کودکت/ گفته ميشود خوردن خرما در بارداري ميتواند موجب کاهش درد زايمان شود. خرما چگونه به کم شدن درد زايمان کمک ميکند؟ در اين مقاله از کودکت به بررسي رابطه بين بارداري و خرما، مزاي مصرف خرما در بارداري، انواع مختلف خرما و اينکه مواد مغذي موجود در خرما چطور به سلامت بدن شما کمک ميکند ميپردازيم.
خوردن خرما در بارداري خطرناک است؟
خرما براي مادر و کودک نه تنها خطرناک نيست، اما آنها سودمند هستند. خرما حاوي فروکتوز است که به سرعت تجزيه ميشود و بدون تغيير در سطح قند خون، انرژي را به بدن شما منتقل ميکند.
تحقيقات ثابت ميکند که مصرف خرما در اواخر دوران بارداري، باعث کاهش درد زايمان و تاثير مثبت بر زايمان و کاهش خطر براي مادر و کودک ميشود.
ارزش غذايي موجود در خرما
در جدول زير ارزش غذايي موجود در ۱۰۰ گرم خرما به شرح ذيل آورده شده است:
انرژي ۲۲۷ کيلوکالري
فيبر ۶/۷ گرم
پروتئين ۱/۸ گرم
آهن ۰/۹ ميليگرم
فولاد ۱۵
چربي ۰/۲ گرم
ويتامين k ۲/۷
پتاسيم ۶۹۶ ميليگرم
منيزيم ۵۴ ميليگرم
خوردن خرما در بارداري به شدت توصيه ميشود زيرا خطر ابتلا به کمخوني را کاهش ميدهد. به مقابله با بيماري تهوع صبحگاهي کمک ميکند. سطح فشارخون و قندخون را تنظيم ميکند، به خلاص شدن از سموم، تقويت سيستم ايمني بدن، و حفظ محتواي کلسيم سالم بدن کمک ميکند. خرماها داراي انواع مختلفي از مواد مغذي هستند که همه آنها براي بدن شما سودمند و مفيد هستند.
آهن: بدن يک زن باردار در مقايسه با ديگران به آهن بيشتري نياز دارد. خرما سرشار از آهن است و ميتواند به پيشگيري از کمخوني کمک کند و با خوردن خرما در بارداري، مطمئن باشيد که مقدار هموگلوبين موجود در خون شما سالم است. آهن به پردازش متابوليسم بدن شما کمک ميکند و موجب تقويت سيستم ايمني بدن شما و کودک شما ميشود.
فولات: اسيدفوليک يکي از مهمترين مواد مغذي است که شما نياز داريد در طول دوران بارداري مصرف کنيد. مانع از نقص مادرزادي مغز و ستون فقرات کودک در هنگام تولد ميشود.
ويتامين K: به طور کلي، ويتامين K، به تصفيه (لخته شدن) خون و همچنين به رشد ساختار استخواني کودک کمک ميکند. و خرما بهترين منبع از اين نوع ويتامين است. کمبود ويتامين K، مي تواند براي سلامت کودک شما مضر باشد. اگر در طول دوران بارداري دچار کمبود ويتامين شديد، ميتوانيد با خوردن خرما، اين کمبود ويتامين را جبران کنيد.
فيبر: خرما سرشار از فيبر است و بنابراين شما به راحتي ميتوانيد آن را هضم کنيد. يبوست در دوران بارداري متداول است و شما مي توانيد با خوردن خرما در بارداري از آن پيشگيري کنيد. خرماها به راحتي هضم ميشوند و همچنين به کاهش سطح چربي بد خون از بدن شما کمک ميکنند. خوردن خرما باعث ميشود که شکم شما پر شود و اين به نوبه خود به حفظ وزن شما کمک خواهد کرد، چيزي که در طول دوران بارداري حياتي است.
پتاسيم براي حفظ تعادل نمک در بدن مورد نياز است و به حفظ فشار خون بدن شما کمک ميکند. گرفتگي عضلات در دوران بارداري شايع است و شما مي توانيد با مصرف کافي از خرما، سطح پتاسيم بدن خود را کنترل کنيد و مانع از گرفتگي عضلات خود در دوران بارداري شويد. کمبود پتاسيم ميتواند منجر به مشکلات کليوي شود.
فروکتوز: همانطور که در بالا ذکر شد، خرماها حاوي فروکتوز هستند که تضمين ميکند ميزان انرژي شما هميشه بالا است. مهم است که در دوران بارداري، ميزان زيادي انرژي داشته باشيد تا بتوانيد با تغييرات روبرو شويد. خوردن خرما در بارداري براي جذب سريع انرژي پيشنهاد ميشود.
قند: بدن شما در زمان بارداري نسبت به زني که باردار نيست، به کالري بيشتري نياز دارد. خوردن يک فنجان از خرما در هر زماني که گرسنه هستيد پيشنهاد ميشود زيرا اين ميوه منبع قندهاي خوب است و ميتوانيد بدون افزايش وزن کالري مورد نياز خود را دريافت کنيد.
