آسموني/
۱۲ژوئن روز جهاني "فلافل" است. يک خوراک خاورميانهاي که از نخود سرخ شده و ادويه درست ميشود. در ايران فلافل آبادان و بندرعباس شهرت دارد ! واژه فلافل برگرفته از کلمه «فلفل» ميباشد. اين کلمه گسترش پيدا کرده و در زبانهاي ديگر از جمله زبان فارسي (پلپل) استفاده شدهاست. اما کلمه فلافل در اصل به معني گلوله نخود ميباشد..
فلافل و سمبوسه از معروف ترين غذاهاي جنوب کشورمان است که در تمام شهرها طرفدران خاص خودشان را دارند. آسموني در اين بخش چند نوع طرز تهيه فلافل به همراه نکات و ترفندهاي ريز آن براي شما عزيزان تهيه کرده است که در ادامه مي خوانيد.
مواد لازم براي تهيه فلافل در منزل :
نخود : ۲ پيمانه
تخم مرغ : ۲ عدد
سيب زميني خام : ۱ عدد کوچک
پياز رنده شده : ۱ عدد
سير رنده شده : ۲ عدد
بکينگ پودر : ۱ قاشق چايخوري
ادويه جات ، زردچوبه و نمک و فلفل : به ميزان لازم
روغن براي سرخ کردن : به ميزان لازم
مواد لازم براي سس فلافل :
پودر انبه : ۲ قاشق غذاخوري
رب گوجه فرنگي : ۱ قاشق غذاخوري
سرکه : ۴/۱ پيمانه
آب : به ميزان لازم
نمک و فلفل : به ميزان لازم
طرز تهيه فلافل خوشمزه با نخود :
نخود را ۲۴ ساعت قبل خيس کرده و چند بار آب آن را عوض ميکنيم.سپس از چرخ گوشت دو مرتبه ردکرده با پياز رنده شده،ادويه جات، نمک،زردچوبه وتخم مرغ وبکينگ پودر و همه مواد را با هم مخلوط کرده تا يکدست شود.
در ظرفي روغن مايع مي ريزيم تا کاملا داغ شود سپس از مواد مقداري برمي داريم درقالب مخصوص قرارداده و به آرامي در روغن داغ شده قرارمي دهيم تا کاملا دو طرف آن طلايي رنگ شود.
طرز تهيه سس فلافل بندري :
رب گوجه فرنگي ، پودرانبه ، سرکه، نمک و فلفل را در ظرفي ريخته کم کم آب اضافه کرده به حدي که بصورت سس رقيقي شود،سپس روي حرارت قرارداده تا بجوشد و مقداري غليظ شود.
مواد لازم فلافل خوزستاني:
نخود خيس شده : 250 گرم
پياز : يک عدد بزرگ
سير : 3 حبه
رب گوجه فرنگي : يک قاشق مربا خوري
سيب زميني آب پز : 1 عدد کوچک
ادويه کاري : 2 قاشق چايخوري
فلفل و نمک و زردچوبه : به ميزان دلخواه
طرز تهيه فلافل خوزستاني
براي تهيه فلافل خوزستاني ابتدا ابتدا نخود را به همراه پياز و سير چرخ کرده (نخود چرخ شده بايد کمي زبر باشد) سپس سيب زميني رنده شده و رب گوجه و تمام مواد باقيمانده را به مايه نخود اضافه نموده و خوب ورز ميدهيم.
لازم به ذکر است قبل از سرخ کردن فلافل مقدار کمي آب اضافه کرده تا مايه نسبتاٌ نرمتر شود با اين کار فلافل ترد خواهد شد.
نکات مهم در مورد فلافل خوزستان
هيچوقت به مايه فلافل تخم مرغ اضافه نکنيد زيرا طعم واقعي فلافل را از بين ميبرد و مانند کتلت خواهد شد.
براي خوشمزه تر شدن فلافل از فلفل به ميزان بيشتري استفاده شود.
ميتوان بجاي رب گوجه از يک عدد گوجه فرنگي رنده شده استفاده کرد.
براي سرخ کردن از ظرف کوچک و گود استفاده شود براي صرفه جويي در روغن و سرعت پخت و شعله اگر کم باشد فلافل شما نيز مغز پخت خواهد شد.
