در دوران کرونا چطور مراسم خواستگاری را برگزار کنیم؟
جام جم/ با شيوع ويروس کرونا در اواخر سال گذشته، بسياري از مراسم و رويدادها و موقتا معلق شد. درصد قابلتوجهي از مردم کارهايي را که نيازمند تجمع چند نفر بود، به مدتي بعد موکول کردند، چراکه تصور عمومي اين بود که زنجيره انتقال کرونا با آغاز فصل گرما قطع خواهد شد. پيشبينيها درست از آب درنيامد و حالا حدود ۱۰ ماه است که اين ويروس در کشورمان جولان ميدهد. به مرور براي همه مسجل شد که بايد به زندگي در کنار کرونا عادت کنيم و با رعايت شيوهنامههاي بهداشتي به زندگي عادي بازگرديم. مراسم خواستگاري هم از اين قاعده مستثنا نيست و با بهکاربستن چند نکته ساده، ميتوان آن را برگزار کرد و در مسير ازدواج و تشکيل خانواده گام برداشت. خوبياش اين است که بهخاطر اين شرايط ويژه، ميتوان بسياري از رسوم دستوپاگير را کنار زد و در هزينهها هم صرفهجويي قابلتوجهي کرد. در اين گزارش به بيان نکاتي درباره مراسم خواستگاري در دوران کرونا ميپردازيم.
چهخبرتونه؟
در شرايط کرونايي با پيچيدهتر شدن امکان رفتوآمدها و ديدارهاي دختر و پسر براي بهدستآوردن شناخت عميق از يکديگر، نقش صبر و تحمل به شکل ويژهتري خود را نشان ميدهد. در چنين شرايطي نبايد عجله کنيد و به خاطر محدوديتهاي موجود از پيگيري پرسشها و ابهاماتي که در ذهن داريد، صرف نظر کنيد. اجازه بدهيد ارتباط به مرور جلو برود و با هماهنگي مداوم جلسات و قرارها بهصورت هفتهاي يکبار، کمکم از طرف مقابل شناخت پيدا کنيد و ببينيد آيا براي يکديگر مناسب هستيد يا خير. ممکن است نتوانيد بهسادگي قبل مدام همديگر را ببينيد، اما به خاطر داشته باشيد که يک ازدواج درست و موفق، نيازمند صرف زمان کافي و دقت در ويژگيهاي شخصيتي و رفتاري همسر آيندهتان است.
نقاب از چهرهام بردار
استفاده از ماسک را شايد بتوان موثرترين شيوه مقابله با کرونا و جلوگيري از انتقال آن به يکديگر دانست. در مراسم خواستگاري هم مثل هر جلسه ديگري بايد از ماسک استفاده کرد، اما نکته اينجاست که اگر ديدار اولتان باشد، نميتوانيد چهره طرف مقابل را بهخوبي ببينيد. پس برنامهريزي کنيد که مثلا در زمان صحبت دونفره با فاصله بيشتري بنشينيد که بتوانيد ماسکها را برداريد و چهره يکديگر را با دقت ببينيد. اگر خانواده عروس هستيد، اين برنامهريزي و چينش صندليها بر عهده شماست. پروتکل مهم ديگر مقابله با کرونا، شستوشوي دستهاست. به طور طبيعي پسر و خانوادهاش در جلسه خواستگاري رويشان نميشود سراغ دستشويي را بگيرند، پس بهترين کار اين است که خانواده دختر داوطلبانه آنها را به سمت سرويس بهداشتي هدايت کنند! اگر هم جزو خانواده پسر هستيد، ميتوانيد استثنائا بيخيال شستوشو شويد و با الکل دستتان را ضدعفوني کنيد.
