برترين ها/ وقت سفر به هرمز هزار رنگ يا قشم پر از ماجرا يا بندرعباس با مردم خونگرمش، سعي ميکنيم با تجربه نقش حنا و پوشيدن لباس محلي و ... به فرهنگ آنها بيشتر نزديک شويم، اما هيچ چيز به اندازه چشيدن طعم خوشمزه غذاهاي هرمزگان ما را به اين فرهنگ نزديک نمي کند، غذاهايي گرم و تند و تيز و پر از عطر.
۱. گبولي گوشت

گبولي گوشت يکي از غذاي معروف هرمزگاني و پر از ادويههاي خاص و خوش عطري است که بويشان تا هفت کوچه آن طرفتر مي پيچد. گوشت پخته و تف داده شده، سيب زميني سرخ شده، نخود پخته، پياز داغ و پلويي که با آب گوشت و انواع ادويه مثل هل؛ ميخک، ليمو عماني، ادويههاي مخصوص جنوبي و فلفل پخته شده؛ مواد تشکيل دهنده گبولي خوشمزه ما هستند. بعضيها اين غذا را با مرغ مي پزند و بعضيها کشمش هم به آن اضافه مي کنند.
۲. کلمبا

کلمبا يکي از غذاهاي معروف قشم است؛ بزرگترين جزيره خليج فارس که قوت غالب اهالي اش ماهيست. اين غذاي خوشمزه و چرب و نرم هم، با ماهي پخته مي شود. ماده اوليه ديگر کلمبا، گندم پرک شده است. بعد از پختن گندم، ماهي پخته شده که تيغ هايش را گرفته اند هم به آن اضافه مي شود. سبزيهاي مخصوص هم طعم و عطر خيلي خوبي به اين غذا مي دهند. اما شايد نکته اصلي خوشمزگي کلمبا در اين باشد که بايد حتما مواد در روغن حيواني (جونون. پخته شوند.
۳. زيبون

زيبون خوشمزه و پرطرفدار هم از جزيره قشم مي آيد. اگر خيلي اهل ريسک کردن نيستيد، مي توانيد با خيال راحت اين غذا را سفارش بدهيد. زيبون که با ماهيهاي مختلف آماده مي شود، با اکثر ذائقهها سازگار است. اين غذا شبيه استامبولي خودمان است، با اين فرق که ماهي سرخ شده و سيب زميني سرخ کرده هم دارد. بعد هم با برنج و گوجه فرنگي و پياز، روي نان محلي دم مي کشد. البته از تاثير عطر عجيب ادويههاي جنوبي هم نبايد غافل شد.
۴. هواري

هواري هم مثل بقيه غذاهاي جزيره قشم، با ماهي درست مي شود و براي آنهايي که عاشق ادويه و سبزيهاي جنوبي و البته طعم تند و تيز هستند، يک انتخاب عالي به شمار مي رود. سبزي، ماهي نمک سود شده و ادويه هاي سرخ شده در روغن، با اب و برنج پخته مي شوند و دم مي کشند. تعجب نکنيد اگر رنگ هواري به زرد ميزند، چون ادويه مهم اين غذا، زردچوبه است. خيليها هم به جاي ماهي از ميگو استفاده مي کنند.
۵. عنکاس خشک شده

عنکاس همان ماهي مرکب است که به خاطر خوشمزگي و لذيذ بودنش، حسابي بين اهالي قشم و هرمزگان محبوب است. عنکاس خشک شده غذاي نسبتا پر زحمتي است که قشمي ها در فصل تابستان مصرفش مي کنند. بعد از اينکه گوشت عنکاس را تکه تکه بريدند؛ در حدود ده روز جلوي آفتاب قرارش مي دهند تا خشک شود. بعد اين گوشتهاي خشک شده را کباب مي کنند و بعد از کمي کوبيدن، سر سفره مي آورند. عنکاس را بايد با ليمو و خارک خرما بخوريد تا بفهميد چرا انقدر بين اهالي جنوب محبوب است.
۶. سوراغ غذايي با خاک سرخ جزيره هرمز

