پژو ۲۰۶ صندوق دار بخریم یا رانا پلاس؟



اسب بخار/ از اواخر سال ۱۳۹۸ توليد «رانا پلاس» به صورت رسمي در «گروه صنعتي ايران خودرو» آغاز شد. اين خودرو نمونه ارتقايافته و به روزتر «رانا LX» است و با توجه به برنامه ريزي ها، از اواخر تابستان امسال پا به بازار مي گذارد. نکته قابل توجه در عرضه رانا پلاس اين است که اين سدان کلاس B و اقتصادي، در رده فني و قيمتيِ محصولي ديگر از ايران خودرو قرار مي گيرد. «پژو ۲۰۶ صندوق دار»، که مدت هاست توسط اين شرکت توليد مي شود، به عنوان پايه اصلي و اساس فني خانواده رانا شناخته مي شود.
اکنون با توجه به قيمت گذاري هاي جديد شوراي رقابت و از سويي ديگر، ارتقاي خانواده رانا، اين پرسش مطرح مي شود که با اين بودجه به سراغ رانا پلاس برويم يا پژو ۲۰۶ صندوق دار؟ بديهي است که بررسي ظاهر خودرو بيش تر امري سليقه است و هر فرد با توجه به سلايق خود و با آگاهي از برخي قواعد طراحي مي تواند نگاه متفاوتي نسبت به زيبايي هرکدام از اين خودروها داشته باشد. به همين دليل، در مقايسه رانا پلاس و پژو ۲۰۶ صندوق دار V8 سعي شده براساس مستندات و صحبت هاي حقوقي مطرح شده به نتيجه گيري برسيم.
ابعاد و اندازه:
همان طور که اشاره شد، رانا پلاس و پژو ۲۰۶ صندوق دار از يک پلتفرم و اصول سازه استفاده مي کنند. هر دو خودرو براساس پلتفرم ۱۰۶ و PF1 گروه “PSA” طراحي شده اند و در اصل نمونه سدان پژو ۲۰۶ به حساب مي آيند. به همين دليل است که در بحث ابعاد و اندازه، رانا پلاس کاملاً برابر با خانواده پژو ۲۰۶ و ۲۰۷i (206 پلاس يا ۲۰۷ شرق آسيا) است و تفاوتي با نمونه هاي اروپايي ندارد. اين دو خودرو داراي فاصله محوري ۲۴۴۳ تا ۲۴۴۵ ميلي متر هستند و به همين دليل به عنوان خودروهاي کوچک شهري شناخته مي شوند. اين کلاس، که با کد B در بازار اروپا معرفي شده است، نشان مي دهد که خودروهايي مانند خانواده رانا و ۲۰۶ چندان فضاي کابين جاداري ندارند و بيش تر مناسب خانواده هاي کم جمعيت هستند. در بحث فضاي صندوق عقب تا حدودي پژو ۲۰۶ صندوق دار جادارتر به نظر مي رسد و حجم کاربردي بيش تري را در اختيار مالک خودرو مي گذارد. اما در نگاه کلي هر دو اين خودروها داراي فضاي صندوق عقب معمولي هستند و نهايت ظرفيت ۴۰۰ تا ۴۵۰ ليتر را دارند.
در مورد جرم خودروها بايد گفت که تا حدودي رانا پلاس سنگين تر از پژو ۲۰۶ صندوق دار به حساب مي آيد. اين خودرو جرم خالص ۱۱۳۴ کيلوگرم را دارد و حدود ۴۸ کيلوگرم از ۲۰۶ سدان سنگين تر است.
ويژگي هاي فني:
هر دو اين خودروها به پيشرانه ۱٫۶ ليتري TU5 مجهز هستند. با وجود اين که قرار بود خانواده رانا به پيشرانه EF7 مجهز شوند، اما شاهد بوديم که هيچ گاه چنين قواي محرکه اي بر روي اين سدان اقتصادي تجاريسازي نشد و رانا و رانا پلاس مانند خانواده ۲۰۶ و ۲۰۷i از پيشرانه TU5 ايرانيزه بهره بردند. اين پيشرانه توان ۱۰۵ اسب بخار را با گشتاور ۱۴۲ نيوتن متر توليد مي کند و جعبه دنده ۵ سرعته دستي، اين قدرت را به چرخ هاي جلوي ۲۰۶ سدان و رانا پلاس مي رساند. به گفته مهندسان ايران خودرو رانا پلاس به دليل وزن بيش تر و تغيير برخي پارامترها شتاب ضعيف تري را نسبت به پژو ۲۰۶ صندوق دار دارد. شتاب صفر تا ۱۰۰ کيلومتر بر ساعت براي رانا پلاس ۱۲ ثانيه اعلام مي شود و اين در حالي است که ۲۰۶ اس دي اين رکورد را در ۱۱٫۴ ثانيه ثبت کرده است.
همچنين در بحث مصرف سوخت، رانا پلاس به ازاي هر صد کيلومتر و در شرايط ترکيبي حدود ۶٫۹ ليتر بنزين مصرف مي کند و ۲۰۶ SD هم مصرف سوخت ۶٫۶۱ ليتري را در بازه مشابه دارد. در مورد کيفيت قطعات فني نيز بايد گفت اين دو خودرو بسيار شبيه به هم هستند و تقريباً از تجهيزات فني مشابهي بهره مند شده اند. بنابراين در مقوله استهلاک فني نمي توان برتري را به يکي از خودروها اختصاص داد، اما با توجه به اطلاعات منتشرشده از سوي ايران خودرو، مي توان گفت در بحث بررسي معيارهاي فني، پژو ۲۰۶ صندوق دار عملکرد به نسبت بهتري را به نمايش گذاشته است.
