پرشين وي/ در هنر ايراني اثار مختلفي از قديم ايام قابل مشاهده است بخصوص ظرف ايراني که انواع مختلفي دارد مثل ظروف مينا کاري شده ،ظروف چيني ، ظروف لعابي و…و همچنين انواع قابلمه در جنس هاي مختلف عرضه ميشود که تعريف پخت غذا در جنس مس را خيلي شنيده ايم که قيمت بالاتري نيز دارد در استفاده از ظرف هاي لعابي بايد ترفند هاي خانه داري را بکار ببريد نبايد ضربه وارد کرد و پرتاب کرد و سرد و گرم شود که در ادامه در بخوانيد
انواع مختلف ظروف لعابي
ظروف لعابي ظروف لعابي درواقع، نوعي ظروف آهني هستند که سطح آنها را به منظور جلوگيري از زنگ زدن، از لعاب ميپوشانند. البته اين نوع ظروف را نبايد زياد گرم يا سرد و يا پرتاب کرد و يا اينکه تحت ضربه قرارداد، زيرا لعاب سطح آنها ترک برداشته و ميريزد.لعابها طيف وسيعي از ترکيبات آلي و معدني را در بر ميگيرند. لعاب مربوط به سراميک معمولاً مخلوط شيشه مانندي متشکل از کوارتز، فلدسپار و اکسيد سرب (PbO) است. اين اجزا را پس از آسياب شدن و نرم کردن به صورت خميري رقيق درميآورند.
آنگاه وسيله سراميکي مورد نظر را در اين خمير غوطهور کرده و پس از سرد و خشک شدن، آن را در کوره تا دماي معين حرارت ميدهند. پس از لعاب دادن روي چيني، روي آن مطالب مورد نظر را مينويسند و يا طرح مورد نظر را نقاشي ميکنند و دوباره روي آن را لعاب داده و يک بار ديگر حرارت ميدهند. در اين صورت وسيله مورد نظر پرارزشتر و نوشته و طرح روي آن بادوامتر ميشود.
ظروف لعابي در انواع مختلفي وچود دارد
لعابها در انواع زير وجود دارند: لعاب بيرنگ: اين نوع لعاب که براي پوشش سطح چينيهاي بدلي ظريف بکار ميرود، بي رنگ و شفاف است و از مخلوط کلسيم و سيليس و خاک چيني سفيد تهيه ميشود. لعاب رنگي: براي رنگ آبي از اکسيد مس (Cu2O)، براي رنگ زرد از اکسيد آهن (FeO) و براي رنگ سبز از اکسيد کروم (Cr2O3)، براي رنگ زرد از کرومات سرب و براي رنگ ارغواني از ارغواني کاسيوس استفاده ميشود. لعاب کدر: اين نوع لعاب که براي پوشش چپنيهاي بدلي معمولي بکار ميرود و از مخلوط SnO2 , PbO , SiO2 , Pb3O4، نمک و کربنات سديم تهيه ميشود که آن را پس از ذوب کردن، سرد کردن و پودر کردن، در آب به صورت حمام شير در ميآورند و شئي لعاب دادني را در آن غوطهور ميکنند. ظروف لعابي زردرنگ که در قديم از آنها استفاده ميشد، بهترين نوع اين ظروف براي پخت و پز و نگهداري غذا هستند. ظروف سراميکي هم نوعي از ظروف سفالي ميباشند که اگر از لعاب مناسبي براي آنها استفاده شده باشد، هيچ مشکلي براي پخت و پز ندارند.بنا بر اين اگر لعاب آن از بين نرفته باشد مشکلي ايجاد نمي کند. موفق باشيد
بيشتر بدانيد: نکاتي درباره ظروف لعابي
ظروف سفالي لعابدار (سراميکي)
ظروف سفالي لعابدار يکي از انواع ظروف سراميکي غيرفلزي هستند که پس از حرارت ديدن و پختهشدن در دماي ۱۱۰۰ درجه سانتيگراد لعاب داده ميشوند و در صورت نداشتن ترک و ريختگي به لحاظ وجود ترکيب شيشه، ظروف مناسبي هستند. در گذشته و البته امروزه نيز در بسياري از روستاها در اين گونه ظروف ماست محلي تهيه ميشود.
ظروف لعابي
استفاده از ظروف لعابي
لازم است بدانيد طب سنتي، پخت و نگهداري غذا در ظروف سفالي بدون لعاب را بخصوص بيش از سه دفعه به دليل باقي ماندن چربي و رطوبت غذا در خلل و فرج سفال بهداشتي نميداند، اما استفاده از ظروف سراميکي يا همان سفالي لعابدار را خالي از اشکال ميداند.
گفته شده است براي تهيه لعاب آبي رنگ سفال از ميزان بيشتر اکسيد سرب استفاده ميشود و بهتر است از نگهداري طولاني مدت مواد غذايي مرطوب بخصوص اسيدي در اين ظروف اگر داراي ريختگي يا ترک خوردگي هستند خودداري شود.
بازار