نارمشک/ نخود را در عربي حمص، در ترکي بولچاق و به هندي چنه گويند، نخود داراي مزاج يا طبيعت گرم و خشک است و براي تقويت بنيه يکي از بهترين حبوبات است، نخود در غذاهاي مختلف و متنوع سفرهي ايراني جايگاه ويژهاي داشته و دارد و مصرف آن براي همه سنين توصيه ميگردد. نخود با داشتن طبع گرم و خشک مولد يا توليد کننده رياح و نفخ است و آشاميدن آب بعد از خوردن آن بسيار مضر است.
نخودآب غذايي مفيد براي بدنهاي ضعيف
يکي از اشکال تهيه غذا از نخود، غذايي است که به نخودآب معروف است. شوربا که در قديم و نزد اطباء نخودآب يا آبگوشت بوده، نيکوترين غذا است و عبارت است از گوشت که در آب زياد بپزند و بهتر است با پياز پخته شود تا مانع نفخ شود و قوه باه را برانگيزد. اين غذا ضمن آن که مقوي بدنهاي ضعيف و تقويت کننده نيروي جنسي است، در تحليل رياح نيز اثر مفيدي دارد. نخوداب به عنوان منضج بلغم نيز مورد استفاده اطباء قرار ميگيرد. البته براي اين منظور بايد حداقل چهار روز و حداکثر دوازده روز مصرف شود. افرادي که مزاج گرم و خشک دارند و در بدنشان صفرا زياد توليد ميشود بايد اين غذا را با سِکباج ميل کنند. اين غذا براي بيماريهاي کليه و مثانه هم بسيار مفيد است، در صورت نياز مي توان نخوداب را با گوشت نيز تهيه کرد که در اين صورت به آن «نخوداب مُلَحَّم» گفته ميشود.
طرز تهيه نخود آب با گوشت «نخوداب مُلَحَّم»
- نخود: ۶۰۰ گرم
- گوشت گوسفند جوان يا جوجه مرغ به قدر دلخواه
- برنج: ۶۰ گرم
- زعفران ساييده شده: نيم مثقال
- دارچين قلم: ۲۵ گرم
- نمک: به قدر کافي
ابتدا نخود را با مقدار کافي آب و گوشت بپزند تا کاملا پخته شود. سپس گوشت را از نخود جدا کنند و نخود را دوباره بپزند تا عصاره غليظي به دست آيد، آن را صاف کنند. دوباره گوشت را داخل کنند و با برنج بپزند تا گوشت مهرا و برنج له شود (مثل شيربرنج). در اين وقت زعفران و دارچين و نمک را اضافه کنند و بگذارند چند جوش ديگر بخورد، سپس آن را ميل کنند.
توضيح: ممکن است بعضي از بيماران با مصرف نخوداب به جاي غذاي روزانه، به اندازه کافي سير نشوند يا تاب نياورند. در اين صورت مي توانند نخوداب را با نان ميل کنند.
نکته: مداومت بر مصرف اين غذا يا مصرف آن بهقصد درمان نياز به مشورت با درمانگر مجرب دارد.
منبع: کتاب جوش و غرور جواني
نوشته استاد محمد عبادياني
بازار