برترين ها/ او دختر باد است، اگرچه فدراسيون دو و ميداني ايران با رويکردي باورنکردني چندان دوست ندارد درخشش او را ببيند. فرزانه فصيحي، اما به سمت آرزوهايش ميدود، تند و برقآسا هم ميدود.
دختر اصفهاني دو و ميداني ايران در کاپ استانبول، در ماده ۶۰ متر، موفق شد با ثبت زمان ۷.۲۵ ثانيه به مقام اول برسد و رکورد ملي ايران را بشکند. فرزانه پيش از اين در مسابقات بينالمللي صربستان رکورد جديدي در دو ۶۰ متر ايران با زمان ۷.۲۹ ثانيه به ثبت رسانده بود. او در فاصله حدود ۲ ماه، ۲ بار رکورد ايران را شکست. فرزانه در مسابقات بلگراد صربستان با زمان ۷.۲۹ ثانيه، حدنصاب حضور در دو و ميداني قهرماني جهان را به دست آورده بود.
داستان فرزانه فصيحي را، اما ميتوانيد از يک سال پيش پي بگيريد؛ وقتي او تصميم گرفت از دو و ميداني خداحافظي کند. فرزانه که مدال برنز ۶۰ متر قهرماني داخل سالن آسيا را سال ۲۰۱۸ در تهران مال خود کرده بود، خسته از آنچه در ورزش زنان ايران ميگذرد، در اوج دوران حرفهاي خود تصميم به کنارهگيري گرفت. اما چه خوشحالکننده که دوباره باانگيزه برگشت و حالا رکورددار ايران است و همه منتظر درخشش او در مسابقات جهاني هستند.
فرزانه فصيحي درباره تصميم خداحافظياش گفته بود: «در روزهايي که از دو و ميداني خداحافظي کردم، از همه چيز نااميد بودم و مربيگري را آغاز کردم. اما يک نور در تاريکي برايم روشن شد. همسرم ساعتهاي زيادي با من صحبت کرد و به اين نتيجه رسيديم که هميشه ميتوانم مربيگري کنم، اما شرايط امروز و جوانيام هميشگي نخواهد بود و بايد يکبار ديگر شروع کنيم.»
فرزانه فصيحي با فروش ماشين و وام ازدواج به صربستان رفت تا در باشگاه پارتيزان بلگراد تمرين کند. او دوباره تصميم گرفته بود که به آرزوهايش برسد. تمرينات فرزانه در باشگاه پارتيزان بهترين نتايج را براي او داشت. فدراسيون دو و ميداني، اما هيچ کمکي به فرزانه فصيحي نکرد. عجيبتر اينکه پس از ثبت رکورد جديد فرزانه در صربستان، ايرج عرب، رئيس فدراسيون دو و ميداني ايران، نامهاي به فدراسيون جهاني دو و ميداني نوشت و درخواست کرد که رکورد فرزانه فصيحي ثبت نشود.
آن نامه حيرتآور بود و وقتي رئيس فدراسيون دو و ميداني با بازتابهاي آن مواجه شد، گفت: «ما به هيچ وجه مسابقات صربستان را زير سئوال نبرديم و فقط خواستار يکسري مدارک شديم. هدف ما اين است که کارها بدون حاشيه انجام شود. هيچ نگاه پيچيدهاي به اتفاقات و افراد نداريم. ما هيچ نگاهي به اينکه فصيحي قرار است به عنوان نماينده ورزشکاران در انتخابات فدراسيون به يک نامزد خاص راي بدهد، نداريم.
به من درباره ايميل اول گفتند که يک نفر در فدراسيون بدون هماهنگي با من درخواست ابطال نتيجه فصيحي را کرده است، که اين درست نيست. ما يک ايميل استعلامي ارسال کرديم که متاسفانه جواب آن دو روز قبل از اينکه به دستمان برسد، در اختيار ورزشکار قرار گرفت و اين کار درستي نبود. من نميخواهم اين موضوع را تا انتها پيگيري کنم، چون شرايط خوبي رقم نخواهد خورد. ادبيات ايميل اول درست نبود و قبول دارم، ولي در ايميل دوم همه چيز به شکل درست ارسال شد.»
