مونتاژ کامیون های چینی، راه رقابت در بازارهای منطقه را بست
دنياي خودرو/ صادرات خودروهاي تجاري تنها درصورت توليد محصولي ارزان تر از مدل هاي چيني اما باکيفيت تر از آن ها ميسر خواهد بود
خروج خودروسازان تجاري از رکود در دهه اخير نهتنها به يک رويا تبديل شده است، بلکه اين سگمنت از صنعت خودرو کشور، روزبهروز شرايط سختتري را در مقايسه با گذشته تجربه ميکند. بهرغم تمام آنچه فشار از سوي کشورهاي غربي خوانده ميشود، اما بخش بزرگي از اين مشکلات به سياست هاي نادرست اتخاذشده در اين صنعت طي دروان فعاليت تجاريسازان داخلي برميگردد. وابستگي شديد اين صنعت به تامينکنندگان و توليدکنندگان خارجي و ناديده گرفتن بازارهاي صادراتي در سالهاي گذشته، باعث شده است اين صنعت تنها بازار داخلي را با تقاضاي کم در اختيار داشته باشد که به مثابه گذاشتن تمام تخممرغها در يک سبد است.
در اين زمينه فربد زاوه، فعال و کارشناس صنعت خودرو معتقد است يکي از راههاي خروج از بحران صنعت تجاري کشور، توجه ويژه به صادرات با پلتفرمهاي روز است.
اهميت صادرات در ايجاد صرفه اقتصادي محصولات تجاري
بحث صادرات در سالهاي اخير باتوجه به تمام محدوديتهاي داخلي و تحريمهاي خارجي، يک واژه نامانوس براي صنعت خودرو چه در بخش سواري و چه در بخش تجاري بوده است. با اينحال در صورت لغو تحريمها، اميدها براي صادرات خودروهاي سواري بسيار بيشتر از بخش تجاري خواهد بود. زيرا بهنظر ميرسد تجاريسازان داخلي در سالهاي فعاليت خود، هدف روشني را براي صادرات و دستيابي به بازارها نه در سطح جهاني بلکه تنها در سطح منطقهاي هم نداشتهاند، درحاليکه اهميت صادرات براي صنعت خودرو بر کسي پوشيده نيست.
فربد زاوه با اشاره به صادرات بهعنوان راهي براي نجات صنعت تجاري کشور به «دنياي خودرو» گفت: «اگر خودروسازان تجاري قصد دارند توليد را بهگونهاي پيش ببرند که مقرونبهصرفه باشد، بايد بهشدت روي صادرات اين محصولات تمرکز کنند.»
اين فعال و کارشناس صنعت خودرو کشور اظهار کرد: «نه در بخش خودرو تجاري و نهتنها در صنعت خودرو، بلکه حتي در ساير صنايع مانند لوازم خانگي و ساختماني، توليدکنندگان براي اينکه بتوانند حضور خود را حتي در بازار داخلي حفظ کنند، بايد توجه ويژهاي به بازارهاي صادراتي داشته باشند و راهي براي ورود محصولات خود به بازارهاي مختلف باز کنند.»
بهکارگيري پلتفرمهاي جديد؛ راه ورود به بازارهاي جهاني
يکي از مشکلاتي که مسير را براي صادرات محصولات تجاري ساخت داخل دشوار کرد، قديمي بودن پلتفرم اين خودروهاست. در شرايطي که خودروسازان بزرگ دنيا، تکنولوژيهاي روز را در محصولات جديد بهکار ميبرند و دنيا براي استفاده از خودروهاي خودران و الکتريکي آماده ميشود، بهنظر منطقي ميرسد عرضه محصولات ديزلي و قديمي در بازارهاي جهاني حتي در خاورميانه و کشورهاي عربي، بسيار سخت و حتي ناشدني باشد.
زاوه در اين خصوص بيان کرد: «بهنظر ميرسد بهترين کار براي شروع صادرات خودروهاي تجاري داخلي به بازارهاي منطقهاي يا حتي فراتر از آن، ارائه پلتفرم جديدي است که با فناوري روز مانند برقي و هيبريد ارائه شود.»
وي در ادامه افزود: «نکته ديگر اينکه خودروسازان بخش تجاري بايد بهمنظور کاهش هزينهها بهصورت تجميعي فعاليت کنند تا بخش بازاريابي و فروش آنها در خارج از کشور متمرکز شود.»
زاوه در ادامه با اشاره به بازارهاي مناسب براي صادرات محصولات داخلي عنوان کرد: «به اين منظور بايد در گام نخست بازارهاي منطقه ازجمله عراق، امارات و کشورهاي منطقه و در گام دوم کشورهاي آفريقايي براي صادرات توليدکنندگان داخلي مدنظر قرار گيرند.»
مونتاژکاران محصولات چيني توان صادرات ندارند
حتي در صورت آمادهسازي زيرساختهاي مربوط به صادرات خودروهاي تجاري اما نميتوان از حضور پررنگ توليدکنندگان چيني در بازارهاي کوچک و بزرگ چشمپوشي کرد؛ موضوعي که به احتمال قوي مانع يا دستاندازي جدي براي توليدکنندگان داخلي خواهد بود. بنابراين به گفته زاوه، تجاريسازان کشور بايد محصولي را براي صادرات عرضه کنند که قابليت رقابت با نمونههاي چيني را داشته باشد.
وي در اين خصوص عنوان کرد: « درحالحاضر مشکل اين است زيرساختهاي خودروسازان داخلي از بين رفته و به مونتاژ محصولات چيني روي آوردهاند. بنابراين نميتوانند با چينيها در اين بازار رقابت داشته باشند و صرفه اقتصادي توليد و صادرات را از دست دادهاند.»
وي تصريح کرد: «رويکرد تجاريسازان به صادرات نيازمند آن است که سرمايهگذاري جدي از سوي فعالان اين بخش انجام شود و از اين طريق بتوانند محصولي را با قابليت صادرات، توليد کنند.»
زاوه در پايان با اشاره به لزوم رقابت با چيني در بازارهاي منطقهاي تاکيد کرد: «تجاريسازان کشور اگر قصد دارند نگاه صادراتي خود را توسعه دهند، بايد محصولي توليد کنند که از نظر قيمت، پايينتر از مدلهاي چيني و از جنبه کيفيت بالاتر از آنها باشد.»