نمناک/ توفو ماده غذايي است که از شير سويا غليظ تهيه مي شود.اين شير غليظ را در اثر فشار به قطعات سفيد رنگ و جامد در مي آورند که فرآيندي شبيه به تهيه پنير دارد و منشا آن از کشور چين است. بيشتر دانه هاي سويا در آمريکا پرورش پيدا مي کنند و مقدار زيادي از آنها تحت دستکاري ژنتيکي قرار مي گيرند. با وجود بحث هاي فراوان پيرامون ارگانيسم هاي دستکاري شدهٔ ژنتيکي، تحقيقات هنوز ثابت نکرده است که اين مواد غذايي براي سلامت بدن ضرر دارند. در اين بخش به معرفي فوايد توفو مي پردازيم.
مواد مغذي موجود در توفو :
توفو پروتئين زيادي دارد و تمام آمينو اسيدهاي لازم براي بدن را شامل مي شود. همچنين چربي، کربوهيدرات و انواع زيادي از ويتامين ها و مواد معدني را تامين مي کند. در هر 100 گرم توفو ...
پروتئين:8 گرم
کربوهيدرات:2 گرم
فيبر:1 گرم
چربي:4 گرم
منگنز:31 %
کلسيم:20 %
سلينيوم :14 %
فسفر:12 %
مس:11 %
منيزيم:9 %
آهن:9 %
روي:6 %
طبع توفو
توفو داراي طبع گرم است. اين ماده غذايي غني از پروتئين، اسيدهاي چرب امگا3، آنتي اکسيدان ها، آهن، کليسيم، فسفر، مس، منگنز، ايزوفلاوين ها، تيامين، ريبوفلاوين، نياسين، ويتامين B6، کولين، ويتامين C، منيزيم، پتاسيم و سلنيوم است.
پيش گيري از مشکلات قلبي عروقي:
ايزوفلاوين موجود در سويا به کاهش سطح کلسترول بد کمک مي کند. مطالعات نشان مي دهد که مصرف منظم سويا، بيماري هاي قلبي عروقي مانند شاخص توده بدني، وزن و کلسترول کلي را کاهش مي دهد. توفو جايگزيني براي پروتئين حيواني است که به کاهش سطح کلسترول کمک مي کند. همچنين منجر به کاهش احتمال فشار خون بالا و آترواسکلروز مي شود.
حاوي پروتئين بالا :
بدن انسان براي عملکرد مناسب به پروتئين نياز دارد. گياه خواران مي توانند ميزان کافي پروتئين را با مصرف سويا، سبزيجات و ساير مشتقات سويا به دست آورند. در واقع توفو داراي آمينو اسيدهايي است که براي سلامت بهينه ضروري است. مصرف گوشت قرمز اغلب منجر به بيماري مي شود که مي توان آن را با توفو جايگزين کرد.
تقويت استخوان ها:
توفو منبع غني از کلسيم است که جز حياتي تشکيل دهنده در شکل گيري استخوان ها است. فقر کلسيم مي تواند منجر به پوکي استخوان، شکل گيري ضعيف استخوان هاي جديد و سرعت پيري به دليل استخوان هاي شکننده شود.
بهبود گردش خون:
آهن نقش حياتي در انتقال اکسيژن به قسمت هاي مختلف بدن دارد و بدن به شدت به اکسيژن وابسته است. عملکرد هموگلوبين براي انتقال اکسيژن به بخش هاي مختلف بدن و توليد انرژي ضروري است. هموگلوبين در خون پايدار مي شود و با استفاده از آهن موجود در بدن شکل مي گيرد. گردش خون در بدن به دليل وجود مس و آهن بهبود مي يابد، مانع از کم خوني مي شود و به دليل اکسيژن رساني مناسب بدن را آرام نگه مي دارد.