ايرج عرب به مسئله انتخابات رياست فدراسيون دو و ميداني اشاره ميکند و در حرفهايش نگراني خود را از اينکه شايد فرزانه فصيحي به نامزدي غير از او راي بدهد، بروز ميدهد. اين که يک ورزشکار حرفهاي قرباني مسائل انتخابات فدراسيون دو و ميداني شود و فدراسيون تا مرز ابطال رکورد او پيش برود، نشان ميدهد که براي يک فدراسيون، ورزش تا چه اندازه ميتواند بياهميت باشد. فرزانه فصيحي، اما بهرغم رفتارهاي فدراسيون و با هزينههاي شخصي براي ايران ميدود و سهميه مسابقات جهاني را به دست آورده است.
برگرديم به اواسط سال ۹۶، وقتي فرزانه فصيحي توسط همين فدراسيون کنار گذاشته شد و مجيد کيهاني، رئيس پيشين فدراسيون دو ميداني، با خشم از دلايل کنار گذاشته شدن تعدادي از دوندگان زن حرف زده بود: «ما از اعزام بانوان حمايت ميکنيم و اصلا اين چنين نيست که بگوييم بانوان اهميتي ندارند. براساس معيارهايي، چون شانس مدال و تجربه، نفرات اعزام ميشوند و در اين باره همه بايد به تصميم سازمان تيمهاي ملي و فدراسيون احترام بگذارند. فرزانه فصيحي هم در رقابتهاي گذشته اصلا رکورد خوبي نزده و با توجه به شانس کمي که داشت، ما نميتوانستيم او را به رقابتها بفرستيم. براي ما مهم است ورزشکاري که به مسابقات ميرود بتواند رکورد خوبي بزند.»
فرزانه فصيحي از دل چنين ديدگاههاي خشن و سختگيرانهاي، امروز به دختر باد ايران تبديل شده است. او دو سال پيش در پاسخ به همين حرفها و دلزده از شرايط خود گفته بود: «من خيلي اذيت شدم و اين اتفاق واقعا برايم نابودکننده بود. يک سئوال اساسي از مسئولان فدراسيون دو و ميداني و کميته ملي المپيک دارم، که آيا ميشود دختران را به خاطر ضعيف بودن، کنار گذاشت؟ اگر قرار نيست سرمايهگذاري کنند، بگويند ما تمرين نکنيم.»
فدراسيون دو و ميداني دو سال پيش توان تشخيص اين را نداشت که ورزشکارش ميتواند در آيندهاي نزديک يک ستاره در دو و ميداني باشد و رکورد ايران را در ۲ ماه، ۲ بار بشکند. فدراسيوني که تيم کارشناسي براي چنين تشخيصهايي ندارد، از دو سال پيش يا به فکر حذف نام فرزانه فصيحي از تيم ملي بود و حذف رکورد او در مسابقات صربستان. فرزانه، اما نه تنها سريعترين دختر ايران است، بلکه از روي موانع فدراسيون هم پريده و به امروز رسيده است؛ او به جايي رسيده که آرزويش را داشت و گفته بود تمام اين مسير را از کودکي در دفترچه خاطراتش نوشته بوده است: «در ميان وسايلم دفتر خاطرات آن سالها را پيدا کردم. عادت داشتم هر روزم را مينوشتم. چندين دفتر از آن سالها دارم. سالهاي نوجواني و اوايل جواني. ورق که ميزدم ديدم به تک تک آنچه نوشتهام، رسيدهام.»
منبع: اينديپندنت فارسي - فرهاد کاسنژاد
بازار