آخرين خبر/ميزان تبحر يک کدبانو در آشپزي را مي توان در چگونگي پخت برنج آن فهميد. همه خانم هاي سرزمين ما، در پختن برنج ماهر هستند؛ اما چه اتفاقي مي افتد که بعضي از بانوان دستپخت متفاوت تري نسبت به بقيه دارند و به عبارتي ديگر چه تکنيک ها و رازهايي را براي پختن استفاده مي کنند.
تفاوت اصلي پخت برنج را مي توان در آبکش کردن آن متوجه شد. آبکش کردن برنج براي خانم ها يکي از ساده ترين کارها ولي در عين حال حساس ترين هم است؛ يعني اينکه فقط کافي است تا چند لحظه در زمان پخت، مقدار آب استفاده شده، مقدار نمک و روغن دقت خود را کم دقتي کنند، آن وقت برنجي که دم مي کنند کمي متفاوت با آنچيزي است که شايد شما در دستپخت ديگران خواهي ديد. البته اين نکته را بهتر است که در نظر بگيريم که طرز تهيه برنج آبکش ممکن است که در بعضي از مناطق ايران زمين تفاوت هايي در مراحل آن داشته باشد ولي حالت کلي از يک اصول پيروي مي کند.
براي تهيه برنج آبکش مراحل زير در حالت کلي به ترتيب انجام شود:
مراحل تهيه برنج آبکش
اول از همه بايد برنج را بشوييد. برنج را بايد با آب ولرم بشوييد تا زماني که هيچ آشغالي در آن مشاهده نکنيد. البته بعد از دو يا سه بار شستن، برنج کاملا تميز مي شود.
برنج را درون يک قابله بريزيد و داخل قابلمه را با آب ولرم پرکنيد بهطوريکه سطح آب، يک تا دو بند انگشت از سطح دانه هاي برنج بالاتر باشد. سپس نمک را به اندازه اضافه کنيد که بهتر است به همان اندازه اي باشد که در تهيه پلو ساده استفاده مي کنيد. در صورتي که در ادامه مرحله به نظر شما نمک کم آمد، مي توانيد اضافه کنيد. در آخر برنج سه تا چهار ساعت داخل آب بايد بماند تا کاملا خيس بخوريد و نرم شود.
بعد از اينکه چند ساعت گذشت، يک قابلمه ديگر برداريد و حدود نصف کمي بالاتر آن را با آب پرکنيد و بر روي اجاق بگذاريد تا جوش بيايد.
آب برنج را خالي کنيد و آن را درون قابلمه که آب آن در حال جوش است، بريزيد و يکي دو بار برنج را درون قابلمه هم بزنيد.
اجازه بدهيد که برنج داخل آب جوش بپزد. حدود ده دقيقه نه بيشتر براي سپري کردن اين مرحله صبر کنيد.
حال نوبت مرحله اصلي يعني تهيه برنج آبکش مي رسد. شما بايد در اين مرحله برنج را آبکشي نماييد. براي اينکه از زمان آبکش کردن برنج مطمئن شويد، بهتر است که يک دانه را با دستان خود برداريد و اگر دانه نرم بود و به اصطلاح نرم شد، آن را درون يک آبکش بريزيد تا آب آن گرفته شود
بعد برنج درون آبکش را با آب ولرم بشوييد تا نمک هاي اضافي آن گرفته شود. اين نکته را در نظر داشته باشيد که باز هم نمک مي توانيد در ادامه به آن اضافه کنيد؛ ولي در حالت کلي توصيه مي شود که خيلي روي برنج آب نگيريد.
يک قابلمه ديگر برداريد (مي توانيد همان قابلمه قبلي را برداريد؛ ولي بايد به صورت کامل بشوييد). کف آن را با روغن چرب نماييد. براي تهيه ته ديگ مي توانيد نان يا سيب زميني بر روي آن قرار دهيد.
سپس برنج را برروي نان يا سيب زميني بريزيد، فقط بايد دقت کنيد که دانه هاي برنج نبايد به ديواره قابلمه بچسبد.(اگر به آشپزي مادرهايمان دقت کنيم، همه آن ها برنج را به صورت يک کوه آتشفشان با چند سوراخ روي سطح در مي آورند، اين سوراخ ها باعث بالا آمدن بخار از کف قابلمه و زودتر دم کشيدن برنج مي شود.)
