معرفي انواع غذاهاي سنتي ارمنستان

بيتوته/ همانطور که شما هم مي دانيد بهترين غذاي محلي هر شهر يا ناحيه را ميتوان از دستپخت افراد بومي آنجا ديد؛ غذاهاي محلي ارمنستان داراي شهرت و تنوع فوق العاده اي هستند، به گونه اي که خيلي از گردشگران دوست دارند مزه اين غذاها بچشند. در ادامه تصميم داريم شما را با نام و شيوه پخت آن ها آشنا کنيم.
غذاهاي محلي ارمنستان
دلمه
دلمه غذاي خوشمزه اي است که از برگ مو که با برنج و گوشت پر شده، تهيه ميشود. اين غذا را اغلب مردم خاورميانه و حاشيه درياي مديترانه مي شناسند.
دلمهي ارمني مزه فوق العاده اي دارد. البته طعم اين دلمه تفاوت خواهد داشت؛ زيرا قدري ادويهدار و تند است.
کباب لولا
مواد تشکيل دهنده کباب لولا: براي تهيه اين غذا گوشت راسته گوسفند که در تخم مرغ، فلفل قرمز، رب گوجه فرنگي، برگ نعناع، فلفل سياه و پياز خوابانده شده است را کباب ميکنند.
مزه کباب لولا: مزه بي نظير اين کباب با پاشيدن قدري جعفري بر روي آن کامل ميشود. اين غذاي ارمني را با قدري برنج صرف شود تا بتوانيد مزه واقعي آن را تجربه کنيد.
خوروواتس
معني خوروواتس کباب شده است و با وجود اينکه کباب خوروواتس در رتبه دوم اين ليست قرار گرفته ولي مي توان آن را بهترين غذاي ارمنستان دانست.
اين غذاي خيلي بي نظير مانند شيشليک ايران است ولي شيوه پخت آن قدري فرق دارد. براي پخت اين غذا از گوشت و دنده گاو، خوک و بره استفاده مي شود که بعد از به سيخ کشيدن، آن را بر روي آتش کباب مي کنند و ادويه هاي به خصوصي بر روي آن ميريزند. لازم به گفتن است خوروواتس با گوشت خوک متداول ترين نوع اين کباب در ارمنستان است.
ژينگالاهاتس
نوعي نان صاف به وسيله ارامنه پخته مي شود که خيلي خوشمزه و لذيذ مي باشد و داخل آن با گياهان و سبزيجات تازه خرد شده پر مي شود.
اين نوع از نان خوراک سنتي مخصوص ساکنين جمهوري آرتساخ مي باشد. خمير اين نان به راحتي و به وسيله آرد، نمک و آب تهيه مي شود.
زماني که خمير آماده شد و به وسيله سبزيجات پر شد آن را بروي قطعه اي آهني که ساج نام دارد و بر روي آتش قرار ميگيرد مي گذراند و اين نان بر روي اين قطعه به آهستگي مي پزد و پس از طبخ کامل آنرا در کنار آبجو، دوغ و ماست ميل مي کنند.
کوفته گوشت
کوفته يکي از غذاهاي سنتي ارمنستان است که از دوران امپراتوري عثماني در آشپزخانه ارمنستان طبخ مي شده است.
در تهيه اين غذا گوشت گاو با پياز، سير، خرده نان و ادويهجات ترکيب شده و در سس ويژه گوجه فرنگي پخته ميشود. نام غذا هم از کلمهاي فارسي به همين محتوا گرفته شده و به معني «توپکهاي گوشتي» است.
باستورما
در وعدهي غذايي در ارمنستان اغلب با تنوع زيادي از پيشغذاها يا به قول خودشان «مزه» شروع ميشود که به مجموعهاي از بشقابهاي کوچک شامل پنير، سبزيجات و گوشت طعمدار ميگويند. باستورما يکي از آنها است که از گوشت گاو چاشنيدار خيلي نازک تهيه شده و ميتوان آن را نوعي کالباس معرفي کرد.