دستور پخت سس فلافل خوزستان
يک عدد سيب زميني آب پز و له شده را با ومقداري رب گوجه و فلفل و نمک در آب حل کرده و مواد را ميپزيم تا مايه نسبتاٌ غليظي بدست آيد. اين دستور پخت فلافل خوزستان است حتماٌ امتحان کنيد.
فلافل تند بندري
مواد لازم فلافل بندري
تخم مرغ : 1 عدد
سيب زميني : 1 عدد
نخود : يک فنجان
فلفل : يک چهارم قاشق سوپخوري
فلفل قرمز : قدري
طرز تهيه فلافل بندري
براي تهيه فلافل بندري ابتدا 48 ساعت نخود را در آب خيس کنيد، البته مرتب آب آن را عوض کنيد تا ليز نشود. بعد آن را با سيب زميني چرخ کرده و نمک و فلفل قرمز را به آن اضافه کرده خوب مخلوط کنيد.
بعد از آن تخم مرغ را به آن اضافه کرده و باز هم مخلوط کنيد تا به شکل خمير درآيد و بعد آن را به صورت گرد گرد در آورده و در روغن سرخ کنيد.
فلافل اهوازي لشکرآباد
مواد لازم فلافل اهوازي
نخود : 500 گرم
تخم مرغ : 3 تا 4 عدد
گشنيز : 250 گرم
زيره ي کوبيده : 1 قاشق سوپخوري
فلفل قرمز کوبيده : 1 قاشق چايخوري
آرد گندم : 3 تا 4 قاشق سوپخوري
آبليمو : 2 تا 3 قاشق سوپخوري
روغن مايع براي سرخ کردن : به مقدار لازم
نمک : به قدر کافي
طرز تهيه فلافل اهوازي
براي تهيه فلافل اهوازي ابتدا نخود را بپزيد. (بهتر است نخود را قبلاً خيس کنيد تا زودتر بپزد، در هر حال نخود بايد کاملاً پخته شود و آبش به خورد آن برود). سپس آن را در حالي که هنوز گرم است چرخ کنيد
تا کاملاً مانند پوره نرم و لطيف شود. گشنيز را تميز کرده و بشوييد و در صافي بريزيد. وقتي آب گشنيز کشيده شد آن را ريز خرد کنيد. تخم مرغ ها را با زيره و کمي نمک و فلفل قرمز يا فلفل سياه
(در صورت استفاده از فلفل سياه يک قاشق چايخوري زعفران هم در کمي آب جوش حل کرده به کار ببريد). داخل پوره نخود بريزيد و مايه را خوب مخلوط کنيد.
بعد گشنيز را ريخته، به هم بزنيد تا مواد مخلوط شوند. مقداري روغن مايع را در تابه ي مناسبي بريزيد و آن را داغ کنيد تا حدي که دود نکند. از مايه ي تهيه شده گلوله هايي به اندازه ي يک تخم مرغ برداريد
و آنها را در آرد غلطانيده و همه را با دست صاف و گرد کنيد. بايد دقت کنيد که سطح گلوله ها کاملاً صاف شود. سپس آنها را در روغن بيندازيد. حرارت را کمي ملايم کنيد.
وقتي يک طرف طلايي شد آنها را برگردانيد تا طرف ديگرشان هم طلايي شود.

فلافل عربي
مواد لازم فلافل عربي
380 گرم : باقلاي خشک
380 گرم : نخود
2 حبه درشت : سير کوبيده
يک عدد درشت : پياز ( ريز خرد شده)
4 عدد بزرگ : پيازچه (ريز خرد شده)
فلفل سبز قلمي تند : مقداري
يک قاشق غذاخوري : بيکينگ پودر
3 قاشق غذاخوري : آرد
جعفري خرد شده : يک قاشق مرباخوري
پودر تخم گشنيز : 5/1 قاشق مرباخوري
پودر زيره سبز ب : ه اندازه لازم
نمک و فلفل : به اندازه لازم
روغن : براي سرخ کردن فلافل
طرز تهيه فلافل عربي
براي تهيه فلافل عربي ابتدا باقلا و نخود را از قبل خيس مي کنيم. باقلا و نخودهاي خيس خورده را پوست مي کنيم و با گوشت کوب يا خردکن برقي به طور کامل خرد مي کنيم. سپس سير، پياز، پيازچه و بقيه مواد را اضافه کرده
و دوباره له مي کنيم تا نرم شود و مي گذاريم يک ساعت بماند. در آخر گلوله هايي به اندازه گردو از مخلوط اين مواد بر مي داريم و به صورت شامي هاي گردي در مي آوريم. آن گاه در يک سيني مي چينيم
و مي گذاريم يک ربع ديگر بماند. سپس در روغن فراوان سرخ مي کنيم تا طلايي شود. توجه: – باقلا و نخود از شب قبل خيس شود.
