خراسان/ دو همکار دارم که سر يک ماجراي کاري، به شدت با هم اختلاف پيدا کردند و الان حدود شش ماه است که سايه يکديگر را با تير ميزنند. در تمام اين مدت، با هم قهر بودند. چطور ميتوانم براي آشتي دادن آن ها پا پيش بگذارم که براي خودم دردسر نشود. هر دو مرد هستند و 35 تا 40 ساله. من هم مرد هستم و 25 ساله.
مخاطب گرامي، موضوع روابط بين فردي در محيط کار بسيار مهم است زيرا جو و شرايط کاري را آسان يا سخت ميکند. اينکه شما به اين موارد حساس هستيد، بسيار عالي است. معمولا اينگونه رفتارهايي که در پيامک تان مطرح کردهايد، ذيل مفهوم «رفتار شهروندي سازماني» قرار ميگيرند يعني فرد خود را عضوي از سازمان ميداند و براي بهتر شدن شرايط تلاش خود را فراتر از وظايف سازماني، انجام ميدهد. اما چند توصيه به شما:
شرايط گفتوگو را فراهم کنيد
بهترين راه براي ميانجيگري، ايجاد شرايط گفتوگوي منصفانه و برابر طرفين است. معمولا در اين گونه دلخوريها، قهر کردن باعث بيان نشدن احساسات و افکار مي شود و شرايط را پيچيدهتر ميکند. متاسفانه قهر کردن يک رفتار مخرب بسيار رايج است. مثلا ميتوانيد طرفين را بيرون از محيط کار به صرف قهوه يا چاي دعوت و آنها را با يکديگر روبهرو کنيد تا بتوانند با هم گفتوگو کنند.
صحبتها را احساسي کنيد
بهتر است شما طرف کسي را نگيريد و صرفا با بيان اينکه هر دو طرف آن قدر عاقل و بالغ و فهميده هستند که به تنهايي مشکلاتشان را حل کنند، فقط زمينه ديدار را فراهم کنيد. معمولا آقايان از بيان احساس خود اجتناب ميکنند و به بيان وقايع ميپردازند. در گفتوگو شما به عنوان تسهيلگر بهتر است صحبت را به سمت احساسات سوق دهيد زيرا با تکرار حوادث منتهي به قهر معمولا چيزي عايد نميشود مگر اينکه سير و ترتيب وقايع از ديدگاه هر طرف متفاوت باشد. به طور مثال، فرد الف در پاسخ به سوال فرد ديگري حرفي زده است ولي فرد ب چون از نقش سوالکننده بيخبر است، از فرد الف دلگير شده است. در اين حالت بيان وقايع از ديد هر طرف، ميتواند باعث حل اختلاف شود.
اطلاعات خود را درباره ميانجيگري سازماني بالا ببريد
در انتها به شما بابت تلاش و دلسوزيتان نسبت به اطرافيان تبريک مي گويم و پيشنهاد ميکنم مطالب مربوط به ميانجيگري سازماني را مطالعه کنيد. سازمانهاي جديد به سمتي حرکت ميکنند که مشاغل جديدي مانند ميانجيگري براي حل اختلافات کارمندي ايجاد ميشوند. هرچه سازمانها به سمت کار تيمي حرکت کنند، نقش تسهيل کننده ها و ميانجي ها در سازمان پررنگتر ميشود. با توجه به جواني شما و علاقهتان به اين امور ميتوانيد فرصتهاي شغلي متعددي در اين زمينه براي خود مهيا کنيد.
نويسنده : دکتر مهدي سودآوري | روان شناس و مدرس دانشگاه
بازار