خاشلاما
خاشلاما يکي از غذاهاي سنتي ارمنستان است که در مناسبتهاي ويژه مثل مناسک مذهبي آن را طبخ مي کنند.
براي تهيهي خاشلاما گوشت بره يا گاو يک شب تا صبح آهسته پخته شده و همراه با سبزيجات ميل ميشود.
خاش يا کلهپاچه
خاش شامل پا و سر پخته شده گوسفند يا گاو است و از ديگر بخشهاي بدن گاو مثل مغز، سر و سيرابي نيز امکان دارد استفاده شود.
خاش غذاي سنتي کشورهايي مانند آلباني، ارمنستان، آذربايجان، بوسني و هرزگوين، بلغارستان، گرجستان، ايران، عراق، مغولستان و ترکيه است.
گاتا
گاتا يکي از شيرينيهاي سنتي آشپزخانه ارمني است که در اين کشور خيلي متداول است و به شيوه هاي گوناگوني تهيه ميشود.
اين شيريني به نامهاي گوناگون از جمله کاتاه يا کادا هم خوانده ميشود و خلي شبيه به قطاب است. خيلي از زنان خانهدار و سرآشپزهاي حرفهاي در مناسبتهاي ويژه تهيه کرده و در کنار باقلوا سرو ميکنند. حتي در برخي موارد از اين شيريني با نام زنداني قفقاز هم گفته مي شود.
بُرِک پنيري
اين غذا يک شيريني تند است که با خمير اسفناج و گوشت گاو به همراه لايه اي از پنير تهيه ميشود.
هر تکه اي از اين شيريني کاملاً ترد و چيپسي شده است و با هر مزاقي سازگار است. اين غذا يکي از غذاهاي زمستاني معروف ارمنستان محسوب ميشود که، کافي است فقط يک بار اين غذاي ارمنستان را بچشيد آن هنگام است که تا هميشه طعم آن را در ياد خواهيد داشت.
هاريسا
هاريسا (آريس يا پوره گندم با مرغ) غذايي خيلي مقوي است که همه مواد آن براي مدت ۶ ساعت بهآهستگي پخته ميشوند و پر از فيبر و کالري است.
اين غذا معمولا براي صبحانه استفاده ميشود.
قاپاما
قاپاما خوراکي است که با کدوتنبل درست ميکنند و معمولا در زمان کريسمس ميخورند.
براي آماده کردن اين غذا قسمت بالاي کدو را ميبرند، درون آن را خالي ميکنند با برنج پخته شده و ميوههاي خشک شده مثل بادام خرد شده، سيب، ذرت، زردآلو، آلو، خرما، آلوي بخارا و کشمش پر ميکنند. همينطور معمول است که روي آن عسل و دارچين يا خاک قند بريزند. بعد از آن، کدو تنبل پخته ميشود تا نرم شود، آنگاه روي ميز آورده، برش داده و سرو ميشود. قاپاما از بهترين غذاهاي ارمنستان ميباشد.
مانته
مانته يک نوع پيراشکي با گوشت چرخ کرده بره يا گاو است که با حبههاي سير و ماست سرو ميشود.
به همراه اين پيراشکي ترد، سس گوجهفرنگي رقيق نيز استفاده ميکنند.
سس بادمجان
يکي از خوراک هاي ويژه و دوست داشتني در مهماني هاي ارمنستان مي باشد
براي پخت آن قدري با چنگال بادمجان ها را سوراخ مي کنيد و در فر قرار مي دهيد و بعد از نرم شدن آنرا از فر در خواهيد آورد و پس از آن بادمجان ها را در ماهي تابه با آب ليمو مي پزيد تا آب آن به طور کامل کشيده شود.
پس از آن براي تهيه، سس پياز را در روغن زيتون سرخ کرده، به آن آرد اضافه مي کنيد تا غليظ شود و سپس شير را به آهستگي به آن اضافه کنيد و سپس مخلوط بادمجان ها را به آن اضافه نموده و هم بزنيد و آنگاه اين خوراک آماده سرو مي شود.