ستاره/ والک يک نوع سبزي محلي است که در فصل بهار به صورت خودرو در مناطق کوهستاني کشورمان رشد ميکند. والک به تنهايي بوي نامطبوعي دارد. ولي با آن غذايي به نام عنوان والک پلو طبخ ميشود که طرفداران زيادي دارد. اين غذا که از غذاهاي سنتي استانهاي تهران و کرمانشاه است به صورت ساده يا همراه با تخم مرغ نيمرو، گوشت ماهيچه، ماهي و مرغ سرو ميشود. در اين مطلب با طرز تهيه اين پلو آشنا ميشويم.
به منظور تهيه اين غذا به مواد اوليه زير نياز خواهيد داشت.
برنج 500 گرم
سبزي والک 500 گرم
روغن 100 گرم
نمک به ميزان لازم
دستور تهيه
برنج را بشوييد، ۸ پيمانه آب و ۴ قاشق غذاخوري نمک به آن اضافه کنيد و اجازه دهيد به مدت ۲ الي ۳ ساعت خيس بخورد.
سبزي والک را پاک کنيد، بشوييد و در آبکش قرار دهيد تا آب اضافي آن خارج شود. والک کوهي داراي برگهاي نازک و کوتاهي است که ميتواندي آنها را به صورت درسته مورد استفاده قرار دهيد، ولي در صورت تمايل ميتوانيد آنها را کمي درشتتر از سبزي پلويي خرد کنيد.
قابلمهاي را تا نيمه آب کنيد و روي حرارت قرار دهيد تا آب به جوش آيد. سپس آبي که برنج را در آن خيس کرده بوديد، بريزيد و برنج را به آب در حال جوش اضافه کنيد.
برنج را با کفگير هم بزنيد، نمک آب برنج را بچشيد و در صورت لزوم مقداري نمک به آن اضافه کنيد.
۲ الي ۳ دقيقه مانده به آبکش کردن برنج، والک خرد شده را به برنج اضافه کنيد و اجازه دهيد همراه با برنج چند جوش بزند.
سپس مخلوط برنج و والک را آبکش کنيد.
قابلمه را شسته و روي حرارت قرار دهيد، ۲ الي ۳ قاشق غذاخوري روغن در آن بريزيد و اجازه دهيد، روغن داغ شود.
مخلوط برنج و والک را در قابلمه بريزيد، اطراف برنج را جمع کنيد و با کفگير در وسط آن چند سوراخ ايجاد کنيد.
درب قابلمه را ببنديد و روي حرارت متوسط قرار دهيد.
پس از ۱۰ دقيقه که بخار برنج بلند شد، مقداري آب روي برنج بدهيد، روي در قابلمه دمي قرار داده و حرارت را کم کنيد.
حدود ۴۵ دقيقه زمان دهيد تا والک پلو دم بکشيد، سپس روي آن کمي روغن حيواني يا روغن معمولي بدهيد، اکنون غذا را در ديس بکشيد و نوش جان کنيد.
نکات مهم براي تهيه والک پلو
از آنجا که سبزي والک بسيار نازک و لطيف است، نبايد زياد در آب بجوشد، زيرا له ميشود. بنابراين دو سه دقيقه قبل از آبکش کردن برنج، آن را اضافه کنيد.
سبزي والک پس از شسته شدن خيلي سريع خراب ميشود، بنابراين والک شسته را بلافاصله مورد استفاده قرار دهيد.
در قديم اين غذاي سنتي را با سماق و زعفران درست ميکردند، بدين ترتيب که موقع ريختن برنج در قابلمه لابهلاي آن کمي سماق و زعفران ميپاشيدند.
اين نوع پلو به صورت سنتي غذايي گياهي است که گوشت در آن استفاده نميشود، اما در صورت تمايل ميتوانيد اين غذا را همراه با گوشت ماهيچه آبپز، گوشت زبان گوساله پخته، گوشت مرغ پخته شده و يا کوفته ريزه سرخ شده دم کنيد يا پس از دم کشيدن همراه با ماهي سرخ شده يا تخم مرغ نيمرو ميل کنيد.
اين پلو را ميتوانيد به صورت دمي نيز درست کنيد، براي اين منظور برنج را مانند کته معمولي طبخ کنيد و زماني که آب برنج کشيده شد، والک را به آن اضافه کرده، دم بگذاريد و پس از دم کشيدن، مانند دمپختک با نيمرو ميل کنيد.
براي معطر شدن والک پلو ميتوانيد، هنگام دم کردن برنج دو ساقه سير تازه خرد شده نيز به آن اضافه کنيد.
والک را مدت زمان زياد در آب قرار ندهيد، زيرا باعث پژمرده شدن برگهاي آن ميشود.
بهترين روش براي نگهداري گياه والک، فريز کردن آن به صورت درسته يا خرد شده است. البته ميتوانيد والک را به صورت خشک شده نيز نگهداري کنيد. براي خشک شدن والک آن را در سايه قرار دهيد.
سخن آخر
والک گياهي وحشي و سرشار از کلسيم و ويتامينهاي مفيد براي بدن است. معروفترين غذايي که با اين گياه درست ميشود، والک پلو بوده که در اين مطلب با طرز تهيه آن و نکات مهم و ضروري در تهيه اين غذا آشنا شديد.
بازار