ايسنا/ ۹۸/۸/۸؛ تاريخي لاکچري و احتمال صف طولاني سزارين در برخي بيمارستانها؛ همانند آنچه که سال گذشته و به اذعان مسوولان در تاريخ ۹۷/۷/۷ بويژه در برخي بيمارستانهاي خصوصي شاهد بوديم. فردا با صفهاي طولاني سزارين مواجه هستيم؟
انتخاب تاريخ تولد رُند براي نوزاد تنها به اين چنين تاريخهايي ختم نميشود؛ به طوري که گاهي مشاهده ميکنيم پدر و مادر اصرار دارند فرزندشان در تاريخ خاصي مانند سالگرد ازدواج و... به دنيا آيد. در اين بين برخي معتقدند اينگونه زايمانهاي انتخابي در تاريخهاي خاص عموما در بيمارستانهاي خصوصي انجام ميشود و زايمان به اين شکل در بيمارستانهاي دولتي را شاهد نيستيم.
اين تولدهاي تقويمي در شرايطي است که پيش از اين دکتر ايرج حريرچي - معاون کل وزارت بهداشت ضمن تشريح عوارض تولد زودرس نوزادان، از افزايش زايمان سزارين در برخي تاريخهاي خاص در بيمارستانهاي خصوصي انتقاد کرده و گفته بود:"بيشترين تکامل مغزي جنين در چند هفته آخر حاملگي است و اين درحاليست که در کشور ما به طور ميانگين در ۳۸ هفتگي سزارين انجام ميشود و به اين ترتيب جنين، دو هفته از رشد مغزي محروم ميشود. همچنين در صورت تمايل والدين به تولد نوزاد در تاريخي خاص يا روزهاي مناسبتي، به دليل سزارين زودرس، نوزادان بيشتر در معرض نارسايي تنفسي قرار ميگيرند. علاوه بر اين خود مادر نيز دچار عوارض متعدد جراحي، بيهوشي و طبي ميشود. "
دکتر عليرضا رييسي - معاون بهداشتي وزير بهداشت نيز دستکاري در تاريخ تولد نوزادان و يا همان "تولدهاي تقويمي" را فاجعه خوانده و تاکيد کرده بود که "متاسفانه مشکلي که در برخي جوامع به ظاهر مترقي ميبينيم اين است که افراد تمايل دارند تاريخ زايمان و تولد نوزادشان را تغيير دهند و مثلا طبق روز ازدواج يا تاريخ ديگري که مد نظرشان است، زايمان را تنظيم کنند. به همين دليل مثلا اگر قرار است کودکشان در ۹۷.۷.۲۰ متولد شود؛ طوري برنامهريزي ميکنند که به صورت سزارين نوزاد را در ۹۷.۷.۷ به دنيا آورند تا تاريخ تولد جالبي از کار درآيد، اما اين کار فاجعه است و واقعا اينطور رفتار کردن با سلامت نوزادان و نسل آينده کشور نگران کننده است. "
وي همچنين تاکيد کرده بود که "دستکاري در تاريخ زايمانها، ميزان بستري نوزاد در NICU و حتي مرگ نوزادان را افزايش ميدهد و واقعا بايد خانوادهها را از اين کار منع کنيم. "
در آستانه ۹۸/۸/۸ که احتمال ميرود ميزان اين نوع زايمانهاي انتخابي افزايش يابد، عوارض دستکاري در تاريخ تولد نوزاد را با يک متخصص زنان و زايمان و عضو تيم تخصصي مرکز فوق تخصصي درمان ناباروري و سقط مکرر ابن سينا به گفتوگو نشستيم که در پي ميخوانيد:
دکتر زهره داوودي مقدم_متخصص زنان، زايمان و ناباروري در گفتوگو با ايسنا، با اشاره به اينکه بهترين زمان زايمان در هفته ۳۹ و يا ۴۰ بارداري است، گفت: پس از کامل شدن ۳۹ هفته بارداري ميتوانيم زايمان سزارين را انجام دهيم و تنها وقفهاي دو تا سه روزه در اين ميان ميتواند مجاز شمرده شود. زايمان پيش از هفته ۳۹ هفته و پس از هفته ۴۰ ميتواند خطراتي داشته باشد که سلامت مادر و نوزاد را به خطر مياندازد.
وي ضمن تاکيد براينکه پزشک نبايد حتي با اصرار مادر تاريخ زايمان را براي تولد نوزاد در تاريخ يا روز خاص جلو اندازد، گفت: اين که برخي مادران اين تقاضا را از پزشک خود دارند به آن علت است که به طور علمي نسبت به عوارض اين اقدام آگاهي ندارند اما، پزشک موظف است با توضيح تمام موارد به مادر او را از انجام اين کار منصرف کند.
