بيتوته/ استان همدان يکي از نقاطي است که مردم آن به خوردن غذاهاي آبکي مانند آش و آبگوشت علاقهي بسياري زيادي دارند. به گونهاي که اکثر غذاهاي سنتي و بومي تهيه شده توسط بانوان همدان از کشور را تنوع جالبي از اين نوع غذاها دربرگرفته است.
در همدان تنوع غذايي زياد است و علاوه بر انواع غذاهايي که در همه ايران طبخ ميشود؛ برخي از انواع غذاهاي محلي و همچنين چندين نوع آبگوشت ويژه نيز رواج دارد.
همدان همچنين ديار ترشيها و مرباهاي عجيب و غريب است. به علت وجود انواع ترشي اهالي همدان مثلي دارند مبني بر اينکه «همدانيا ميليچ (گنجشک) تو هوا ميپره، ميگيرن موکونن ترشي.» با شروع فصل پاييز اغلب زنان همداني دست به کار تهيه ترشيهاي مختلف ميشوند.
آبگوشت قرمه همدان :

آبگوشت قرمه يکي از خوراکهاي سنتي استان همدان به شمار ميرود. همانطور که از نام اين غذا مي توان حدس زد، مواد اصلي آن همان هايي هستند که در پخت خورش قورمه سبزي به کار مي رود؛ با اين تفاوت که اين غذا آبدارتر از حالت خورشي است و در مواد اوليه اش سيب زميني و تخم مرغ نيز وجود دارد. مزه اين غذا به نوعي است که گويي آبگوشت و قورمه سبزي را با يکديگر ترکيب کرده ايد.
آبگوشت کلم قمري همدان :

آبگوشت کلم قمري يکي از خوراکهاي سنتي استان همدان است. همانطور که از نام اين غذا معلوم است اصلي ترين ماده به کار رفته در آن، کلم قُمري است. مواد اين آبگوشت را، کلم قمري، گوشت گوسفندي، عدس، پياز، نعناداغ، زردچوبه، فلفل و سيرداغ تشکيل ميدهد همچنين اين آبگوشت را ميتوان همراه با کشک محلي و ماست و سير نيز ميل کنيد.
کباب سرداشي همدان:

سرداشي يکي از غذاهاي سنتي استان همدان است که شباهت زيادي به کباب تابهاي دارد؛ تفاوت اصلي کباب سرداشي با کباب تابهاي، استفاده از سيبزميني در مواد اوليه اين غذا و نحوه پخت آن داخل فر يا ماهيتابه است. ريشه نامگذاري اين غذا به دوراني برميگردد که افراد مايه کباب را در خانه حاضر ميکردند و سپس آن را به نانواييهاي سنگکي ميبردند تا برايشان داخل تنور يا همان «سرِداش» بپزند. البته امروزه ديگر براي تهيه کباب سرداشي نياز به تحمل اين دشواريها نيست و بهسادگي اين غذا را در فر ميپزند.
مواد لازم براي طبخ اين غذا، گوشت گوسفند، پياز، سيب زميني، فلفل سبز، گوجه فرنگي ، نمک، فلفل و ادويه بوده و با ترکيب اين مواد با يکديگر غذاي لذيذي را طبخ مي کنند.
آبگوشت يخني همدان :

آبگوشت يخني يکي از خوراکهاي سنتي استان همدان است. مواد اين آبگوشت را پياز، گوشت، ليمو عماني، سيبزميني و گوجه فرنگي تشکيل ميدهد.
کوفته مخصوص همدان :

در شهر همدان کوفته اي طبخ مي شود که روش تهيه مخصوص خود را داشته و با کوفته معروف تبريزي متفاوت است. فقط تبريز نيست که به کوفتههاي خوشمزه معروف است. همدان نيز در نوع خود کوفتههاي بي نظيري دارد. مواد لازم براي کوفته مخصوص همدان، گوشت، لپه، آلو، پياز، نخود، گردو، برنج و غيره است. در سفر به همدان خوردن کوفته همدان را فراموش نکنيد.
آش گوجهفرنگي همدان :

آش گوجهفرنگي طعمي بسيار متفاوت و خاص دارد. اين غذا بسيار دلچسب و لذيذ است. آش گوجه فرنگي در بسياري از شهرهاي ايران تهيه مي شود و در همدان نيز، نوع خاصي از اين غذا به وسيله مردم محلي پخته مي شود که حتما ارزش يک بار امتحان کردن را دارد. در آش گوجه فرنگي همداني از سبزي (جعفري، نعنا، تره)، برنج، لپه، گوجه فرنگي، پياز، رب گوجه فرنگي، نمک، فلفل سياه، زردچوبه و روغن استفاده مي کنند. (طرز تهيه آش گوجه)
آش خشکبار همدان :

