نحوه ایجاد عادات غذایی سالم در خود و فرزندتان

تبيان/ هري ترومن در يکي از گفتگوهاي خود عنوان کرد: «سلامتي يک ملت به همان اندازه سلامتي فرزندانش مي باشد». يکي از نگراني هاي رو به رشد در خصوص سلامت در ايالات متحده افزايش سريع نرخ چاقي است. اين شرايط به سطح اپيدمي در ميان تمام سنين از جمله خردسالان رسيده است. يکي از دلايل اصلي مشکلات اضافه وزن در کودکان عادات غذايي نادرست مي باشد.
جالب اينجاست که شکل گيري عادات غذايي در کودکان از نخستين لقمه هاي آنها خواهد بود و مطالعات صورت گرفته نشان مي دهند که بيشتر تمايلات غذايي در کودکان تا پيش از سه سالگي آنها شکل مي گيرند. بنابراين واضح است که اگر بخواهيد فرزندتان عادات غذايي سالمي داشته باشد، مهم است که از همان سالهاي ابتدايي بر روي آنها تمرکز کنيد.
ايجاد عادات و ترجيحات غذايي يک فرايند آموخته شده مانند خوابيدن در طول شب، آموزش استفاده از توالت و ساير مهارت هاي رشد مي باشد. آموختن اين آموزه ها به کودک، نيازمند مشارکت فعال والدين و مراقبان بوده و بايستي بدانيد که اين کار زمان بر مي باشد. اطمينان از اينکه فرزندتان از توانايي انتخاب غذاي سالم برخوردار شده است امري حياتي بوده و والدين بايستي وقت گذاشته و انرژي لازم را براي آموزش مؤثر اين مهارت ها به فرزندان خود اختصاص دهند.
ايجاد عادات غذايي سالم در کودکان البته به معناي پيروي از نوعي رژيم غذايي خاص نيستايجاد عادات غذايي سالم در کودکان البته به معناي پيروي از نوعي رژيم غذايي خاص نيست. نيازي به کالري شماري يا انتخاب غذاهاي کم چرب يا بدون چربي نمي باشد، مگر آنکه رژيم غذايي کودک تحت نظارت پزشک انجام شود. اطمينان از برخورداري نوزاد يا کودک از يک رژيم غذايي سالم صرفاً تهيه انواع مختلف غذاهاي سالم و محدود ساختن مصرف بيشتر غذاهاي فرآوري شده است. در کنار معرفي يک رژيم غذايي کامل و مفيد به کودک، در اين بخش به نکات و فعاليتهايي که از شکل گيري عادات غذايي سالم در کودک حمايت مي کنند اشاره مي شود:
1- الگوي خوبي براي فرزندتان باشيد
يادگيري کودکان از طريق تقليد از شما و اطرافيان خود صورت مي گيرد. اگر در مورد ميوه و سبزيجات بد صحبت کنيد يا خودتان زياد از اين مواد غذايي مصرف نکنيد، فرزندتان نيز براي پذيرش آنها اوقات سختي را خواهد داشت. به ياد داشته باشيد که فرزندتان به آنچه شما دوست داريد واکنش نشان خواهد داد.
2- کودک را به فروشگاه يا اغذيه فروشي هاي محلي ببريد
شروع به معرفي ميوه و سبزيجات مختلف به فرزندتان بکنيد. نام انواع مختلف محصولات را به او ياد بدهيد. با او در مورد رنگ هاي شگفت انگيز، بوهاي عالي و بافت هاي متنوع صحبت کنيد.
3- در مورد ميوه و سبزيجات نظرات مثبت بدهيد
اجازه دهيد به هنگام تغذيه کودک، متوجه شود چه مي خورد، چه ويتامين ها و مواد معدني دريافت مي کند و تا چه اندازه مواد مغذي براي بزرگتر و قوي تر شدن او مهم هستند.
4- کودک را ترغيب به نوشيدن آب کنيد
آب به هضم غذا کمک کرده، دماي بدن را تنظيم مي کند، مواد مغذي را به سلولها مي رساند و مواد زائد را از بدن دور مي سازد. با معرفي غذاهاي جامد به کودک، نياز به مصرف آب در او بيشتر مي شود. در هر وعده غذايي به فرزندتان 2 تا 4 اونس معادل با 59 تا 118 ميلي ليتر آب بدهيد. عادت نوشيدن آب و نه آب ميوه را در او تقويت سازيد.