منيزيم: کودک شما براي شکلگيري استخوان و دندان به منيزيم نياز دارد. همچنين به تنظيم قند خون و فشارخون نيز کمک ميکند.
فوايد خوردن خرما در بارداري
مطالعهاي که توسط دانشجويان دانشگاه علم و تکنولوژي اردن انجام شد، مزاياي خوردن خرما در بارداري را ثابت کردهاند که عبارتند از:
زماني که شما باردار هستيد بدن شما به انرژي بيشتري نياز دارد و براي تامين اين انرژي خوردن خرما به شما پيشنهاد ميشود. مصرف يک مشت از خرما، انرژي لازم را بدون افزودن کالري براي بدن شما فراهم ميکند.
خرما همچنين به از بين بردن يبوست کمک ميکند. خرماها سرشار از فيبر هستند و سلامت دستگاه گوارش شما را حفظ ميکنند و يبوست مربوط به دوران بارداري را دور نگه ميدارد. خرما به شما احساس سيري ميدهد و سطح چربي بد خون شما را کاهش ميدهد و به حفظ وزن سالم شما کمک ميکند. در ميان مزاياي بيشمار خرما، يکي از مزاياي آن در دوران بارداري اين است که مشکلات عمده سوءهاضمه را از بين ميبرد.
خرما همچنين حاوي پروتئين است و اين پروتئينها به ساخت آمينواسيدهاي مورد نياز براي رشد کودک کمک ميکند.
خرما حاوي اسيدفوليک است که براي رشد مناسب مغز و نخاع (ستون فقرات) کودک شما ضروري است.
خرما سرشار از ويتامين K است که به رشد استخوانها و انعقاد خون کمک مي کند.
خرما همچنين سرشار از آهن است و از کمخوني ناشي از فقر آهن جلوگيري ميکند. کمخوني در دوران بارداري شايع است و شما ميتوانيد با مصرف منظم و روزانه خرما از آن جلوگيري کنيد. آهن به حفظ سطح هموگلوبين خون شما کمک ميکند و ايمني بدن شما را افزايش ميدهد.
خرما حاوي پتاسيم است بنابراين به حفظ تعادل آب و نمک در بدن شما کمک ميکند. پتاسيم موجود در خرما، مانع از گرفتگي عضلات ميشود و به تنظيم فشارخون کمک ميکند. کمبود پتاسيم مي تواند منجر به بروز مشکلات کليوي شود.
خوردن خرما در بارداري موجب بهبود دندان و سلامت استخوان کودک شما خواهد شد. خرما حاوي منيزيم است که به شکلگيري استخوان و دندان کودک کمک ميکند. همچنين از اختلالات کليوي و کبد جلوگيري ميکند.
کلسيم، منيزيم و تاتن موجود در خرما، به انقباض مناسب عضلات رحم کمک ميکند.
خوردن خرما در مراحل مختلف بارداري
اين يک سوال مشترک بين تمام زنان باردار است که در چه مواقعي ميتوانند خرما بخورند.
خوردن خرما در سه ماهه اول بارداري
خوردن خرما در سه ماهه اول بارداري بسيار مهم است زيرا يکي از مشکلات بزرگ در سه ماهه اول بارداري، يبوست است. خرما بخوريد تا مطمئن شويد که محتويات شکم و روده شما به نرمي حرکت ميکند و شما هيچ مشکل داخلي نداريد. با اينحال، اگر شما داراي مشکلات قند خون يا عفونت استريپ (عفونت در روده راست يا دهانه رحم يک زن باردار) هستيد بايد مقدار خرماي مصرفي خود را در سه ماهه اول بارداري محدود کنيد.
خوردن خرما در سه ماهه دوم بارداري
شما ميتوانيد از خوردن خرما در سه ماهه دوم بارداري اجتناب کنيد زيرا احتمال ابتلا به ديابت بارداري در اين دوره بسيار بالا است. با اينحال، ميتوانيد با پزشک متخصص خود مشورت کنيد، زيرا خوردن تعداد کمي از آن آسيبي به شما نميرساند.
خوردن خرما در سه ماهه سوم بارداري
در سه ماهه سوم بارداري حتما خرما را در رژيم غذايي خود بگنجانيد، زيرا خوردن خرما در بارداري درد زايمان را کمتر ميکند و به لطف ملينهاي طبيعي موجود در خرما، کل فرآيند زايمان را آسان ميکند. از شروع هفته ۳۶ بارداري، يعني ۴ هفته مانده تا زايمان، روزانه ۶ عدد خرما بخوريد.
خوردن خرما در تابستان
بسياري از زنان ترجيح ميدهند از خوردن خرما در تابستان اجتناب کنند زيرا فکر ميکنند موجب ناراحتي معده ميشود. اگرچه، اين مساله به صورت علمي ثابت نشده است.