زيبايي:
پروتئين به شکل گيري سلول هاي پوست در يک چرخه چهار هفته اي کمک مي کند و به طور مداوم جايگزين سلول هاي قديمي با سلول هاي جديد مي شود. بنابراين افراد بايد دائما پروتئين را ذخيره کنند. پروتئين حيواني چربي هاي اشباع شده ايي هستند که در صورت جذب منجر به ترشح چربي هاي اضافي از طريق پوست مي شود و منافذ پوست را باز مي کنند. با مصرف مواد مغذي گياهي مانند توفو مي توان رنگ پوست را بهبود بخشيد. علاوه بر اين يبوست نيز باعث ايجاد مشکلات پوستي مي شود که با خوردن فيبر مي توان آن را رفع کرد.
پيش گيري از کم خوني:
توفو همچنين خطر ابتلا به کم خوني را کاهش مي دهد. مطالعه اي که در چين انجام شد، ارتباط بين کم خوني و مصرف توفو را نشان مي دهد که احتمال کم خوني در بزرگسالان را کاهش مي دهد.
کاهش خطر ابتلا به ديابت :
مطالعات متعدد آزمايشگاهي نشان مي دهد که سويا مي تواند قند خون را کنترل کند.
در مطالعه اي، زنان يائسه سالم با مصرف 100 ميلي گرم سويا در روز ميزان قند خون را تا 15 % و سطوح انسولين تا 23 % کاهش دادند.
در مطالعه ديگر، مصرف روزانه ايزوفلاون به مدت يک سال، حساسيت انسولين و چربي هاي خوني را در حالي که خطر بيماري قلبي را کاهش مي دهد، افزايش مي دهد.
درمان ريزش مو :
توفو سرشار از پروتئين است که موجب تقويت مو مي شود و درمان مناسبي براي ريزش مو است.
کاهش وزن :
چنانچه در ابتداي اين بخش از سلامت نمناک گفته شد کالري توفو پائين است و کلسترول ندارد، همچنين به دليل داشتن مقدار بالاي پروتئين در کاهش اشتها موثر است. مصرف توفو با پيشگيري از پرخوري موجب کاهش وزن و لاغري مي شود. با بررسي يک تحقيق، مصرف ايزوفلاون سويا براي مدت 8 تا 52 هفته، کاهش وزن 5/4 کيلوگرمي نسبت به گروه کنترل داشته است.
درمان آندومتريوز :
برخي تحقيقات نشان داده است که فيتواستروژن هاي موجود در توفو منجر به بالا رفتن ميزان استروژن شده و به درمان بيماري آندومتريوز در زنان کمک مي کند.
عوارض و مضرات توفو :
محصولات تهيه شده از سويا، جايگزين بسيار مناسبي براي محصولات گوشتي است، اما داراي برخي عوارضي است که روي سلامت بدن تاثير مي گذارد، مانند :
مشکلات تيروئيدي:
برخي از متخصصان به افراد مبتلا به مشکلات تيروئيدي توصيه مي کنند تا از مصرف توفو خودداري نمايند زيرا توفو داراي گواتروژن مي باشد. با وجود اين، سازمان ايمني مواد غذايي اروپا (EFSA)، در گزارش اخير خود اعلام کرده است که مصرف سويا و ايزوفلاون هاي سويا، در عملکرد تيروئيد هيچ تاثيري ندارد.
در صورتي که دچار مشکلات تيروئيدي يا سرطان هستيد قبل از مصرف توفو بهتر است با پزشک مشورت نمائيد. همچنين اگر داراي مشکلات زير هستيد، بايد در مصرف آن ميانه روي کنيد:
ايجاد صفت هاي زنانه و مشکلات باروري :
فيتواستروژن هاي موجود در محصولات تهيه شده از سوياممکن است دليلي براي ايجاد صفات زنانه در مردان مانند بزرگ شدن پستان يا ژنيکوماستي شود. همچنين مي تواند بر قدرت باروري نيز موثر باشد. البته بايد توجه داشت که تاثير اين ماده به اندازه اي نيست که مانع مصرف سويا در تغذيه کودکان و بزرگسالان شود.
موارد استفاده توفو
توفو يا همان پنير سويا را مي توان در تهيه انواع غذا از جمله خوراک توفو با سبزيجات، توفو سوخاري، سالاد، املت،توفو سرخ کرده، سوپ سبزيجات با توفو، سوسيس و همبرگر توفو استفاده نمود.
بازار