عضو تيم تخصصي مرکز فوق تخصصي درمان ناباروري و سقط مکرر ابن سينا در ادامه به عوارض زايمان زودرس اشاره و اظهار کرد: بروز مشکلات تنفسي براي نوزاد از جمله عوارضي است که حادث ميشود. از آنجايي که نوزاد در جريان زايمان سزارين از مجراي زايمان رد نميشود، مايع داخل ريهاش به خوبي تخليه نميشود و به همين دليل در نوزاداني که به روش سزارين به دنيا ميآيند احتمال بروز مشکل تنفسي حتي به شکل گذرا مشاهده ميشود؛ حال در نظر بگيريد که قرار است سزارين پيش از موعد هم اتفاق افتد؛ پس بروز مشکل تنفسي به هيچ عنوان دور از انتظار نخواهد بود.
وي با اشاره به اينکه گاهي ممکن است به دليل بروز ساير مشکلات براي مادر مثل بالا رفتن فشارخون مجبور به زايمان زودرس باشيم، گفت: در اين مواقع با دلايل علمي زايمان زودتر اتفاق ميافتد و بايد توجه کنند که از زمان تشکيل جنين در رحم مادر تا زمان زايمان، هر روز و هر هفته جنين تکامل پيدا ميکند و اين تکامل تا لحظه آخر ادامه خواهد يافت.
اين متخصص زنان و زايمان در خصوص ساير عوارض زايمان زودرس گفت: زردي، مشکلات گوارشي و کوليکهاي نوزادي و افت قندخون در نوزاداني که زودتر به دنيا ميآيند، بيشتر مشاهده ميشود. نکته قابل توجه آن است که افت قندخون ميتواند منجر به بروز تشنج نوزادي شود که عوارض دراز مدتي با خود به همراه دارد.
وي افزود: مورد ديگري که شايد ساليان بعد به اثبات علم هم برسد اين است که بچههايي که زودتراز موعد مقرر به دنيا ميآيند در سينين دبستان نسبت يه ساير همسالان خود با مشکلات بيشتري براي يادگيري مواجه ميشوند.
داوودي مقدم در ادامه به مشکلات بيمارستاني موجود براي تولد در تاريخهاي خاص اشاره کرد و گفت: در اين روزهاي خاص از آنجايي که تقاضا براي زايمان افزايش غيرمنطقي مييابد، مراجعه به بيمارستان زياد شده و کار پرسنل، پرستار و جراح بسيار بيشتر ميشود؛ همين امر ميتواند باعث شود رسيدگي ضعيفتر شده و حتي از دقت کار نيز کاسته شود.
وي ضمن بيان اينکه در موارد نادري هم مادر تصميم دارد زايمان طبيعي خود را به تاريخهاي خاص موکول کند، تصريح کرد: در اين موارد بايد به شکل مصنوعي به مادر آمپول فشار يا «اوکسيتوسين» تزريق کرد تا درد ايجاد شود که اين کار هم با عوارض خاص خود همراه است. به طور مثال تزريق اين آمپول ميتواند انقباضات رحمي را از کنترل خارج کند که در پي آن ميزان انقباض رحم افزايش يابد. در اين حالت خونرساني به جنين به طور موقت قطع ميشود و با افت قلب جنين مجبور به سزارين اورژانس ميشويم.
عضو تيم تخصصي مرکز فوق تخصصي درمان ناباروري و سقط مکرر ابن سينا عارضه ديگر زايمان طبيعي پيش از موعد مقرر را «آتوني رحم» خواند و گفت: آتوني شل شدن عضلات رحم پس از خروج جنين از رحم است. در حالت عادي رحم مادر پس از خروج جنين منقبض ميشود تا به حالت اوليه خود بازگردد، اما در اين حالت به دليل تزريق آمپول فشار، عضلات رحم به اصطلاح خسته شده است و منقبض نميشود که منجر به خونريزي شديد شده و گاهي به دليل اينکه جلوي خونريزي شديد را بگيريم مجبور ميشويم رحم را خارج کنيم تا جان مادر را نجات دهيم.
وي در خصوص به تعويق انداختن زايمان براي رسيدن به تاريخي خاص نيز اظهار کرد: زايمان ديررس مصنوعي نداريم؛ چراکه اگر وقت زايمان برسد درد شروع شده و بچه ميخواهد به دنيا بيايد؛ همچنين با دارو و قرض هم نميتوان زايمان را به تعويق انداخت. به طور کلي از هفته ۳۷ تا۴۰ بارداري وقوع زايمان، طبيعي است. پس از اين مهلت مقرر تا دو هفته نيز ميتوانيم زمان بدهيم براي به دنيا آمدن جنين اما بايد در نظر گرفت که اين مدت دو هفتهاي باعث بروز خطراتي براي جنين ميشود.
داوودي مقدم ادامه داد: در اين دو هفته پرخطر مادر بايد هر دو روز يکبار معاينه شده و تحت مراقبت فشرده باشد. در اين مدت ممکن است آب دور جنين کاهش پيدا کند که اين امر باعث تحت فشار قرار گرفتن بند ناف شده و ميتواند جنين را دچار مشکلات قلبي کند. از طرفي احتمال اين که جنين مدفوع کرده و اين مدفوع را بخورد افزايش يافته و از آنجايي که اين مدفوع خاصيت چسبندگي دارد ميتواند باعث آسيب به ريههاي نوزاد شود.
بازار