ميز اردور/ روش شيرين کردن زيتون به وسيله سود سوزآور در منزل
بيتوته
بروزرسانی
بيتوته/ کيا بخورن: زيتون داراي طبع گرم است.
چه جوري درست ميشه:
۱) جهت شيرين کردن زيتون به وسيله سود ابتدا ميوههاي زيتون تازه چيده شده را پس از تميز کردن و حذف شاخ و برگ و ميوههاي زخمي و بيمار يا آفتزده، داخل بشکه با هر ظرف مناسبي ريخته و آب معمولي به آن اضافه کرده؛ بهطوري که بعد از فرو نشستن زيتونها، تا حدود ۱۵ سانتيمتر آب بالاي زيتونها قرا گيرد.
۲) در مرحله دوم شيرين کردن زيتونها بايد حجم آب را (حجم آب، موجود در ظرف) را اندازهگيري نمائيد تا مشخص شود چند ليتر است (از بطريهاي ۵/۱ ليتري نوشابه ميتوان استفاده کرد).
۳) جهت شيرين کردن زيتونها براي هر ليتر آب ۲۰ گرم سود (NaOH) در نظر گرفته و سود را داخل حجم آب موردنظر در ظرفي ريخته و ضمن رعايت احتياط براي چند دقيقه با يک قطعه چوب تميز هم بزنيد تا سود کاملاً حل شود.
۴) با احتياط و بدون آنکه محلول با دست و پوست بدن تماس حاصل کند و يا قطرات آن به چشم آسيب برساند؛ محصول را روي زيتون ريخته و در ظرف را ببنديد. پس از گذشت ۱۲-۱۰ ساعت براي زيتونهاي گروه ۱ و ۱۰-۸ ساعت براي زيتونهاي گروه ۲ در ظرف را باز کنيد (طي اين مدت بهتر است چند مرتبه محتويا ظرف را هم بزنيد) رنگ محلول کاملاً قهوهاي تيره شده است.
۵) قبل از ريختن محلول تيره رنگ، چند دانه زيتون را با احتياط با وسيلهاي بيرون آورده و خوب شسشو داده و چند دقيقه در آب سرد قرار دهيد. مطمئن که شديد آب تغيير رنگ نميدهد. دانههاي زيتون را با زبان امتحان کنيد. چنانچه مزه تلخ احساس نشد؛ اقدام به ريختن محلول تيره رنگ نمائيد در غير اينصورت هنوز بايد زيتون درون محلول باقي بماند.
۶) پس از آنکه مطمئن شديد؛ زيتونها تلخزدائي شدهاند؛ محلول تيره رنگ را با احتياط دور بريزيد (توجه داشته باشيد که اين محلول قليائي است و پاي گياهان يا درون باغچه ريخته نشود).
۷) زيتونهاي موجود داخل ظرف را با آب معمولي طي ۲-۱ روز با تعويض آب به دفعات بشوئيد که رنگ آب ديگر تغيير نکند.
۸) براي خنثي شدن باقيمانده احتمالي سود بهازاء هر ۱۰ ليتر آب ۱ ليتر سرکه اضافه نمائيد و پس از يک شبانهروز، ۳-۲ مرتبه آب ظرف را عوض کنيد.
۹) سپس آب زيتونها را ريخته و آنها را به مدت ۳۰-۲۰ ساعت داخل آب نمک ۷ درصد (۷۰ گرم نمک در هر ليتر آب) نگهداري نمائيد.
۱۰) در نهايت زيتونها را از آب نمک ۷ درصد درآورده و به آب نمک ۴ درصد بهتر است. آب نمک را جوشانده و پس از خنک شدن روي زيتونها ريخت و سپس زيتونها را به ظروف مناسب و کوچک براي مصرف يا فروش انتقال داده لازم به ذکر است؛ ظروف شيشهاي بهعلت بهداشتي بودن براي نگهداري زيتون در اولويت قرار دارد.