ميزاردور/ دستور تهيه «مرباي آلبالو» و رازهاي شکرک و کپک نزدن مربا

اکالا/ درست کردن مرباي آلبالو کار دشواري نيست اما براي داشتن مرباي خوشرنگ و شفاف و خوشمزه بايد نکاتي را رعايت کنيم. براي تهيه مرباي آلبالوي خوشرنگ ادامه اين مطلب را بخوانيد.
آلبالو يکي از ميوههاي خوشمزه و پرطرفدار و پرخاصيت تابستاني است که از آن براي تهيه مربا، شربت آلبالو، لواشک، آلبالو پلو و ترشي آلبالو و خيلي موارد ديگر استفاده ميشود.
مرباي آلبالو يکي از محبوبترين انواع مرباست که در وعده صبحانه مصرف ميشود و حتي در بعضي شهرها با بعضي از غذاها خورده ميشود. درست کردن مرباي آلبالو کار دشواري نيست اما براي داشتن مرباي خوشرنگ و شفاف و خوشمزه بايد نکاتي را رعايت کنيم. براي تهيه مرباي آلبالوي خوشرنگ ادامه اين مطلب را بخوانيد.
مواد لازم مربا آلبالو
آلبالوي بدون هسته يک کيلوگرم
شکر ۹۰۰ الي يک کيلوگرم
طرز تهيه مربا آلبالو
۱- آلبالوها را بشوييد و اجازه دهيد خشک شود و بعد هسته آلبالوها را دربياريد. (از خيلي روشها ميتوانيد براي درآوردن هسته آلبالو استفاده کنيد. خيليها با دست هسته آلبالو را درميآورند يا ميتوانيد از هستهگير مخصوص آلبالو يا ني استفاده کنيد و ني را از يک طرف وارد کنيد تا هسته از طرف ديگه خارج شود.)
چند تا از آلبالوها را بخوريد اگر ترش بود يک کيلو شکر استفاده کنيد و اگر شيرين يا ملس بود نهصد گرم شکر استفاده کنيد. داخل قابلمه مناسب شکر را لابهلاي آلبالوها بپاشيد.
۲- يک فنجان آب جوش روي آلبالوها و شکر بريزيد و در قابلمه را بگذاريد و به مدت دوازده الي بيست و چهار ساعت داخل يخچال قرار دهيد تا آلبالوها آب بيندازند. (اين مربا نيازي به استفاده از آب اضافي ندارد؛ آلبالوها خودشان به اندازه کافي آب مياندازند.)
بعد از طي اين زمان قابلمه را روي حرارت متوسط قرار دهيد و سعي کنيد طي زمان پخت حرارت را کم و زياد نکنيد چون اين کار باعث طولاني شدن زمان پخت ميشود و در نهايت مربا تيرهرنگ ميشود.
وقتي قابلمه را روي حرارت قرار ميدهيم مربا از کنارهها شروع به جوشيدن ميکند و شکرها آب ميشوند و آلبالوها آب مياندازند. به آرامي با قاشق آلبالوها را از کنارهها به سمت وسط بياوريد. اين کار را آرام انجام دهيد تا آلبالوها له نشوند و قسمتهاي آب شده با شکرهاي باقي مانده مخلوط شوند.
۳- کم کم تمام شکرها آب ميشود و مربا شروع به جوشيدن و کف کردن ميکند و بالا ميآيد. براي اين مربا حتما بايد از قابلمهاي استفاده کنيد که گنجايش دو يا سه برابر شدن مواد را داشته باشد و سر نرود و مجبور به کم و زياد کردن حرارت نشويد. سعي کنيد کف روي مربا را با قاشق در حد امکان برداريد تا مرباي شما شفاف و خوشرنگ شود.
