سختافزار تشکيل شده است که هر دو بخش کاملا بومي بوده و توسط اساتيد مجرب و متخصصان دانشکده مهندسي برق دانشگاه صنعتي شريف توسعه يافته است.
بخش سختافزار شامل دو برد واسط است که بين دسته سيمها و BCM و FCM خودرو قرار گرفته و از طريق آنها سناريوهاي تست و شبيه سازي توليد شده توسط نرمافزار عيب ياب به پلتفرم اکومکس نصب شده در خودرو اعمال شده و نتايج تست جهت صحهگذاري/عارضهيابي به نرمافزار شبيهساز و عيبياب بازخورد ميشود.
بخش سخت افزار همچنين شامل يک دستگاه پورتابل جهت بازخورد نتايج تستهاي سمعي و بصري و يک منبع تغذيه آمپر بالا جهت شبيهسازي تستهاي مربوط به باتري است. ارتباط بين نرمافزار و سخت افزار بيسيم بوده و در حين اعمال سناريوي تست، سيگنالهاي کن سرعت بالا (HS-CAN)، کن سرعت پايين (LS-CAN) و لين (LIN) بصورت برخط مانيتور و به منظور صحهگذاري ثبت ميشوند. در صورت وجود عارضه در زير بخشهاي پلتفرم برق و الکترونيک خودرو (موسوم به اکومکس)، عارضهها به تفکيک هر يک از زير بخشها، شناسايي شده و در گزارش نرمافزار نشان داده ميشود.
اين دستگاه عيبياب که در دانشکده مهندسي برق دانشگاه صنعتي شريف توسعه داده شده است، قادر به گزارش مورد به مورد عارضهها بوده و گزارش آن هم بصورت کلي تاييد (pass) و رد (fail) به منظور عارضهيابي سريع و همچنين جزئي (نظير گزارش مقدار سيگنالهاي ورودي و مقدار سيگنالهاي خروجي حاصله) صورت ميگيرد. بعلاوه، بخشي از کاليبراسيون نظير مقايسه ميزان خروجيها با مقادير مرجع توسط دستگاه عيبياب انجام ميشود.
خروجيهاي خودرو صرفا سيگنال الکتريکي نبوده و شامل خروجيهاي صمعي و بصري نيز ميشود. لذا جهت تجزيه و تحليل خروجيهاي سمعي و بصري، مراحل صحهگذاري خروجيهاي سمعي و بصري توسط صفحه نمايشگر لمسي دستگاه پورتابلي که در اين طرح توسعه يافته است، در اختيار کاربر قرار ميگيرد و از وي خواسته ميشود که در شرايط مختلف، صحت خروجيهاي سمعي و بصري را تاييد يا رد کند. از مشخصات منحصر به فرد اين دستگاه امکان تعريف رويههاي تست جديد توسط بهرهبردار دستگاه (شرکتهاي خودروسازي) بدون نياز به حضور توليدکننده دستگاه است.
کمک به ارتقاي چشمگير خودروهاي توليد داخل
در حال حاضر يکي از معضلات عمده صنعت خودروسازي کشور وجود عارضه در زير بخشهاي برق و الکترونيک خودرو است. به دليل بسيار زمانبر بودن تستهاي کنترل کيفيت برق و الکترونيک خودرو، در حال حاضر تنها تعداد محدودي تست صحهگذاري کنترل کيفيت به خودروهاي توليد داخل در انتهاي خط توليد قابل اعمال است. با استفاده از دستگاه فوقالذکر تمامي تستهاي لازم کنترل کيفيت به زير بخش برق و الکترونيک خودرو در زمان نسبي بسيار بسيار کمتر قابل اعمال بوده و در صورت بروز عارضه، ليست تمامي عارضهها گزارش ميشود، بنابراين از تحويل محصول معيوب به مشتري جلوگيري بعمل ميآيد.
همچنين با ارائه گزارش اين دستگاه به سازندگان قطعات برق و الکترونيک خودرو اين امکان براي توليدکنندگان قطعات داخلي خودرو فراهم ميشود تا کيفيت محصولات خود را ارتقا دهند و محصولي با کيفيت بالاتر مانند مشابه خارجي توليد کنند. در نتيجه اين دستگاه علاوه بر ارتقاي چشمگير خودروهاي توليد داخل سبب حمايت از قطعهسازان داخلي خودرو نيز ميشود.
بازار