طرز تهيه کيک اسفنجي ساده پف دار و حرفه اي به روش قنادي

چي شي/ کيک اسفنجي يکي از محبوب ترين کيک ها در سراسر جهان است که بيشترين استفاده آن در صنايع شيريني پزي مي باشد. کيک اسفنجي در شيريني پزي و تهيه انواع کيک هاي مناسبتي به عنوان کيک پايه شناخته مي شود، البته کيک اسفنجي را در کنار نوشيدني هاي گرم براي ميان وعده و عصرانه نيز تهيه مي کنند. کيک اسفنجي به صورت پيش فرض با طعم وانيلي تهيه مي شود، اما به سليقه خود مي توانيم با اضافه کردن مواد ديگر طعم آنرا تغيير دهيم. مثلا اگر بخواهيم اين کيک خوشمزه را به صورت کاکائويي درست کنيم، مي توانيم مقداري از آرد را کم کنيم و به جاي ان از پودر کاکائو استفاده کنيم
مواد لازم براي ۴ نفر
آرد سفيد ۲٫۵ ليوان
شير۱ ليوان
تخم مرغ۵ عدد
شکر۱٫۵ ليوان
وانيل¼ قاشق چايخوري
بکينگ پودر۱٫۵ قاشق چايخوري
دستور پخت کيک اسفنجي
مرحله اول
اولين مرحله براي تهيه کيک اسفنجي آماده کردن فر مي باشد تا زمان آماده شدن مايع کيک براي گرم شدن فر معطل نشويم ، يکي از نکات مهم در مورد کيک اسفنجي اين است که به هيچ وجه مايه کيک پس از آماده شدن نبايد معطل بماند زيرا ممکن است به اندازه کافي پف نکند.
مرحله دوم
براي تهيه کيک ساده ابتدا سفيده و زرده تخم مرغ ها از هم جدا مي کنيم و در دو کاسه جداگانه مي ريزيم. در ادامه زرده هاي تخم مرغ را به همراه شکر و وانيل داخل يک ظرف جادار مي ريزيم و مواد را خوب هم مي زنيم تا مايه اي با رنگ کرمي و حالتي کشدار به دست بيايد.
مرحله سوم
در اين مرحله سفيده هاي تخم مرغ را با همزن برقي خوب هم مي زنيم تا کاملا کف کنند و حجم شان زياد شود. در اين مرحله بايد سفيده هاي تخم مرغ را به حدي بزنيم که زماني که کاسه را برگردانديم سفيده ها روي زمين نريزد.
مرحله چهارم
در اين مرحله شير را به ظرف حاوي زرده هاي تخم مرغ اضافه مي کنيم و در ادامه سفيده هاي تخم مرغ را نيز کم کم اضافه مي کنيم و خيلي آرام مواد داخل ظرف را مخلوط مي کنيم تا يکدست شوند. پس از يکدست شدن مواد بايد آرد را اضافه کنيم.
مرحله پنجم
براي اين منظور آرد سفيد را دو مرتبه الک مي کنيم تا کاملا صاف و يکدست شود. اين کار باعث مي شود که زمان مخلوط کردن آرد با ديگر مواد ، آرد کمتر به شکل گلوله شود. پس از الک کردن آرد بکينگ پودر را به آن اضافه مي کنيم و خوب مخلوط مي کنيم تا يکدست شوند.
مرحله ششم
در اين مرحله آرد را کم کم به مواد ديگر اضافه مي کنيم و هم مي زنيم تا آرد گلوله نشود. اگر آرد را به صورت يک جا داخل ظرف بريزيد احتمال گلوله شدن ارد در کيک بسيار زياد مي شود ، پس در اين مرحله کمي با صبر مواد را هم بزنيد تا در پايان کيک بهتري داشته باشيد.
مرحله هفتم
پس از اينکه تمام آرد را به ديگر مواد اضافه کرديم مواد را کمي مخلوط مي کنيم تا کاملا يکدست شوند. در ادامه قالبي که براي پخت کيک آماده کرده ايم را با کمي روغن مايع چرب مي کنيم. البته مي توانيد از کاغذ روغني هم براي جلوگيري از چسبيدن کيک به قالب استفاده کنيد.
مرحله هشتم
پس از آماده شدن قالب مايه کيک را به صورتي دوراني داخل قالب بريزيد. در ادامه قالب کيک را داخل فر که با ۱۸۰ درجه سانتيگراد از قبل گرم کرده ايم قرار مي دهيم تا اماده شود. براي اماده شدن کيک اسفنجي حدود ۴۰ تا ۴۵ دقيقه زمان نياز است.
مرحله نهم
البته به اين دليل که دماي فرهاي مختلف با هم متفاوت است پس از ۳۰ دقيقه کي را بررسي کنيد تا کيک بيش از حد در فر نماند و خشک نشود. يک روش قديمي براي اينکه متوجه شويد کيک پخته است يا خير وجود دارد که آن استفاده از خلال دندان است.
مرحله دهم
زمانيکه که کيک را از فر خارج کرديد يک خلال دندان داخل بدنه کيک فرو کنيد اگر مايه کيک به خلال دندان نچسبيد کيک شما مغز پخت شده است. پس از اينکه کيک را از فر خارج کرديد اجازه دهيد کمي خنک شود سپس آنرا از قالب خارج کنيد.
پخت کيک اسفنجي در توستر
مرحله اول
براي پخت کيک اسفنجي در آون توستر بايد از يک قالب مناسب با قطر کم ( حداکثر ۱۰ سانتي متر ) استفاده کرد تا قالب کيک از المنت هاي توستر دورتر باشد، زيرا نزديک بودن قالب کيک به المنت هاي توستر باعث خشک شدن سريع روي کيک مي شود.
