طرز تهيه نخود آب بسيار مقوي به ۲ روش با گوشت و بدون گوشت
مجله کوروش/ خودآب، نخوداب يا نخود آب يک غذاي بسيار مقوي و خوشمزه جنوب کشور است. اين غذا که ترکيبي از نخود و گوشت است و معمولاً درفصل زمستان در سفرهخانههاي سنتي شهرهاي جنوبي ايران سرو ميشود. يکي از مشخصههاي نخودآب ميزان آب زياد در اين غذا است. اين غذا ترکيبي از نخود، گوشت و آب نسبتاً زياد است که معمولاً در روزهاي سرد سال طبخ ميشود. نخودآب به دو روش با گوشت و بدون گوشت تهيه ميشود. طرز تهيه نخود آب خوشمزه و مقوي به دو روش با گوشت و بدون گوشت و خواص نخودآب را در مجله کوروش بخوانيد.
مواد لازم
نخود: نيم کيلوگرم
پياز کوچک: ۱ عدد
نمک: به مقدار لازم
زيره سياه: يک قاشق چايخوري
فلفل: به ميزان لازم
روغن بادام: ۱ قاشق غذاخوري (اگر روغن بادام در دسترس نداريد از روغن مايع استفاده کنيد)
مراحل تهيه نخودآب بدون گوشت
در مرحله اول از طرز تهيه نخودآب بدون گوشت لازم است تا نخودها را در آب زياد بپزيم.
بهتر است قبل از پختن نخودها آنها را يک روز قبل در آب خيس کنيد تا نفخشان گرفته شود.
در مرحله دوم از طرز تهيه نخودآب، يک عدد پياز کوچک را خرد کرده و با يک قاشق غذاخوري روغن بادام در ماهيتابه تفت دهيد. نمک، فلفل و زيره سياه را به پيازها اضافه کنيد. پس از آن، مواد داخل ماهيتابه را به نخودها که در حال پختن هستند اضافه کنيد. اجازه دهيد مواد انقدر در آب بجوشند تا نخودها کاملاً پخته شده و شکلي حليم مانند به خود بگيرند. نخودآب يا نخوداب شما آماده سرو است.
طرز تهيه نخودآب با گوشت
مواد لازم
نخود: نيم کيلو گرم
گوشت گوسفند: به ميزان دلخواه
برنج: ۶۰ گرم
زعفران ساييده شده: نيم مثقال
دارچين: نصف قاشق چايخوري
نمک: به ميزان لازم
مراحل تهيه نخودآب با گوشت
در مرحله اول از طرز تهيه نخودآب با گوشت، ابتدا نخودها به همراه گوشت گوسفند را به همراه مقدار زيادي آب داخل قابلمه ريخته و اجازه دهيد تا کاملا بپزند.
در مرحله دوم از طرز تهيه نخودآب، بايد گوشت را زماني که احساس کرديد پخته شده، از نخودها جدا کنيد. گوشت را در ظرفي جداگانه ريخته و اجازه دهيد تا نخودها آنقدر بپزند که به شکل عصاره غليظي درآيند.
در اين مرحله، گوشت را دوباره در داخل عصاره غليظ شده نخود بريزيد و برنج و زعفران و دارچين و نمک را را هم اضافه کنيد. کمي فرصت بدهيد تا مخلوط گوشت و عصاره غليظ نخود و برنج کاملاً در قابلمه پخته شوند. پس از آن نخودآب يا نخوداب آماده سرو است.
خواص نخود آب
همانطور که در طرز تهيه نخودآب يا نخوداب ديديم، ماده اصلي اين غذا نخود است. نخود خواص و فوايد بسيار زيادي دارد. از جمله خواص آن، ميزان بسيار زياد ويتامين ث، کلسيم، روي، فسفر و پتاسيم در آن است. نخود به دليل اين که حاوي مقدار زيادي منگنز است به سلامت پوست بسيار کمک ميکند. اين ماده غذايي باعث کاهش چين و چروک پوست هم ميشود. همچنين از بروز لکههاي پوستي جلوگيري ميکند.
نخود باعث درمان عفونتهاي قارچي ميشود. در عين حال به دليل ميزان بسيار زياد پروتئين و منگنز در آن براي تقويت مو بسيار مفيد است. شايد برايتان جالب باشد بدانيد اين ماده غذايي به کاهش وزن بسيار کمک ميکند. ميزان بالاي فيبر و پروتئين نخود باعث سيري ميشود و اينکه شما ديرتر احساس گرسنگي ميکنيد؛ بنابراين ميل کمتري به خوردن زياد داريد. نخود به حفظ سطح قند خون کمک ميکند و اين خود عامل ديگري براي لاغري است. نخود به دليل داشتن فيبر بسيار بالا مانع از يبوست ميشود. اين ماده غذايي به دليل داشتن ماده ساپونين از ابتلا به سرطان سينه و پوکي استخوان در زنان جلوگيري ميکند
نخود باعث کاهش کلسترول بد در خون ميشود. همچنين به دليل داشتن ميزان بالايي اسيد آمينه و سرتونين در تنظيم خواب بسيار موثر است. ويتامين A موجود در نخود در سلامت چشم بسيار موثر است. اين ماده غذايي از آنجا که سرشار از آهن است به انتقال اکسيژن در بدن کمک ميکند و سبب قوي شدن سيستم ايمني بدن ميشود. براي بهره بردن از خواص نخود از آبگوشت گرفته تا حمص يا هوموس و نخود پلو و حتي برخي از انواع کله پاچه و … غذاهاي خوشمزهاي هستند که با نخود پخت ميشوند
عوارض مصرف نخود
در کنار خواص بسيار زياد اين ماده غذايي، بايد به نفاخي آن هم اشاره کرد. نخود باعث نفخ در معده ميشود؛ بنابراين بايد در مصرف آن دقت کنيد. همچنين نخود يک ماده غذايي ديرهضم است؛ بنابراين در طرز تهيه نخود بايد به ميزان پخته شدن آن و حتي زمان خيس کردن آن قبل از مصرف بسيار توجه شود. چرا که نفاخي و ديرهضمي نخود براي معدههاي حساس مشکلات جدي را ايجاد ميکند.