غریبپور: از کارهایم پشیمان نیستم

ايرنا/ بهروز غريبپور، کارگردان تئاتر و نمايشنامهنويس در هفتادمين سالروز تولدش، کارنامه هنري خود را چندوجهي دانست و گفت: وقتي به گذشته نگاه مي کنم عمرم هدر نرفته اما شايد مي توانستم کارهاي ديگري بکنم اما هر کاري که کردهام با عشق، تعهد، دلسوزي و مسئوليت بوده و از هيچ يک از کارهايي که کردم پشيمان نيستم.
شايد بيشتر مخاطبان اين هنرمند را با اپراهاي عروسکي که راوي زندگي شاعران بزرگ ايران زمين بوده ميشناسند اما غريبپور از ۱۳۴۶ تا کانون بيش از ۵۰ نمايش و اپراي عروسکي را طراحي و کارگرداني کرده و بيش از ۲۰ اثر تاليف و ترجمه از خود به يادگار گذاشته است.
بهروز غريب پور، درباره نحوه طراحي شخصيتها و شاعران ادبيات فارسي در اپراهاي عروسکياش ،گفت: من با اين شاعران زيستهام و همواره در کنار آنها بودهام، ارتباط نزديکي با زبان و بيان آنها دارم و هر واژه شان را به خوبي ميشناسم. ارتباط نزديکي که ميان بيان شاعرانه و زيست آنها وجود دارد، کمک کرده تا بتوانم شخصيتهاي دقيقي را طراحي کنم و روي صحنه بياورم.
سازنده اپراهاي مولوي، سعدي و حافظ، افزود: شاعران بزرگ ايران در تمام عمرم همراهيام کردهاند، در نيشابور ، شيراز و توس زندگي کردم، ادبيات فارسي بخشي از زندگي من شده است. در خواب و بيداري، در خوشي و ناخوشي، در رنج و شادي، با شاعران همراه شدهام و لحظهاي از آنان دور نبودم.
به گفته وي، شعر فارسي اجازه نداده لحظهاي افسرده شوم و وقتم را به بطالت بگذرانم، اين ابيات نميگذارند که راه را گم کنم.
غريبپور درباره طراحي چهرههاي شاعران گفت: طراحي اين چهرهها بيش از هر چيز به شناخت و مطالعه آثار زندگي و زيست اين افراد برمي گردد. اين طراحي هم حاصل شناخت است و هم شهود، زيست من با شعر فارسي باعث شده که با شاعران نزديک شده باشم. پس از اينکه چهرهاي را در نظر مي گيرم با علي پاکدست (طراح و سازنده عروسک، عروسکگردان) در اين باره صحبت ميکنيم و آن شخصيت ساخته ميشود، او نيز در شکل گرفتن اين تصاوير تاثير گذار است.
وي در توضيح عمق آشنايياش با ادبيات که منجر شده ابيات شاعران گوناگون، را دريک اپرا استفاده کند، اينگونه شرح داد: شعر شاعران ايراني، به هم پيوسته است. يک پيام به زبانهاي مختلف و در دورههاي متفاوت بازگو شده است، شعر فارسي زمان ندارد و هميشه زنده ميماند.
غريب پور ميراث خود در فرهنگ ايران را، چنين بر شمرد: من آدمي چند وجهي هستم، زندگينامهام را هم خودم و هم ديگران چندباري نوشتهايم اما امسال که همسرم براي کادوي تولد من بيوگرافي دقيق من را مينويسد چون گاهي تاريخ ها پس و پيش شده و بعضي موارد را احتمالاً فراموش کردهام. او موقع نوشتن سوالاتي ميپرسد و يادآوري ميکند چه کارهايي انجام دادهام.
وي اضافه کرد: من معلمي دبستان کردهام، خبرنگار روزنامه اطلاعات بودهام، در دوره سربازي افسر زرهي بودم، مدير اجرايي پروژههاي متعددي بودهام، از فرهنگسراي بهمن تا خانه هنرمندان ايران، مديرعامل و موسس بودم، نويسنده، کارگردان، پژوهشگر، مترجم، اينها بخشي از کارهايي است که در عمرم انجام دادهام.
اين هنرمند اضافه کرد: چند وجهي بودن کار من، که غالبا از آثار مفيدي هم نتيجه آن بوده، برايم ارزشمند است. هنوز براي بسياري از اهالي تئاتر ايران سوال است که تئاتر بينوايان را که جمع بزرگي از هنرمندان تئاتر ايران بازيگر آن بودند، در آن سالها در جنوبيترين نقطه تهران چگونه روي صحنه بردم؟
غريبپور ادامه داد: احساسم اين است که عمرم هدر نرفته است، وقتي به گذشته نگاه مي کنم شايد مي توانستم کارهاي ديگري بکنم اما هر کاري که کردهام با عشق و تعهد و دلسوزي و مسئوليت بوده است و همواره با مردم ايران همدردي کردهام. از هيچ يک از کارهايي که کردم پشيمان نيستم و از خدا طلب ميکنم که اين سالهاي باقي مانده همينطور عاشقانه و شرافتمندانه بگذرد و روزي که کارنامهام بسته ميشود، کارنامه درستي باشد.