در تهيه اين غذا مي توان فقط از نخود استفاده کرد که در اين صورت مقدار نخود دو برابر مي شود.
نکات مهم براي طرز تهيه فلافل خوشمزه:
براي طرز تهيه فلافل نخود به خاطر آن که نفاخي نخود گرفته شود، بهتر است که آن را چند روز قبل خيس کنيد و هر بار آب آن را دور بريزيد. حتي مي توانيد آن را چند بار بجوشانيد و آبش را خالي کنيد و سپس نخودها را چرخ کنيد. به اين ترتيب کمتر باعث نفخ مي شوند.
ادويه هايي که در مواد لازم فلافل گفته شد، ادويه هاي اصلي براي طرز تهيه فلافل هستند و پيشنهاد اين است که حتما از همه ادويه ها براي تهيه فلافل استفاده کنيد.
بهترين ادويه براي پخت فلافل زيره است البته فرقي نمي کند که شما زيره سياه اضافه ميکنيد يا سبز. افزودن زيره به فلافل به هضم بهتر آن کمک خواهد کرد. مي توانيد به مايه فلافل کمي هم نعناع خشک اضافه کنيد به اين ترتيب فلافل عطر بهتري پيدا خواهد کرد.
هنگام تهيه فلافل دقت کنيد که نخودها را زياد چرخ نکنيد تا له نشوند زيرا در اين صورت مايه فلافل وا مي رود. البته بهتر است خيلي هم نخودها درشت نباشند که زير دندان احساس شوند بهتر است اندازه نخود هاي چرخ شده کمي از دانه هاي شکر درشتتر باشد.
بعضي ها تخم مرغ را به فلافل اضافه نمي کنند و به تهيه فلافل تا همين مرحله بسنده مي کنند ولي به نظر مي رسد تخم مرغ حکم چسب را براي مواد دارد و باعث شکيل شدن فلافل مي شود و به آن زيبايي مي دهد. همچنين از خشک شدن فلافل جلوگيري مي کند. درباره بيکينگپودر نيز بايد بگويم که فقط مقدار کمي از آن را به مايه فلافل اضافه کنيد تا باعث پف کردن آن ها شود.
براي سرخ کردن فلافل، آن ها را در ظرفي نچسب و کوچک که روغن عمق پيدا کرده است، قرار دهيد تا فلافل ها بعد از افتادن در روغن داغ به کف ظرف برخورد کنند و به سطح بيايند. به اين ترتيب فلافل خوشمزه و ترد خواهيد داشت.
براي سرخ کردن فلافلها از قالب هاي مخصوص استفاده کنيد و بگذاريد تا روغن کاملاً داغ شود، متاسفانه فلافل را بايد در روغن زياد سرخ کرد تا هم زيباتر شود و هم يکدست پخته شود. ولي مي توانيد در انتها با دستمال روغنش را بگيريد.
چاشني مناسب غذاي فلافل فقط ترشي است، آن هم ترشي انبه، بادمجان يا ميوه. البته شما مي توانيد فلافل را با کلم شور يا ترشي نيز ميل کنيد.
بهتر است نان مناسب براي خوردن فلافل پيتا باشد که نوعي نان لبناني است و کمي ضخيمتر از نان لواش است و دو لايه دارد.
نوشيدني پيشنهادي همراه فلافل نيز يک ليوان چاي نعناع است. البته هندي ها با غذاي فلافل نوشيدني اي به نام لاسي مينوشند؛ «لاسي» دوغ شيريني است که مواد تشکيل دهنده آن، ميوه است.
بازار