نوبت به غذاهاي لذيذ و خاص جزيره هرمز رسيد. غذاهاي اين ناحيه هم مثل رنگ خاکش سرخ است. البته عجيب نيست، چرا که خاک سرخ هرمز، ماده تشکيل دهنده بسياري از غذاهاي بومي اين جزيره است. سوراغ که با ماهي ساردين، گلک (خاک سرخ. و ليمو و نارنج آماده مي شود، بسيار خوش طعم و البته پر زحمت است. ماهي بايد ده روز در آبي که از خيس خوردن گلک تهيه مي شود بماند و با ليمو و نارنج هم مزه دار شود تا طعم فوقالعادهاي پيدا کند که هيچ کجا شبيهش را نچشيده ايد!
۷. نان تمشي

نان تمشي را در مناطق مختلف هرمزگان با پنير و تخم مرغ آماده مي کنند و اگر به اين مناطق سفر کرده باشيد، احتمالا از آن خورده ايد. اما در جزيره هرمز، تمشي با روش متفاوتي تهيه مي شود. در تهيه تمشي هرمزي ها، باز هم از گلک استفاده مي شود. آب سرخ بعد از ته نشين شدن گلک؛ ماده اصلي تهيه اين نان است که هم رنگ و هم مزه بهتري به آن مي دهد. تمشي بيشتر با مهياوه خورده ميشود و يک وعده کامل است.
۸. مهياوه

مهياوه در اصل ماهي آماده شده به شکل نوعي سس مخصوص است که بسيار خوشمزه و لذيذ از کار درمي آيد. براي مهياوه بايد حتما از يک نوع ماهي ريز به نام موتو، متو يا حشينه (مومغ، ساردين) استفاده شود. بعضي شهرها اين ماهي را با شن و ماسه خشک مي کنند؛ اما روش مرسوم تر اين است که ماهي تميز شده؛ خشک و پودر شود و با نمک زياد مدتي در خمره بماند. بعد انواع و اقسام ادويههاي تند و تيز را به آن اضافه ميکنيم تا معجون لذيذ و خوش عطر آماده شود. اين غذاي بسيار مقوي، روي تمشي ريخته و خورده مي شود.
۹. برنج ديشو

برنج ديشو، يکي از راحتترين و خوشمزه ترين غذاهاي قشم است. البته برنج ديشو را تنها نمي خورند و حتما کنارش ماهي برشته شده هم هست. اين غذا با برنج و شيره خرما تهيه مي شود؛ به همين راحتي! شيره خرماي اصل که در قشم فراوان است، باعث مي شود بعد از خوردن ماهي به اصطلاح سرديتان نشود.
۱۰. کوفته مومغ

بعد از ديدن ظاهر کوفته مومغ ممکن است فکر کنيد که بيشتر از کوفته، به کوکو يا کتلت شباهت دارد. بعد از پختن و از تيغ گرفتن گوشت ماهي مومغ يا همان ساردين مورد علاقه جنوبي ها؛ با ادويه فراوان؛ سبزي محلي؛ تخم مرغ و سيب زميني ابپز مخلوط مي شود و در روغن سرخ مي شود. بدون اغراق مي توان گفت که کوفته مومغ را هيچ کس نيست که دوست نداشته باشد.
۱۱. کاتوغ

کاتوغ در اصل نام يک نوع خورش جنوبي است که در قشم زياد تهيه مي شود. محبوبترين و شايد خوشمزهترين کاتوغ؛ کاتوغ ماهي است. اول پياز و سبزي و گوجه فرنگي را به همراه فوت کوزه گري، يعني ادويههاي خاص جنوبي تفت مي دهيم. بعد هم ماهي هاي خرد شده به آن اضافه مي شوند و با کمي پختن در آب؛ آماده خوردن مي شود.
پيشنهاد ويژه در تست غذاهاي بندرعباس، جزيره قشم و هرمز:
اگر هوس خوردن عنکاس در قشم به سرتان زد؛ هيچ کجا مثل رستوران خاله در نزديکي قلعه پرتغاليها به دادتان نمي رسد. غذاهاي بسيار عالي با قيمت باور نکردني؛ مخصوصا عنکاس معروفش. البته فقط شبها مي توانيد به اين رستوران مراجعه کنيد.
يکي از نوشيدنيهايي که بايد در قشم امتحان کنيد؛ آب زيتون است! البته در اصل اين يک نوع آبميوه است که به اين اسم معروف شده.
ادويههاي جنوب که با هنديها هم مشترک هستند را از دست ندهيد. از گرم ماسالا تا ادويه پلويي؛ هرچه مي توانيد بخريد و با خودتان بياوريد تا عطر غذاهايتان چندين برابر شود.
بازار