بيروني بهجاي اندروني
فعلا نتايج آخرين تحقيقات اين فرضيه را تاييد ميکند که ويروس کرونا در فضاي باز امکان انتقال کمتري در مقايسه با فضاي بسته دارد. بوستانها به شرط اينکه خلوت باشند، مکان مناسبي براي برگزاري جلسه خواستگاري هستند. خوبياش اين است که با قرار گذاشتن در پارک، فضا هم پيکنيکطور ميشود و آن رسميت و عصاقورتدادگي موجود در خواستگاري کاهش پيدا ميکند. اما به محيطهايي مثل کافه و رستوران فکر هم نکنيد، چون حتي در صورت روباز بودن، شلوغي يا خلوتي مکان قابل پيشبيني نيست و در مورد نظافت خوراکي هم نميتوان صددرصد مطمئن بود. انتخاب ديگر که شايد افراد کمتري بتوانند آن را داشته باشند، استفاده از حياط خانه است. اگر حياط نقلي و باصفايي داشته باشيد، ميتوانيد با بهخرجدادن کمي سليقه، جلسه خواستگاري را در فضاي باز برگزار کنيد و يک مراسم خاطرهانگيز را رقم بزنيد.
گل براي گل!
خانواده پسر معمولا در جلسه اول خواستگاري سبد يا دستهگل نميبرند و به يک جعبه شيريني اکتفا ميکنند. در شرايط کرونايي و با توجه به اينکه شيريني قابل گرم کردن نيست، بسياري از مردم در اين چند ماه از خوردن شيريني پرهيز کردهاند. در نتيجه بهتر است در جلسه اول هم با خودتان گل ببريد، چون يک شيء تزئيني است و معمولا کسي با آن تماسي ندارد که باعث انتقال ويروس شود. البته بهجز دستهگل، ميتوانيد گلدان هم ببريد که علاوهبر زيبايي، ماندگار است و قيمت مناسبتري هم دارد. بهجز گل و گياه، شکلاتهاي بستهبنديشده هم انتخاب منطقياي براي جلسه اول خواستگاري است که ضدعفوني کردن بسته برايشان کافي است.
شلوغش نکنيد
البته خواستگاري در نقاط مختلف ايران فرهنگهاي مخصوص به خود را دارد و نميتوان حکم کلي داد، اما معمولا جلسه اول خواستگاري با حضور جمع محدودي از خانواده دو طرف برگزار ميشود. اگر شرايط مساعد بود و قرار شد جلسات ادامه پيدا کند، وضعيت نگرانکننده ميشود. چون رسم بر اين است که به مرور بر تعداد نفرات حاضر در خواستگاري افزوده شود تا به فاميلهاي درجه يک برسد. کاري که بهعنوان خانواده عروس يا داماد بايد انجام دهيد اين است که نوبتهاي بعدي را هم با همان تعداد محدود برگزار کنيد. براي اينکه فاميلهاي کنجکاو (!) را هم راضي نگه داريد، از ظرفيت فضاي مجازي استفاده و تماس تصويري برقرار کنيد.
خانه بهتر يا باقاليپلو؟
يکي از جملات هميشگي مسؤولان مقابله با کرونا در کشور، ضرورت پرهيز مردم از برگزاري مراسم عزا و عروسي است. مطمئنا قرار گرفتن ۳۰۰ نفر در يک تالار با ظرفيت محدود، خطر بسيار زيادي از لحاظ انتقال ويروس دارد و حتما شما نميخواهيد زندگيتان را با رقم زدن اتفاقات تلخ آغاز کنيد. نکته مهم در اين ميان مشخص کردن وضعيت و جلوگيري از بلاتکليفي و ابهام در برگزار شدن يا نشدن مراسم عروسي است. اگر ميخواهيد بعدا مراسم بگيريد مشخصا به اين موضوع اشاره کنيد و اگر تصميم قطعي بر عدم برگزاري جشن داريد، به شکل واضح به طرف مقابل اعلام کنيد که هزينه جشن را صرف چه چيزي خواهيد کرد و از يکديگر مشورت بگيريد. هم خانواده عروس که جشن عقد را برگزار ميکنند و هم خانواده داماد که جشن عروسي را ميگيرند، ميتوانند اعلام کنند که مثلا هزينه مراسم را به ترتيب صرف ارتقاي جهيزيه و مسکن مناسبتر ميکنند.