غذاهاي محلي و سنتي تهران؛ مزه هاي مخصوص پايتخت ايران

نمناک/ تهران به عنوان يکي بزرگترين شهرهاي ايران و پايتخت کشورمان، پذيراي هر قوم و ملتي از اقصي نقاط کشورمان است و براي همين فرهنگ و سنتهاي متفاوت با هم ترکيب شده و تنوع زيادي به وجود آمده است ولي با اين وجود توانسته به خوبي از پس اين مسئله بر آيد و هر ساله گردشگران و توريستهاي زيادي را با آغوش باز پذيرا باشد، توريست هايي که همگي مشتاق خوردن غذاهاي محلي اين شهر هستند.
از معروفترين دسرها، غذاها و آش هاي پايتخت مي توان به شيريني توت، اشکنه اسفناج، دمپختک، آش شله قلم و سر گنجشکي اشاره کرد. اگر ميخواهيد که خوردن يک غذاي خوشمزه و لذيد را در تهران تجربه کنيد و از نوع پخت و موادي که در تهيه ي آن بکار ميرود آگاه شويد پس پيشنهاد ميکنيم تا آخر اين بخش از آشپزخانه نمناک با ما همراه باشيد.
معرفي آش و غذاهاي محلي تهران
آش شله قلم کار
آش شله قلمکار نيز از غذاهاي خوشمزه و پر طرفدار تهراني ها است که براي پخت آن از گوشت قرمز، عدس، گندم، سبزي آش، لوبيا چيتي، پياز، نعنا و برنج استفاده مي کنند. روش پخت اين آش بسيار آسان است براي پخت اين آش بايد تمامي حبوبات را از شب قبل خيس شوند. امروزه اکثر رستورانهاي سنتي و مناطق گردشگري تهران اين آش خوشمزه را سرو مي کنند.
آش رشته
يکي از آشهاي خوشمزه ي تهران آش رشتهاست که در بيشتر مناطق کشورمان تهيه مي شود و بسيار مورد پسند مي باشد براي پختن يک آش رشته خوشمزه لوبيا چيتي، نخود، عدس، لوبيا سفيد، رشته آش، پياز داغ، سير داغ، نعنا داغ، کشک و سبزي آش لازم است خوردن آش رشته در فصل سرد زمستان بسيار مطبوع و خوشايند است.
دمي بلغور جو
يکي ديگر از غذاهاي خوشمزه ي استان تهران دمي بلغور جو است که از کهن ترين و اصلي ترين غذاهاي تهران است و در زمانهاي قديم جزو محبوبترين غذاها بوده و اکنون نيز در اغلب رستوران هاي سنتي تهران سرو مي شود.
دمي بلغور از غذاهاي محلي لواسان است که براي پخت آن از سبزي هاي محلي تبله استفاده مي شود. دمي بلغور از بلغور جو، عدس، برنج، پياز، لوبيا چيتي، نعنا و آب تهيه ميگردد. پيشنهاد ميکنيم اين غذا را در صدر ليست غذاهاي خود براي پخت قرار دهيد.
سر گنجشکي
يکي از غذاهاي لذيذ که مختص استان تهران است سر گنجشکي مي باشد. گردشگران و توريست هايي که براي تفريح و بازديد وارد تهران مي شوند در صدد هستند تا خوشمزه ترين سر گنجشکي پايتخت را تجربه کنند و از آن لذت ببرند. موادي که در سرگنجشکي استفاده مي شود شامل گوشت چرخ کرده، مرزه، رب، پياز و مرزه مي باشد.
دمپختک با گوشت چرخ کرده
يکي ديگر از غذاهاي لذيذ و خوشمزه ي استان تهران که هم در قديم و هم اکنون طرفداران زيادي دارد دمپختکاست. مواد خوشمزه اي که با آنها مي توان يک دمپختک عالي درست کرد عبارتند از:برنج، باقلا، گوشت چرخ کرده، زعفران مي باشد اگر به تهران مسافرت کرديد حتما يک بار خوردن دمپختک را تجربه کنيد.
اشکنه اسفناج
از غذاهاي خوشمزه اي که از دير باز سفره هاي پايتخت نشين ها را رنگي و مزين ميکرد اشکنه اسفناج است که طعم بسيار عالي و دلپذيري دارد. اگر به دنبال يک غذاي خوشمزه در تهران هستيد خوردن اين غذا را در يکي از رستورانهاي سنتي از دست ندهيد حتما يکبار امتحان کنيد.
موادي که در اين غذا بکار ميرود عبارت است از:تخم مرغ، سماق، آرد، پياز داغ، سيب زميني و اسفناج. اين غذا يکي از گزينه هاي عالي براي فصول سرد مي باشد چرا که موجب حفاظت از بدن در برابر ميکروبها مي گردد.