۳- موقع برداشتن کف مربا وقتي حس کرديد شيره از قاشق به حالت فنري برميگردد يعني مربا به قوام رسيده. کمي از شيره مربا را توي نعلبکي بريزيد و داخل يخچال قرار دهيد تا خنک شود و بعد با انگشت از وسط روي شيره مربا بکشيد اگر زود جايش پر نشد و به عبارتي شيره مربا آرام حرکت ميکرد و غليظ بود يعني به قوام رسيده و يا اينکه چند قطره از مربا را ما بين دو انگشت تست کنيد اگر حالت چسبنده و کشساني داشت و آبکي نبود يعني به قوام رسيده و بايد حرارت را خاموش کنيد.
۴- در حالت کلي به قوام رسيدن مربا نبايد بيشتر از نيم ساعت طول بکشد. چون زياد جوشيدن مربا باعث تيره شدن رنگش ميشود. بنابراين توصيه ميشود، مربا را در حجم کم و به صورت يک کيلو تهيه کنيد. چون هر چقدر حجم مواد بيشتر باشد مدت پخت هم بيشتر ميشود. همچنين حرارت را کم و زياد نکنيد.
توي مرباي آلبالو چون خود آلبالو ترش است نيازي به استفاده از جوهر ليمو با آب ليمو ترش نيست و معمولا شکرک نميزند. وقتي حرارت را خاموش کرديد و مربا به حجم اوليه خودش برگشت کفهاي باقي مانده را هم با قاشق با دقت از روي مربا جمع کنيد تا هيچ کفي باقي نماند. اين کار خيلي مهم است و باعث خوشرنگي و شفافيت مربا ميشود.
اجازه دهيد مربا داخل همان قابلمه سرد شود و بعد داخل شيشه بريزيد و در يخچال يا فريزر نگهداري کنيد.
۵ نکته کليدي تهيه مرباي آلبالو براي شکرک و کپک نزدن آن
۱- براي تهيه مرباي آلبالو سعي کنيد از آلبالوهايي که رنگ روشن دارند استفاده کنيد و آلبالوي تيره استفاده نکنيد. چون روي رنگ مربا تاثير دارد. آلبالوي روشن باعث خوشرنگ شدن مربا ميشود و به هيچ عنوان از آلبالوي پيوندي که دانههاي درشت دارد براي مربا استفاده نکنيد چون مناسب مربا نيست. موقع خريد آلبالو براي مربا دقت کنيد ته آلبالوها کاملا گرد باشد و از خريدن آلبالوهايي که تهشان گودي دارد و فرو رفته است خودداري کنيد. چون هسته به اين قسمت از آلبالو چسبيده و موقع درآوردن هسته آلبالو له ميشود و به درد مربا نميخورد.
۲- در صورت تمايل اواخر پخت و قبل از خاموش کردن حرارت ميتوانيد نوک قاشق چايخوري وانيل هم به مربا اضافه کنيد (چون وانيل در صورتي که زياد روي حرارت بجوشد تلخ ميشود) تا خوشعطرتر شود اما خيليها مربا را با طعم خود ميوه ميپسندند و وانيل اضافه نميکنند که اين امر سليقهاي است.
۳- قوام مربا تاثير زيادي روي کيفيت آن دارد؛ مربايي که قوام لازم را نداشته باشد و رقيق باشد کپک ميزند و مربايي که بيش از حد جوشيده و غليظ شده باشد شکرک ميزند و يا حالت آدامسي پيدا ميکند دقت کنيد که غلظت شيره مربا بعد از خنک شدن بيشتر ميشود.
۴- اگر اواسط پخت ديديد که آلبالوهاي شما بيش از حد آب انداخت و تا به قوام رسيدن مربا ممکن است زمان زيادي صرف شود و مربا تيره شود ميتوانيد با يک کفگير آلبالوها را از شيره جدا کنيد و اجازه دهيد شيره به تنهايي بجوشد و به قوام برسد و بعد آلبالوها را بهش اضافه کنيد و اجازه دهيد پنج دقيقه با هم بجوشند و حرارت را خاموش کنيد.
۵- قاشق و کفگيري که براي داخل مربا استفاده ميکنيد حتما تميز و خشک باشد چون استفاده از قاشق مرطوب باعث کپک زدن مربا ميشود، ظرفي هم که در نهايت مربا را توش ميريزيد بايد کاملا تميز و خشک باشد.