5- تسليم نشويد
ذائقه کودکان روز به روز تغيير مي کند. تنها به اين دليل که کودک در يکي از روزها حاضر به خوردن نخود نشده است به اين معنا نيست که از نخود بدش مي آيد. ظرف چند روز اين غذا را مجدداً امتحان کنيد، شايد به نتيجه خوشحال کننده اي برسيد، اما در صورتي که نسبت به آن واکنش آلرژيک نشان داد از اين کار صرفه نظر نماييد.
6- جهت برخورداري کودک از يک رژيم غذايي متعادل، او را با مواد غذايي متنوع تغذيه کنيد
تمامي مواد غذايي حاوي انواع مختلف ويتامين، مواد معدني و مواد مغذي هستند. خوردن انواع غذاهاي سالم به طور طبيعي منجر به تعادل در رژيم غذايي مي شود. هنگامي که فرزندتان براي اولين بار شروع به غذاخوردن مي کند، مقدار غذا به اندازه تنوع داراي اهميت نيست.
7- عجله نداشته باشيد
بسياري از کودکان آهسته غذاي خود را مي خورند و اين عادت خوبي است که بايستي در آنها تقويت سازيم. بسياري از ما وقت کافي براي خوردن وعده هاي غذايي نگذاشته و اغلب غذا را با عجله مي خوريم که اين يکي از بدترين عادات غذايي است که مي توانيد به فرزندتان بياموزيد. در عوض وقت کافي براي وعده هاي غذايي اختصاص داده به طوري که خود و فرزندتان بتوانيد در کمال آرامش از اين تجربه لذت ببريد.
8- از يک برنامه غذايي پيروي کنيد
کودکان شکم کوچکي دارند و اشتهاي آنها دائماً در حال تغيير است، بنابراين توصيه مي شود از چهار تا شش وعده غذايي کوچک در هر روز بجاي سه وعده غذايي بزرگ استفاده کنيد. تعيين زمان مشخص براي اين وعده هاي غذايي به کودک شما در يادگيري پيروي از نوعي برنامه غذايي روزانه کمک مي کند.
9- هرگز کودک را مجبور به خوردن يا تمام کردن کل غذاي خود نکنيد
فرزند شما هر زمان که گرسنه باشد شروع به غذا خوردن خواهد کرد. و غذاهايي را خواهد خورد که بدنش بيشتر از همه به آنها نياز دارد. در طول وعده هاي غذايي به او اجازه دهيد تا هر مقدار که مي خواهد بخورد.
10- زمان صرف غذا را به يک رويداد خانوادگي تبديل کنيد
هر زمان که مقدور بود تمام خانواده بايستي با يکديگر غذا صرف کنند. اين کار کودک را به تعامل با ديگران در زمان صرف غذا و شروع به تجربه احساسي از تعامل اجتماعي ترغيب مي سازد.
اطلاعاتي از نويسندگان اين مقاله چريل تالمن و جوآن الرز
چريل تالمن (Cheryl Tallman) و جوآن الرز (Joan Ahlers) دو خواهر و مادر 5 فرزند هستند و بنيانگذار کمپاني و سايت فِرش بيبي (Fresh Baby) مي باشند. مادر آنها که آشپزي عالي بود به آنها مهارتهاي خارق العاده اي از آشپزي آموخت. هر دو با سابقه طولاني در کارهاي تجاري موفقيت آميز تصميم گرفته مهارت هاي آشپزي خود را با دانش کسب شده در خصوص غذاهاي سالم و کودکان در هم آميخته و اين سايت و کمپاني (فرش بيبي) را راه اندازي کنند. هدف آنها در فرش بيبي آسان ساختن تغذيه سالم کودک براي تمام والدين بوده است.
سلب مسئوليت: اطلاعات موجود در اين برنامه يا مقاله با کمک از کارشناسان و اطلاعات موجود در اينترنت بدست آمده است. داده هاي موجود در اين مقاله ممکن است با داده هاي مربوط به کودک شما مطابقت نداشته باشد. اکيداً توصيه مي شود رهنمودها و توصيه هاي موجود در اين برنامه را بدون مشورت با پزشک خود اعمال نکنيد.
منبع: اپليکيشن ردياب کودک (Baby Tracker)