والک پلو
سبزي هاي محلي و کوهي به دليل داشتن عطر و بوي خاص، به غذا طعم خاصي مي دهند. والک يکي از همين سبزي هاي معطري است که در فصل زيباي بهار در دامنه هاي کوه هاي اطراف تهران سر از خاک در مي آورد.
اين گياه به علت داشتن ويژگي آنتي اکسيدان بسيار مورد استفاده قرار مي گرفت و به همين دليل اين نوع پخت والک پلو در بين تهراني ها مرسوم شد. والک پلو مخلوطي از والک و سبزي و برنج مي باشد که اکثر موارد با خوراک گوشت و خورشت مرغ سرو مي گردد والک پلو از غذاهاي رايج و پر طرفدار درکرمانشاه است.
خورش قيمه
خورشت قيمه بعد از قورمه سبزي دومين جايگاه را در سفره هاي تهراني ها دارد و در مجالس رسمي و مهماني ها طرفداران خاص خودش را دارد. تهراني ها براي پخت قيمه ي خوشمزه و دلچسب از گوشت قرمز، لپه، گوجه فرنگي، ليمو اماني و سيب زميني سرخ شده استفاده مي کنند. مردم تهران در ماه هاي محرم و صفر قيمه را به عنوان غذاي نذري در بين عزاداران پخش ميکنند.
خورش قورمه سبزي
خورشت قورمه سبزي از غذاهايي است که نه تنها در تهران بلکه در همه ايران طرفدار دارد. اين غذا يک پاي ثابت مهماني ها و جشنهاي رسمي است و جزو محبوبترين غذاها بين خانواده هاي ايراني است. براي پخت اين غذاي دلپذير از گوشت ماهيچه، لوبيا چيتي، سبزي سرخ شده، ليمو اماني و ادويه هاي خاص استفاده مي کنند.
لوبيا پلو
يکي ديگر از غذاهاي معروف و محبوب تهراني ها لوبيا پلو است که در فصل لوبيا سبز پخته مي شود. البته امروزه به دليل وجود فريزرها در هر فصلي که هوس لوبيا سبز کنيم مي توانيم آن را بپزيم. موادي که براي پخت يک لوبيا سبز عالي و خوشمزه بکار مي رود عبارت است از:لوبيا سبز، برنج، گوشت قرمز، پياز، زرد چوبه، نمک و روغن و رب.
گوشت اين غذا ترجيحا گوسفندي است و اگر بخواهيد غذايتان خيلي خوشمزه شود مي توانيد لاي به لاي برنج دارچين اضافه کنيد و همچنين گلپر و زعفران ساييده هم طعم و عطر فوق العاده اي به غذايتان مي بخشد.
ته چين فيروزکوهي
تصور کردن ته چين فيروزکوهي با رنگ و لعاب و تکه هاي قرمز و خوش رنگ لبو حس بسيار خوب و نابي به همه مي دهد به همين خاطر طرفداران بسيار زيادي را به خود اختصاص داده است. مي توان گفت اين غذا ذوق و سليقه بي بديل تهراني ها را به رخ مي کشد.
از اصلي ترين مواد مورد نياز ته چين فيروزکوهي مي توان به گوشت و لبو اشاره کرد. نوع سرو کردن اين غذا به صورت ته چين هاي رايج مي باشد. ناگفته نماند در بعضي موارد سرآشپز ها طبق ذائقه و سليقه قيسي نيز به آن مي افزايند.
کباب تهران
کباب يکي از محبوب ترين و پرطرفدارترين غذاهايي است که در کل ايران شهرت دارد. اين غذاي خوشمزه و لذيذ با متنوع ترين دستور پخت ها در رستورانهاي تهران به وفور يافت مي شود.چنانچه طعم سنتي و غذاهاي ايراني برايتان از اهميت بالايي برخوردار است پيشنهاد مي کنيم که در رستوران هاي معروف تهران غذاي محلي مورد علاقه خود مخصوصاً کباب هاي ناب را تهيه کنيد.
شيريني توت، شيريني معروف و پرطرفدار تهراني
توت را مي توان در زمره ي شيريني هاي محلي ايران به شمار آورد اين شيريني خوشمزه هم در قزوين و هم در تهران پخته مي شود و چون شکلش شبيه توت است اسمش را شيريني توت گذاشته اند. براي تهيه ي اين شيريني لذيذ از پودر قند و پودر بادام استفاده مي کنند شيريني توت در طعم هاي متفاوت از قبيل:وانيلي، زعفراني و پسته تهيه مي شود.