عروسک اسباب بازی چه تاثیری در رشد کودک دارد؟
مجله دلگرم/ عروسک در زمره اسباب بازيهايي است که اصطلاحا به آنان اسباب بازي سازمان نيافته گفته ميشود. اين دسته از اسباب بازيها شکل تعيين شدهاي ندارند و کودک ميتواند با به کارگيري اين ابزار، ابتکار و تخيل خود را پرورش دهد.
يکي از سرگرميهاي مورد علاقه کودکان، بازي با عروسک و يا به عبارتي عروسک اسباب بازي است که باعث رشد و تربيت کودک ميشود. در حقيقت، عروسک از گذشتههاي دور تا کنون يکي از مهمترين اسباب بازيها در ميان کودکان بوده است. به طور معمول براي بررسي نزديکترين زاويه به شخصيت کودک، بازي او با عروسکش مورد توجه روانشناسان کودک قرار ميگيرد.
اين نوع از بازي کردن، فرايند يادگيري را براي کودک تسهيل ميکند و موجب ارضاي بسياري از نيازهاي اساسي و زير بنايي کودک نيز ميشود. بنابر آنچه گفته شد عروسک اسباب بازي داراي تاثيرهاي بسياري بر رشد کودک است که در اين مقاله به بررسي چند نمونه از اين تاثيرات خواهيم پرداخت.
1- عروسک اسباب بازي به تخليه انرژي کودک کمک ميکند
به طور معمول کودکان بسيار پر بار و پر انرژي هستند و نياز دارند تا اين ميزان از انرژي را به نحوي بروز دهند. اگر اين انرژي بالا، از طريق روشهاي سالم تخليه نشود کودک، بيقراري ميکند و پر کاري ناسالم خواهد داشت. از طرف ديگر استفاده مثبت از اين ميزان انرژي موجب ميشود تا اعتماد به نفس کودک افزايش يابد و اراده او تقويت گردد.
در اين ميان نقش عروسک اسباب بازي، نقشي بسيار موثر و مثال زدني در تخليه انرژي کودک به شمار ميرود. از اين طريق، عروسک اسباب بازي، هم آرامش روحي کودک را افزايش ميدهد و هم به پويايي رفتار او کمک ميکند. اگر اين انرژي از طريق کار و بازي با اسباب بازيهايي از قبيل عروسک، تخليه نشود کودک انرژي خود را به ذخاير عميق خود، واپس ميزند و اين حالت در او ايجاد اضطراب ميکند.
چراکه کودک از طريق بازي با عروسک، اضطرابهاي خود از قبيل عصبانيت، فرياد، اشک ريختن و... را به والدين و مربيان نشان خواهد داد و اگر نشان ندهد اين اضطرابها از طرق ديگر نظير شب ادراري، کهير، اگزما و.... بروز داده خواهند شد.
2- عروسک، اسباب بازي منحصر به فرد در تخليه رواني کودک است
عروسک اسباب بازي علاوه بر تخليه انرژيهاي کودک ميتواند به تخليه رواني او نيز کمک بسياري نمايد. کودک به عروسک خود اعتماد بسياري دارد. او در هر شرايطي احساسات و عواطف خود را با عروسکش در ميان ميگذارد. چراکه احساس ميکند عروسک هم ميتواند احساس و عواطف او را تجربه کند. اين حالت موجب ميشود تا کودک مورد تخليه رواني قرار بگيرد و درک و فهم بهتري از امور پيدا کند. عروسک به کودک اين امکان را ميدهد تا بزرگ شود و مسائل بسياري را با تجربه کودکانه خويش، درک و فهم کند.
از طرف ديگر، کودک از طريق عروسک اسباب بازي خود و بازي کردن با آن، بعضي از نيازهاي ديگر خود را نيز تامين ميکند. در حقيقت کودک، نيازهايي از قبيل کسب موفقيت در امور، رهبري و اداره کردن، امنيت، نياز به آزادي و... را از طريق برخورد با عروسک خويش ميآموزد.
3- عروسک اسباب بازي، ابزاري براي تمرين مهارتهاي فرزند پروري است
يکي از دلائل عمده که موجب ميشود مادران بهتر از پدران بتوانند به انجام اموري از قبيل پرستاري از کودک اقدام کنند و اين قبيل امور را بهتر بلد باشند اين است که دختران در کودکي، انواع آموزشها و مهارتهاي فرزند پروري را از طريق عروسک اسباب بازي خود يادگرفتهاند.
کودکان دختر در کودکي، نحوه بغل کردن فرزند را از طريق بازي کردن با عروسک خود آموختهاند. اين کودکان در حين بازي، به عروسک خود شير ميدهند و يا پوشک عروسک را عوض ميکنند. اين امور و انجام دادن آن، طبيعتا تاثير بسيار فراواني را در رشد دروني اين کودکان ايجاد ميکند.
از طرف ديگر اعتماد به نفس دختراني که با عروسک بازي ميکنند در برابر مسائلي مانند پرستاري از کودک، بسيار بالاتر از سايرين است. چرکه آنها در کودکي خود و در محيط امن خانواده، با آزمون و خطاي بسيار در برخورد با عروسک خود، اين قبيل رفتارهاي فرزند پروري را به خوبي آموختهاند.
مجموعه اين عوامل سبب ميشود تا هگامي که يک کودک دختر با يک نوزاد تنها ميشود بتواند با آن نوزاد ارتباط خوبي برقرار کند چرا که اين نحوه تعامل را از طريق برخورد با عروسک خويش به خوبي تمرين کرده است. از طرف ديگر عروسک بازي موجب ميشود تا کودک در مورد آينده خود نيز فکر کند و در زمينه آن تصميم گيري نمايد. پذيرش نقشهايي مانند نقش معلم، پرستار، دکتر و... در حين عروسک بازي از اين دسته است.
4- عروسک اسباب بازي در ابتکار کودک نقش موثر دارد
عروسک در زمره اسباب بازيهايي است که اصطلاحا به آنان اسباب بازي سازمان نيافته گفته ميشود. اين دسته از اسباب بازيها شکل تعيين شدهاي ندارند و کودک ميتواند با به کارگيري اين ابزار، ابتکار و تخيل خود را پرورش دهد و فعاليتهاي نويني را تجربه کند. بنابراين عروسک اسباب بازي موجب ميشود تا فکر کودک پرورش يابد و قدرت تشخيص او بالا برود و از اين طريق موقعيتهاي مختلف بازي توسط کودک تجربه شود.
عروسک اسباب بازي چه تاثيري در رشد کودک دارد؟