با اينحال، در صورتي که باردار هستيد مصرف خرما را در تابستان محدود کنيد. گفته ميشود که خرما در بدن گرما توليد ميکند. وقتي شما باردار هستيد توليد گرماي بيشتر ناشي از تغييرات فيزيکي و هورموني در بدن متفاوت است. بنابراين، خوردن بيشاز حد خرما ممکن است باعث افزايش توليد گرما شود. مصرف خرما را در مراحل آخر بارداري محدود کنيد تا از بروز هرگونه مشکل جلوگيري کنيد.
خوردن خرما در زمستان
صرفنظر از شرايط آبوهوا، مهم است که در خوردن خرما زيادهروي نکنيد. شما ميتوانيد مصرف روزانه خرما را در طول زمستان افزايش دهيد زيرا گرما توليد شده به شکست سرما کمک خواهد کرد و مواد مغذي مورد نياز شما را فراهم خواهد کرد.
در دوران بارداري، شما روزانه به ۳۰۰ کالري بيشتر براي رشد مناسب جنين نياز خواهيد داشت. براي تامين کالري مورد نياز بايد غذاهاي سالم را براي مصرف انتخاب کنيد، غذاهايي که سرشار از مواد مغذي هستند را انتخاب کنيد و از انتخاب غذاهايي که داراي مقدار کم مواد مغذي و مقدار بالاي قند هستند اجتناب کنيد. آهن، کلسيم و پتاسيم از مهمترين مواد مغذي هستند که بدن شما در دوران بارداري به آنها نياز دارد و خرما همه اين مواد مغذي را به شما ارائه ميدهد.
راههاي مختلف مصرف خرما در دوران بارداري
راههاي بسياري براي خوردن خرما در بارداري وجود دارد. اولين راه، خوردن خرما به صورت خام است. در اينجا چند ايده براي اينکه چطور خرما را در دوران بارداري در رژيم غذايي خود بگنجانيد آورده شده است:
درست کردن چرب: ۶ عدد خرما را با يک فنجان ماست مخلوط کنيد و سپس در مخلوطکن ريخته و خرماي چرب درست کنيد.
شربت: شربت خرما را با ترکيب چند عدد خرما و شير در خانه درست کنيد. مخلوط را روي بستني، نان تست يا با بلغور ميل کنيد.
دسر: براي تهيه دسر ساده خرما، شما ميتوانيد خرماي بخارپز شده و کنجد و عسل را با هم مخلوط کنيد.
پاي خرما: خرما و آجيل را در آسياب ريخته و با هم مخلوط کنيد و يک خمير نرم تهيه کنيد. سپس آن را با خمير براي تهيه يک پاي خوشمزه ترکيب کنيد.
شيرينکننده: شکر را با خرما در شير و ديگر نوشيدنيها جايگزين کنيد. مصرف روزانه فروکتوز بهتر از مصرف شکر است.
کوکيها و مافينها: شما ميتوانيد خرما را به کوکي يا مافينهاي خود اضافه کنيد و طعم آنها را بهبود دهيد.
سالاد مخلفات: خرما را با کره بادامزميني آماده کنيد و سپس آن را به هر سالادي که انتخاب شما است اضافه کنيد.
طعمدار کردن: شما همچنين ميتوانيد خرما را با مرغ و تنماهي براي طعم لطيف آن مخلوط کنيد.
چه نوع از خرما را بخوريد؟
انواع زيادي از خرما در دسترس است. درحالي که برخي از انواع خرما، نرم و داراي رطوبت بالايي هستند. برخي انواع ديگر، خشک و جويدني هستند. بدون توجه به نوع خرما، شما ميتوانيد از آن به عنوان ميانوعده با دستورالعملهاي متعدد استفاده کنيد.
خوردن خرما در دوران بارداري چه ضررهايي دارد؟
هيچ منبع علمي براي پذيرش اين ادعا که خرما براي زنان باردار مضر است، وجود ندارد. خوردن خرما در سه ماهه اول و سوم دوران بارداري براي سلامتي شما و نوزادتان ضروري است. اگرچه، در مصرف خرما پرخوري کنيد ممکن است با مشکلات زير مواجه شويد:
وزن بيش از حد
احتمال ابتلا به ديابت بارداري
افزايش سطح قند خون
نکات احتياطي هنگام خوردن خرما در بارداري
فراموش نکنيد که خرما را در رژيم غذايي خود بگنجانيد زيرا خرما سرشار از مواد مغذي است و مزاياي مصرف آن در دوران بارداري، جايگزينناپذير است. توجه کنيد که نبايد در خوردن خرما زيادهروي کنيد، زيرا منجر به افزايش وزن و ساير مشکلات سلامتي شما ميشود. اگر شما باردار هستيد و ميخواهيد خرما را در رژيم غذايي خود بگنجانيد حتما با پزشک خود مشورت کنيد. هميشه از خرماهاي ارگانيک استفاده کنيد زيرا بدون مواد شيميايي و نگهدارنده هستند. از خرماهاي تازه استفاده کنيد.
امين بينايي
بازار