آش گندم سنتي به روش اصيل يزدي براي افطار

چي شي/ آش گندم يکي از آش هاي سنتي و خوشمزه ايراني است که در شهرهاي مختلف با روش هاي متنوعي طبخ مي شود.
مواد لازم براي ۴ نفر
گندم پوست کنده ۳۰۰ گرم
نخود۲۰۰ گرم
لوبيا چيتي۲۰۰ گرم
سبزي آشي۷۵۰ گرم
نعناع داغ۲ قاشق غذاخوري
پياز داغ۴ قاشق غذاخوري
سير داغ۲ قاشق غذاخوري
نمک و فلفل سياه به اندازه کافي
کشک به اندازه دلخواه
دستور پخت آش گندم
مرحله اول
ابتدا نخود،لوبيا چيتي و گندم را به صورت جداگانه داخل کاسه هايي مي ريزيم تا سطح روي آن ها آب مي ريزيم و از شب تاصبح و يا به مدت تقريبا ۶ الي ۸ ساعت مي گذاريم تا خيس بخورند و در اين مدت چندين مرتبه آب آن ها را تعويض مي کنيم.
مرحله دوم
سپس گندم و حبوبات را داخل صافي مي ريزيم و مي شوييم و داخل قابلمه اي مي ريزيم و روي شعله قرار مي دهيم و تا نصف قابلمه داخل آن آب مي ريزيم و حرارت را زياد مي کنيم و درب قابلمه را مي گذاريم تا آب به جوش بيايد.
مرحله سوم
بعد حرارت را بسيار ملايم مي کنيم تا حبوبات و گندم بپزند و درب قابلمه را نيمه باز مي گذاريم تا گندم سر نرود و گه گاه مواد را هم مي زنيم تا گندم ته نگيرد.سبزي آشي را پاک مي کنيم و مي شوييم و داخل آبکش مي گذاريم تا آب اضافه آن خارج شود.
مرحله چهارم
بعد پارچه اي تميز را پهن مي کنيم و سبزيها را روي آن به صورت پخش مي ريزيم تا خشک شوند. سپس سبزي را داخل خردکن مي ريزيم و خرد شده تحويل مي گيريم و يا روي تخته آشپزخانه سبزي را با چاقو خرد مي کنيم(نياز نيست خيلي سبزي را ريز خرد کنيم )و کنار مي گذاريم.
مرحله پنجم
گندم و حبوبات را پس از گذشت تقريبا ۲ ساعت لاي دندان تست مي کنيم اگر پخته بودند کمي نمک روي مواد مي ريزيم و بعد سبزي را اضافه مي کنيم.تا نمک باعث شود که رنگ سبزي تا جاي ممکن داخل آش حفظ شود و سير داغ و نصف پيازداغ را نيز داخل آش مي ريزيم.
مرحله ششم
حالا ديگر به هيچ وجه درب قابلمه را نمي گذاريم و ۳۰ الي ۴۰ دقيقه اجازه مي دهيم تا سبزي آش بپزد. پس از پخت سبزي آش کمي فلفل به آش اضافه مي کنيم و حرارت را خاموش مي کنيم و کشک را نيز به آش مي افزاييم.
مرحله هفتم
سپس خوب آش را مخلوط مي کنيم تا همه نقاط آش با طعم کشک آغشته شود و مجددا طعم آش را مي چشيم تا اگر نياز به ادويه يا کشک بيشتر دارد به آن اضافه کنيم.آش گندم آماده شده را داخل کاسه مي ريزيم و با پياز داغ تزئين مي کنيم.نوش جان
سبزي مخصوص آش گندم
سبزي آش گندم معمولا ترکيبي يکسان از سبزيجاتي مثل جعفري، تره، گشنيز و اسفناج است که در صورت تمايل مي توانيد نسبت ذائقه خود کم يا زياد کنيد. در صورتي که اسفناج در دسترس نداشتيد مي توانيد از برگ چغندر نيز استفاده کنيد.