خشکبار يکي از خوشمره ترين و در عين حال سالم ترين خوراکي هايي هستند که معمولا به عنوان ميان وعده در فاصله ي بين وعده هاي اصلي غذا استفاده مي شوند. آش خشکبار يکي از غذاهاي محلي استان همدان است. اين آش در صورتي با مزاج شما سازگار است که خشکباري مثل آلو ، آلبالو و … که مزهي ملسي دارند را دوست داشته باشيد. سبزي آش، گوشت استخواندار، خشکبار( آلبالو خشک، برگه هلو، آلو ترش خشک)، رشته، شيره انگور، حبوبات (نخود، لويبا، ، عدس)، پياز و نعناع موارد مهم اين آش است.
خورش غوره بادمجان همدان :

با فرا رسيدن فصل تابستان و آمدن غوره هاي تازه، يکي از غذاهاي دلچسبي که در استان همدان به وفور پخت مي شود، خورش بادمجان است. به خاطر استفاده از غوره در محتويات، خورش طعم ترشي به خود مي گيرد. بانوان همداني با استفاده از بادمجان، غوره، پياز، گوجهفرنگي، نمک، ادويه، مرغ، فلفل، زردچوبه، گوشت چرخکرده و رب گوجهفرنگي به تهيه و طبخ اين غذاي لذيذ و مطبوع مي پردازند.
آش آماج همدان :

از ديگر غذاهاي معروف همدان آش آماج است که در شهرهاي ديگر هم با نام اوماج طبخ ميشود. مواد لازم براي تهيه ي اين آش سبزي آش، حبوبات (عدس، لوبيا چشمبلبلي)، پيازداغ، سير، تخم مرغ و البته آماج است. آماج يک جور خمير در شکل هاي نامنظم است که بعد از اينکه در حرارت خشک شد در آش هاي سنتي استفاده مي شود.
آش هويج و جو همدان:

آش هويج و جو از غذاهاي سنتي همدان است که سر سفره افطار طرفداران زيادي دارد. براي پخت اين غذا از نخود، بلغور، هويج، پياز داغ، گوشت چرخ کرده، فلفل، نمک و زردچوبه استفاده مي کنند. در تهيه اين غذا کشک هم استفاده مي شود که معمولا در حين پخت و پيش از سرو غذا، به مواد اضافه مي شود.
آش بادمجان ملاير :

اين آش که به ويژه به عنوان پيش غذا سر سفره افطار نوش جان مي شود را با گوشت گوسفندي، بادمجان، بلغور گندم، عدس، پياز داغ، نعنا داغ، سير داغ و روغن، نمک، فلفل و زردچوبه تهيه مي کنند. البته بسته به سليقه، بعضي از افراد اين آش را با لوبيا و نخود به جاي عدس مي پزند؛ همچنين بعضي افراد اين آش را با کشک، پياز داغ، سير داغ و نعنا داغ تزيين مي کنند و برخي ترجيح مي دهند داخل آن کشک نريزند.
آش شل پتله همدان :

آش شل پتله با استفاده از سبزي آش، گوشت با استخوان (قلم)، بلغور، پياز، عدس، سيب زميني، نمک، فلفل و ديگر ادويه ها پخته مي شود؛ همچنين پتله هم از مواد اوليه اصلي اين غذا به حساب مي آيد. (پتله نوع خاصي گندم فرآوري شده است که با صرف وقت و انرژي زياد تهيه مي شود.) مردم محلي معمولا روي اين آش ترشي مي ريزند و آن را صرف مي کنند، به همين خاطر اين غذا را به نام آش شله پتله ترشي هم مي شناسند.
حلوا زرده همدان:

حلوا زرده مخصوص همدان است .حلوا زرده را همداني ها به عنوان دسر و سوغات درست مي کنند و به دليل اين که با زرده تخم مرغ تهيه ميشود به آن حلوا زرده گفته ميشود. حلوا زرده از نظر شکل ظاهري شبيه به فرني ولي کمي سفت تر از فرني است و به رنگ زرد مايل به نارنجي است. سر سفره افطار يک همداني حتما مي توانيد يک ظرف حلوا زرده بيابيد. مواد موجود در حلوا زرده زرده تخم مرغ، شکر آسياب شده، گلاب،کره آب شده و زعفران مي باشد. (طرز تهيه حلوا زرده)
ترحلوا با هويج :

يکي از غذاهاي سنتي استان همدان است که معمولا بر سر سفره افطار همداني ها قرار دارد. اين حلوا از هويج، شکر، زعفران، گلاب، روغن، آرد برنج، هل و دارچين تهيه ميشود. (طرز تهيه ترحلوا هويج)
بازار