مقداري روغن را درون يک قابلمه ديگر سرخ کرده و بعد آن را برروي سطح برنج بريزيد. براي اينکه برنج بوي خوبي بگيريد، حتماً از روغن هاي با برند معتبر که در فروشگاه زنجيره اي همه آن ها را مي توان يافت نيز خريداري نماييد.
سپس دم کني را برروي درب قابلمه قرار دهيد تا برنج شما دم بکشد. اصولا برنج بين ۴۵ تا ۹۰ دقيقه زمان لازم دارد تا دم بکشد که اين زمان به نوع کيفيت برنج و مقدار آن بستگي دارد.
درب قابلمه را برداريد و برنج را برروي ديس بريزيد و نوش جان فرماييد.
تفاوت تهيه برنج آبکش بين خانم ها چيست؟
يکي از تفاوت هاي تهيه برنج آبکش در ميزان آبي که مورد استفاده قرار مي گيرد. اگر آب زياد مورد استفاده قرار بگيريد، باعث له شدن و شفته شدن بيش از حد آن است. حتماً مقدار آب را به اندازه به کار ببريد، زيرا بعضي مواقع احتمال فراموشي سروقت آبکش کردن برنج وجود دارد.
مقدار شعله براي تهيه برنج آبکش چقدر است؟
در موقعي که قرار است آب را جوش بياوريد، بهتر است شعله را زياد کنيد؛ ولي بعد از اينکه برنج را اضافه کرديد، براي اينکه فراموش نکنيد تا زير برنج را کم کنيد، از همان اول شعله را در کم تنظيم کنيد.
چند نکته را در تهيه برنج آبکش در نظر بگيريد:
اگر برنج خيلي شور شده بود، در هنگام آبکشي مي توانيد از مقدار آب بيشتري براي شستن استفاده کنيد يا در هنگامي پخت آن در آب، چند سيب زميني هم بين برنج ها قرار بدهيد. اگر نمک برنج کم شد، به آن نمک را اضافه کنيد.
اگر برنج ته گرفت، مقداري نان برروي آن قرار دهيد تا بوي ته گرفتگي از بين برود؛ البته اگر برنج را روي شعله کم بگذاريد و از اول مراقب آن باشيد، هيچ وقت اين اتفاق نخواهد افتاد.
براي خوب قد کشيدن برنج مي توانيد در هنگام جوشيدن يک استکان آب سرد يا دو قاشق روغن اضافه کنيد.
در هنگام جوشيدن اگر يک قاشق آبليمو يا ماست و دوغ اضافه کنيد، باعث سفيدتر شدن و نچسبيدن برنج مي شود؛ البته اگر از برنج هاي مرغوب ايراني استفاده کنيد، با چنين مسئلهاي روبرو نخواهيد شد.
روش تهيه برنج آبکش به روش رستوراني
حتماً برايتان سؤال پيش آمده است که در رستوران ها چگونه به اين سريعي برنج دم مي کنند. خيلي راحت و ساده است. کافي است که مراحل زير را انجام دهيد:
در قابلمه تهيه کنيد که در هردو آب را به ميزان کافي قرار داده ايد تا جوش بيايد.
در يکي از قابلمه ها، برنج را بجوشانيد و سپس آبکش نماييد.
برنج آبکش شده را به همراه آب کش برروي قابلمه ديگر قرار دهيد و درب آن را بگذاريد.
بخار قابلمه دومي باعث دم کردن سريع برنج مي شود.
به اين صورت شما هم توانسته ايد مانند رستوران ها برنج سريعاً دم کنيد. فقط در اينجا شما فرصت اضافه کردن روغن را نداشته ايد و براي همين براي سرو بهتر است که مقداري روغن را داغ کرده و بر روي آن اضافه کنيد.
طرز تهيه برنج کته
براي تهيه برنج کته، تمامي مراحل مانند تهيه برنج آبکش است و تفاوت آن در اين است که ديگر آبکشي نداريم. بعد ازاينکه سطح آب روي برنج بخار شد به حدي مي توان گفت آبي در قابلمه وجود ندارد (البته بايد تا حد کمي وجود داشته باشد) بعد دم کني را اضافه کنيد.
نتيجه گيري
برنج آبکشي بيشترين مقبوليت را بين خانوارها دارد، ازاين رو براي پخت آن بايد دقت بيشتري به خرج داد. براي تهيه برنج آبکش بايد به ميزان آب، روغن و نمک به کار رفته دقت کرد تا تفاوت در اين ها باعث تفاوت در نوع پخت مي شود. براي خوشمزه تر شدن مي توان از روغن هاي باکيفيت نيز استفاده کرد.
بازار