مجله دلگرم/ آیا خرما و کشمش با جوشانیدن در غذا نجس می شوند و نمی توان غذا را مصرف کرد؟ مثل جوشانیدن غذا در کشمش پلو و یا خرما و کشمش در بعضی خورشت ها.

حکم پختن کشمش در غذا
اکثر مراجع تقلید پاسخ داده اند خرما، مویز، کشمش و آب آنها را اگر چه جوش بیاید پاک، و خوردن آنها را حلال می دانند. اما برخی از فقها در این زمینه می گویند:هرگاه مویز و کشمش را در غذا بریزند و بجوشد، به طوری که آب به داخل آن نفوذ کند و آب داخلش نیز بجوشد حرام می شود، اما نجس نیست و می توان آنها را جدا کرد و غذا را خورد.
ولی در حال سرخ کردن و دم کردن در برنج و امثال آن مانعی ندارد. و در مورد خرما نیز اگر آب آن در غذا وارد شود و بجوشد و مستهلک شود، مانعی ندارد. ولی اگر مقدار آن به قدری باشد که بجوشد ولی مستهلک نشود، نمی توان آن را خورد.

آیا ریختن کشمش و مویز در غذا و پختن آن، باعث نجاست غذا می شود؟
آیات عظام امام، نوری، خامنه ای، مکارم:خیر، بلکه غذا پاک و خوردن آن حلال است.
آیات عظام نوری، زنجانی، صافی: غذا نجس نمی شود ولی احتیاط مستحب آن است که از آن غذا اجتناب کنند.
آیت الله بهجت:اگر کشمش و مویز با پختن جوش بیایند، پاک بودن و خوردن آن محلّ اشکال است.

پختن یا سرخ نمودن کشمش که سبب باد کردن آن می شود، چه حکمی دارد؟
ب) آیا این عمل موجب غلیان داخل کشمش می شود؟

امام خمینی(ره):
پاک و خوردن آن حلال است.
(توضیح المسائل، انتشارات اسلامی، 1383، ص 15، م 114 و تحریر الوسیله، ج1 ص 106، م 11)

آیة الله اراکی(ره):
اگر بواسطه پختن، جوش بیاید،؛ خوردنش حرام است اما نجس نیست.
(توضیح المسائل، ص 23 م 112و 113)

آیة الله بهجت(ره):
اگر سبب جوش آمدن آن شود احتیاطاً، نجس می شود و آن هم بستگی به درجه حرارت آن دارد.
(استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات جامعة الزهراء قم)

آیة الله تبریزی(ره):
مانعی ندارد و الله العالم
عمل مزبور مانعی ندارد هر چند موجب غلیان شود والله العالم
(استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات جامعة الزهراء قم)
پختن کشمش (در غذا مثل برنج) اگر انتهای آن جدا نشده باشد اشکال دارد؟ (به اصطلاح دم نگرفته باشد)

آیة الله خامنه ای(دام ظله):
(الف و ب) در فرض موقوم کشمش پاک و حلال است.اشکال ندارد.
آیة الله خویی(ره):
مویز و کشمش و آب آنها اگر چه جوش بیاید پاک و خوردن آن حلال است.
 
آیة الله شبیری زنجانی(دام ظله):
مویز و کشمش و آب آنها اگر جوش بیایند، پاک و خوردن آنها حلال است، اگر چه احتیاط مستحب آن است که از آنها اجتناب کنند. 

نظر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی درباره حکم پختن کشمش
مطابق با فتوای حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی(مدظله):هرگاه مویز و کشمش را در غذا بریزند و بجوشد، به طوری که آب به داخل آن نفوذ کند و آب داخلش نیز بجوشد حرام می شود امّا نجس نیست و می توان آنها را جدا کرد و غذا را خورد. ولی در حال سرخ کردن و دم کردن در برنج و امثال آن مانعی ندارد. و در مورد خرما نیز اگر آب آن در غذا وارد شود و بجوشد و مستهلک شود مانعی ندارد. ولی اگر مقدار آن بقدری باشد که بجوشد ولی مستهلک نشود نمی توان آن را خورد. یاحقّ.

آیة الله نوری همدانی(دام ظله):
اشکال ندارد و خوردن آن مانعی ندارد.
(استفتائات موجود در واحد پاسخ به سوالات جامعة الزهراء قم)

آیة الله وحید خراسانی(دام ظله):
مویز و کشمش و آب آنها اگر جوش بیایند پاک و خوردن آنها حلال است.
(توضیح المسائل، مدرسه باقر العلوم، 1383، ص 210 م 115)

آیة الله فاضل لنکرانی(ره):
اشکالی ندارد و خوردن آن حلال است.
 
به پیج اینستاگرامی «آخرین خبر» بپیوندید
instagram.com/akharinkhabar