نماد آخرین خبر
  1. جذاب ترین ها
  2. برگزیده
سینما و چهره ها

فریدون جیرانی: دولت جدید پای فیلم‌های قبل ایستاد

منبع
ايرنا
بروزرسانی

ایرنا/ نویسنده، کارگردان و منتقد سینما گفت: به برکت دولت و مدیریت جدید داریم فیلم‌های اجتماعی که در دولت قبل جلوی اکران آنها گرفته شد، را می‌بینیم و فیلم‌های خوبی هستند. مدیریت جدید توانست اینها را اکران کند و به نمایش بگذارد و پای این فیلم‌ها بایستد.

فریدون جیرانی  اظهار داشت: «پیرپسر» و «قاتل وحشی» فیلم‌های دوره قبل هستند و نتوانستند نمایش داده شوند و اکنون در واقع به برکت دولت و مدیریت جدید داریم این‌ها را می‌بینیم، مدیریت جدید توانست اینها را اکران کند و به نمایش بگذارد و پای این فیلم‌ها بایستد.

وی افزود: فیلم‌های اجتماعی خیلی خوبی مانند «برادران لیلا»، «شب، داخلی، دیوار» یا مثلا «ترفیق» را نه در سینما که در فضای مجازی دیدیم و اکران هم نشدند،‌ در جشنواره «لاک‌پشت» را دیدم که فیلم خیلی خوبی بود.
جیرانی همچنین درباره فیلم‌های امسال جشنواره گفت: من خیلی کم فیلم دیدم، چون بعد از ظهرها می‌توانم بیایم و از صبح آمدن برای من خسته کننده است، اکثر فیلم‌های بعد از ظهر و چند فیلم‌ ویژه را هم دیدم. سعی کردم با جشنواره همراه باشم.


وی افزود: از آثاری که دیدم چند موردش خوب بود. فیلم «رها» و «بچه مردم» را ندیدم که می‌گویند فیلم های خوبی است. فیلم «زیبا صدایم کن» صدرعاملی را دیدم و دوست داشتم. فیلم آقای حاتمی‌کیا را دوست داشتم و معتقدم خیلی متفاوت با «خروج» است. فیلم متفاوت ایشان و اثر قابل تاملی است که راجع به آن می‌شود بررسی و تحلیل کرد. چند فیلم دیگر را هم دیدم که خوب هستند.
او درباره روند کیفی و کمی جشنواره امسال با توجه به یک سری تحولات در سال‌های اخیر اعم از فیلم‌های کمدی و آثار کارگردان‌های جوان و این که به جایگاه خود رسیده اند یا خیر؟ اظهار داشت: در سه سال گذشته از سال ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۳، یک مدیریت فرهنگی بر راس کار آمد و قصدش این بود که به گونه‌ای در واقع جلوی رشد سینمای اجتماعی که حرف و بیان و موضوع دارد که از جامعه می‌گیرد و جامعه را نشان می‌دهد،‌ بگیرد و برگردد به یک سری موضوعاتی از گذشته و سعی کند باورهایی را در سینما دوباره زنده کند به عنوان سینمای در تراز انقلاب.

جیرانی گفت: اما نتوانست آن باورها را زنده کند یعنی فیلم‌ها آنقدر ضعیف بودند، فیلم‌های ارگانی و یا سفارشی و یا فیلم‌های در واقع پروپاگاندا بودند که نتوانست کاری کند. فقط توانست جلوی رشد سینمای اجتماعی را بگیرد.

سینما به سرگرمی نیاز دارد
وی همچنین درباره حضور اکثری فیلم‌های کمدی در سینماها، به این که آیا این فیلم‌ها به همان معنای واقعی فیلم‌های کمدی هستند یا خیر؟ گفت: اصلا وارد این داستان نشویم. سینمای کمدی، سینمای عامه‌پسند و سینمای سرگرمی است. برای جامعه ایران لازم است. سالن سینما و سینما به سرگرمی نیاز دارد.
جیرانی افزود: فیلم‌های کمدی که شاخص‌ترین آنها به عنوان نمونه «فسیل» است. اگر در سه سال گذشته نبودند، سالن‌های سینما زنده نبود؛ بویژه در دوران کرونا با محدودیتی که ایجاد شده بود برای سینمای اجتماعی که می‌توانست تماشاچی داشته باشد، مدیریت سه سال گذشته مجبور شد در مورد فیلم‌های کمدی کوتاه بیاید تا سالن را حفظ کند.

فضا را برای سینمای اجتماعی باز کنیم
وی ادامه داد: انتقاد نکنیم. فضا را باز کنیم برای سینمای اجتماعی. سینمای کمدی سر جای خودش، فضا را برای سینمای اجتماعی باز کنیم. آزادی بدهیم تا فیلم‌ها نزدیک به جامعه شوند.

وی افزود: چیزی که در سینمای امروز جشنواره چهل و سوم دیده می‌شود، این است که سینما به جامعه نزدیک نیست. سینما از جامعه دور است. جامعه خیلی جلوتر از سینماست. بنابراین در واقع سعی کنیم به سینما آزادی دهیم تا به جامعه نزدیک شود.
جیرانی در این باره که آیا با حضور این فیلم‌ها به سینمای اجتماعی ما ظلم شده است؟ گفت: اصلا این گونه نیست. از این زاویه اصلا نگاه نکنیم. همه جای دنیا فیلم کمدی حتی مبتذل نیز وجود داد اما فیلم خوب هم است. نکته در اینجاست که همه در کنار هم قرار می‌گیرند. یک دفعه دوستان شروع به کوبیدن کردند. فیلم «فسیل» به نظر من فیلم خوبی است. فیلم «هتل» هم قابل دیدن است.
وی افزود: سعی کنیم آزادی بدهیم. وقتی آزادی بدهیم، مردم انتخاب می‌کنند. در فضای بسته و در اختناق است که ابتذال رشد می‌کند.

فیلم‌های فجر امسال هیچ کدام بازتاب دولت جدید نیست
جیرانی همچنین به این سوال که با توجه به حضور فیلم‌هایی که امسال در جشنواره داریم، ایا اینها را در تراز جشنواره و رویداد به این بزرگی می‌بینید؟ گفت: این فیلم ها که شما می‌بینید، فیلم‌های دولت قبل و فیلم‌هایی هستند که همگی روی موضوعات سیاسی رفته‌اند؛ جنگ و مجاهدین خلق و دوران انقلاب و ... برای این که می‌توانستند در واقع مجوز بگیرند.
او ادامه داد: اکنون تلویزیون را هم نگاه کنید، همین است. یا سریالش راجع به جنگ و گذشته و انقلاب یا منافقین و مجاهدین است. بنابراین الان فیلم‌ها هیچ کدام بازتاب دولت جدید نیست.
جیرانی در این باره که آیا نگاه دولت جدید برای آینده سینما یا سینمای آینده امیدوارکننده است؟ گفت: امیدواریم دولت جدید پای شعارهایی که داده است بایستد یکی از این شعارها آزادی عقیده است.
 


به پیج اینستاگرامی «آخرین خبر» بپیوندید
instagram.com/akharinkhabar