رب گوجه فرنگي يکي از ارکان اصلي و مهم اکثر غذاها و خصوصا قليه ها و خورش هاي ايراني است و ما اکثرا براي تهيه خورش ها از رب گوجه فرنگي استفاده ميکنيم .رمز و راز و فوت و فن و يکي از بهترين روشهاي کاربرد آن اين است که با مقدار بسيار کمي روغن آن را تفت دهيد تا کاملا رنگ باز کند و در انتها ادويه مورد استفاده در غذا يا خورش را به آن اضافه کرده و کمي تفت داده و بلافاصله از روي حرارت برداريد . ( ادويه جات و زردچوبه را نبايد زياد سرخ کرد کمي تفت بخورد کافيست تا بوي خامي آن برود ) ادويه جات ساييده مانند دارچين باعث تيرگي غذا خواهد شد و بهتر است در غذاهايي که رنگ قرمز آن مد نظر است از چوب دارچين استفاده شود .پس از پختن حبوبات و مواد غذاها و خورش ها , قبل از اضافه کردن چاشني و ترشي به غذا اين رب گوجه فرنگي تفت داده شده را اضافه کنيم و اجازه دهيم کمي بجوشد و غذا رنگ بگيرد , سپس چاشني و ترشي به خورش يا خوراک اضافه کنيم . ترشي و چاشني هاي ترش از رنگ باز کردن خورش هاي رب دار جلوگيري ميکنند . قبل از رنگ انداختن خورش چاشني اضافه نکنيد .
ضمنا در خورش هايي که بايد دارچين پاشيده شود دقت کنيد که دارچين رنگ خوشرنگ رب گوجه را تيره و کدر ميکند پس از چوب دارچين در حين پخت استفاده کنيد .با اين روش رنگ خورش بسيار خوش رنگ شده و اين خورش در مقايسه با خورشي که همان مقدار رب به صورت معمولي اضافه شده , بسيار پر رنگ تر و خوش رنگ تر خواهد شد . به بيان ديگر در مصرف رب گوجه هم صرفه جويي خواهد شد . ولي در مصرف روغن خيلي دست و دل باز نباشيد وقتي قرار است رب را با روغن تفت دهيد به همان ميزان از روغن مصرفي خورش کم کنيد و مراقب سلامتي خود باشيد .
* - روش هاي سنتي ما بايد از نقطه نظر مصرف چربي و روغن ها و نمک بازبيني و تجديد نظر شوند . خورشهاي پرچرب ما که اصطلاحا روي آن يک وجب روغن نشسته باشند , خوراک هاي سالمي نيستند ! رمز و راز و بر و رو و مزه غذا همگي بايد با سلامت غذا و اصول صحيح پخت و تهيه سازگاري و همنشيني داشته باشند .
جلوگيري از کپک زدن رب گوجه فرنگي :
اصولا از قوطي هاي کوچک و متناسب با مصرف خانواده خريداري کنيد که زودتر تمام شود و کمتر در يخچال نگهداريد .
1 - از فرو بردن قاشق خيس يا چرب به درون رب گوجه فرنگي خودداري کنيد .
2 - گذاردن درب پلاستيکي روي قوطي رب باعث کپک زدن ميشود . بدون درب کپک نميزد .البته نگهداري رب گوجه فرنگي بدون در در يخچال باعث طعم گرفتن رب گوجه فرنگي ميشود .
3 - گذاشتن دو برگ حوله کاغذي بعنوان عرق ر بر سر قوطي و بعد قرار دادن درپوش پلاستيکي روي آن ميتواند از عرق کردن در پلاستيکي جلوگيري کرده و ضمنا از ورود هوا به درون قوطي رب جلوگيري کند هروقت هم که حوله کاغذي ( رول دستمال کاغذي اشپزخانه ) تر شده ميتوانيد آنرا عوض کنيد .
4 - براي پيشگيري از کپک ربها نيز ميتوان يک لايه روغن در سطح آنها ماليد که عمل اکسيژنرساني را متوقف کرده و از تشکيل کپک جلوگيري ميکند. در اين صورت حتي لازم نيست رب در يخچال گذاشته شود و ميتوان در محيط خارج هم از آن نگهداري کرد .
5 - رب گوجه فرنگي را داخل قالبهاي يخ بگذاريد و فريز کنيد و براي استفاده هر چندتايي که رب لازم داريد قالب را فشار دهيد تا رب بيرون بيايد . ديگر نياز به تراشيدن رب فريز شده نيست .