ايمني:
آغاز تحريم ها و بازگشت مشکلات شديد به خودروسازي باعث شد شرکت هايي مانند ايران خودرو نسبت به حذف برخي امکانات اقدام کنند. پيش از اين، خانواده رانا و پژو ۲۰۶ صندوق دار با ترمز عقب ديسکي توليد مي شدند، اما اکنون شاهد هستيم که به جاي اين سامانه ترمز از سيستم کاسه در محور عقب اين خودرو استفاده مي شود. سامانه ABS، EBD و BA از جمله سيستم هاي مديريت ترمزگيري در رانا پلاس و ۲۰۶ سدان هستند. همچنين دو کيسه هوا روي اين دو خودرو نصب است و باعث مي شود حداقل هاي الزامي ايمني در اين دو محصول ايران خودرو ديده شود. در بحث اتصالات اجزاي بدنه، الگوي جوش، لايه هاي سازه و… شباهت بسيار زيادي ميان رانا پلاس و ۲۰۶ صندوق دار وجود دارد و مکانيزم پايداري و زيربندي اين سدان هاي کوچک شهري مشابه به هم است. بنابراين مي توان نتيجه گرفت که در بخش ايمني، اين دو خودرو چندان تفاوتي با هم ندارند و تقريباً در يک سطح قرار مي گيرند.
امکانات رفاهي:
پيش از اين که رانا پلاس به بازار معرفي شود، رانا LX رقيب اصلي پژو ۲۰۶ سدان بود. در اين رقابت شاهد بوديم که رانا LX از نظر امکانات رفاهي در جايگاه پايين تري از رقيب پژويي خود قرار مي گرفت و برخي امکانات در خانواده رانا ديده نمي شد. تهويه اتوماتيک، کنترل سيستم صوتي از پشت فرمان، پشت سري صندلي هاي عقب و… از جمله امکاناتي است که در پژو ۲۰۶ صندوق دار V8 وجود دارد و در نسخه LE و LX رانا به صورت کامل ديده نمي شود.
اما با معرفي رانا پلاس ماجرا تغيير کرده و اين بار خانواده راناست که امکانات بهتري را به مشتريان ارائه مي دهد. کروزکنترل، کنترل سيستم صوتي از روي فرمان، آينه هاي کناري راهنمادار و… از جمله امکانات رانا پلاس است که در پژو ۲۰۶ صندوق دار V8 ديده نمي شود. همچنين با حذف سنسور پارک عقب از خانواده ۲۰۶، در حال حاضر، رانا پلاس با دارا بودن اين آپشن وضعيت بهتري را نسبت به ۲۰۶ سدان دارد.
شيشه ها و آينه هاي کناري برقي، مه شکن جلو و عقب، فرمان هيدروليک و… از جمله امکانات مشابه ميان اين دو خودروست. اما در بحث سيستم تهويه، ۲۰۶ SD سامانه پيشرفته تري را نسبت به رقيب اقتصادي خود دارد.
کيفيت و قيمت:
زماني که رانا LE و LX به بازار معرفي شد، بسياري اين خانواده خودرويي را نمونه اقتصادي و ارزان تر پژو ۲۰۶ صندوق دار V8 مي دانستند. اما همان طور که در متن اشاره شد، در حال حاضر، رانا پلاس امکانات به روزتري نسبت به ۲۰۶ سدان را در اختيار مشتريان مي گذارد. در بحث کيفيت نيز هميشه شاهد بوديم که براساس گزارش هاي ISQI، کيفيت متريال و مونتاژ پژو ۲۰۶ صندوق دار بيش تر از رانا LX و LE بوده است.
اما حالا مهندسان ايران خودرو مدعي هستند که با توجه به تغييرات رخ داده براي رانا پلاس، اين خودرو کيفيت بهتري را نسبت به ۲۰۶ SD دارد. در بخش صندلي ها و تريم داخلي رانا پلاس، ايران خودرو از متريال و اجزاي مشابه به پژو ۲۰۷i استفاده کرده و بديهي است که اين اجزاي ۲۰۷i تا حدي از کيفيت بيش تري نسبت به خانواده ۲۰۶ برخوردار هستند. همچنين گفته مي شود در ساختار برخي اجزاي رانا پلاس مانند کاسه چراغ ها، سامانه انتقال قدرت، متريال داشبورد، رودري ها، نمد سقف و… ارتقاي کيفي رخ داده و اين خودرو باکيفيت تر از رانا LE و LX است.
در بحث قيمت گذاري هم شاهد هستيم که ايران خودرو با مصوبه شوراي رقابت، براي اولين بار قيمت بيش تري را براي خانواده رانا نسبت به ۲۰۶ سدان V8 در نظر گرفته است. پيش از اين، خانواده رانا هميشه قيمت کم تري از ۲۰۶ صندوق دار داشت و حالا به دليل تغيير جزئي متريال و اضافه شدن برخي امکانات، اين سدانِ به اصطلاح ملي قيمتي بيش تر از نمونه فرانسوي ايرانيزه دارد. اما با اين وجود بايد منتظر واکنش بازار آزاد و بررسي ميزان استقبال مشتريان از رانا پلاس بود تا بتوان يکي از مهم ترين مباحث ارزش خريد اين خودرو، يعني بازار فروش، را محک زد. در حال حاضر، رانا LX از محبوبيت کم تري نسبت به ۲۰۶ صندوق دار برخوردار است و به همين دليل مي بينيم که نمونه هاي صفرکيلومتر رانا قيمت به مراتب کم تري از ۲۰۶هاي سدان در بازار آزاد دارند. اما شايد با حضور رانا پلاس اختلاف قيمت اين خودرو با خانواده ۲۰۶ کم تر شود و حتي اين احتمال وجود دارد که قيمت بازار آزاد اين سدان کلاس B مشابه به هم تعيين گردند.