مرحله دوم
حرارت توستر را روي ۱۶۰ درجه سانتيگراد قرار دهيد و اجازه دهيد به مدت ۱۵ دقيقه گرم شود. در صورتي که آون توستري که استفاده مي کنيد که حاوي درجه نيست، بايد يک دماسنج در ان قرار دهيد تا دماي آن مشخص شود.
مرحله سوم
در اين مرحله کيک را داخل توستر قرار مي دهيم و اجازه مي دهيم حدود ۴۰ دقيقه داخل توستر بماند تا آماده شود. پس از طلايي شدن کيک، در صورت امکان بايد المنت هاي بالاي توستر را خاموش کنيد تا روي کيک را نسوزاند.
مرحله چهارم
اگر امکان اين کار وجود ندارد، پس از اينکه روي کيک پف کرد سريعا آنرا از داخل توستر خارج کنيد و يک فويل آلومينيومي روي سطح قالب بکشيد و مجددا درون فر قرار دهيد تا روي کيک نسوزد. فويل را محکم نکنيد تا هوا رد و بدل شود.
مرحله پنجم
هر کاري کنيد کيک در توستر خشک مي شود، براي جلوگيري از خشک شدن اطراف کيک اسفنجي مي توانيد يک کاسه استيل، پيرکس يا مسي که تا نيمه از آب جوش پر شده است، قرار دهيد تا رطوبت ايجاد شده در توستر از خشک شدن کيک جلوگيري کند.
نکات طرز تهيه کيک اسفنجي
آرد مناسب کيک اسفنجي چيست ؟
مناسب ترين آرد براي پخت انواع کيک و شيريني آرد ۳ صفر است که همه قنادي ها و شيريني فروشي ها از آن استفاده مي کنند. اگر مي خواهيد کيک پوک تر و ترد تري داشته باشيد توصيه مي شود که آرد خود را از فروشگاه هاي لوازم قنادي يا شيريني پزي ها تهيه کنيد.
اين آرد از آرد نانوايي ها سفيدتر ، ريزتر و نرم تر است و به همين دليل براي پخت کيک اسفنجي مناسب تر است. استفاده از آرد نانوايي ها به دليل اينکه اين نوع آرد داراي مقداري سبوس گندم مي باشد باعث مي شود کيک سنگين شود.
چرا کيک اسفنجي من پف نمي کند ؟
اين سوال خيلي از کساني است که براي اولين بار در منزل کيک اسفنجي درست کرده اند. اينکه کيک شما پف نکرده است دلايل متعددي مي تواند داشته باشد که در ادامه به صورت مرحله به مرحله به اين دلايل مي پردازيم.
هم زدن سفيده و زرده تخم مرغ
شايد خيلي ها فکر کنند تنها دليل پف کردن کيک وجود بکينگ پودر در ميان مواد آن است ولي اينطور نيست ، بکينگ پودر به پف کرن کيک کمک مي کند اما تنها دليل پف کردن کيک نيست. يکي از مهم ترين دلايل پفکي شدن کيک اسفنجي تخم مرغ است.
اگر سفيده و زرده آن به خوبي هم زده نشوند کيک شما به خوبي پف نخواهد کرد. بايد توجه داشته باشيد زماني که آرد را اضافه مي کنيم نبايد بيهوده مايه کيک را مخلوط کنيم چون اين کار باعث خوابيدن پف سفيه تخم مرغ مي شود.
باز کردن درب فر
يکي ديگر از دلايلي که باعث مي شود کيک شما پف نکند باز و بسته کردن هاي مکرر درب فر است که اين مورد در ميان آشپزهاي مبتيد بسيار شايع است. تا زماني که ۳۰ دقيقه از زمان پخت نگذشته است به هيچ وجه درب فر را براي مشاهده کيک باز نکنيد زيرار باعث مي شود که کيک شما به اندازه کافي پف نکند.
معطل ماندن مايه کيک
اين دليل هم ميان آشپزها مبتدي شايع است. زماني که مايه کيک شما آماده مي شود بلافاصله بايد آنرا درون فر قرار دهيد زيرار اگر بيش از حد براي قرار گرفتن در فر معطل شود ديگر پف نخواهد کرد. براي جلوگيري از اين مشکل هميشه فر را از قبل روشن کنيد تا زمان اماده شدن مايه کيک معطل نشويد.
طرز تهيه کيک اسفنجي شکلاتي
در صورتي که مي خواهيد کيک شما طعم شکلاتي داشته باشد وانيل را از مواد لازم حذف کنيد و به اندازه يک قاشق غذاخوري پودر کاکائو جايگزين کنيد. البته در صورت تمايل مي توانيد از شکلات کاکائويي پودر شده هم براي طعم بهتر کيک استفاده کنيد.
طرز تهيه کيک اسفنجي در قابلمه
براي درست کردن کيک اسفنجي در قابلمه ابتدا مايه کيک را داخل قابلمه مي ريزيم، سپس قابلمه را چند بار روي سطح کار مي زنيم تا حباب هاي موجود در مايه کيک از بين برود، سپس زير قابلمه يک شعله پخش کن قرار مي دهيم.
براي پخت کيک هم بايد حرارت زير قابلمه بسيار ملايم باشد، حدود ۴۵ دقيقه تا يک ساعت براي پخت کامل کيک زمان لازم است. پس از گذشت ۴۵ دقيقه کيک را با خلال دندان يا سيخ چوبي تست مي کنيم تا از پخت کامل آن مطمئن شويم.