۸ جمله ممنوعه به افراد سوگوار

خراسان/ اين اتفاق بالاخره براي همه ميافتد، حداقل ديگر درد نميکشد، دقيقا چه اتفاقي افتاد؟ و ... از جملاتي هستند که نبايد به داغديدگان گفت
از دست دادن يکي از اعضاي خانواده يا دوستان، به ويژه در اين روزهاي کرونايي اتفاق غيرمعمولي نيست. اين روزها همه ما سعي ميکنيم به نحوي با کساني که عزيزي را از دست دادهاند همدردي کنيم به اين اميد که تحمل درد و رنج براي آنها قابل تحملتر شود. اما چگونه ميتوان اندوه و ناراحتي خود را در قالب کلمات بيان کرد؟ کلماتي که ما در همدردي با فرد عزادار به زبان ميآوريم، چقدر ميتواند در ايجاد احساس بهتر در او کمک کند؟ متاسفانه گاهي عباراتي که در مقام همدردي به سوگواران گفته ميشود، خالي از برخي ملاحظات و حتي گاهي توهينآميز هستند. در ادامه به تعدادي از جملات اشاره خواهد شد که بهتر است در برخورد با افراد سوگوار از گفتن آنها خودداري کنيم.
«جاي او حالا خيلي بهتر است»
شايد شما با گفتن اين جمله سعي کنيد به کسي که عزيز خود را از دست داده است، «جنبه مثبت» شرايطي را که در آن قرار دارد نشان دهيد، اما متأسفانه از نظر فرد سوگوار چنين عبارتهايي ميتوانند اينطور تلقي شوند که شما فکر ميکنيد مرگ براي فرد متوفي بهترين اتفاق بوده است. بهتر است به جاي اين عبارت بگوييد: «فقدان بزرگي است. بسيار متاسفم». نيازي به جنبه مثبت دادن به مرگ نيست. شما هرگز نميتوانيد مرگ را براي فرد عزادار چيز خوبي جلوه دهيد بنابراين سعي کنيد به غمانگيز بودن اين اتفاق اذعان کنيد.
«هر کاري داشته باشيد من در خدمت هستم»
برخي افراد با وجود نياز به کمک هرگز نميتوانند شما را در اين زمينه درگير کنند. بهتر است بار درخواست کمک را به دوش فرد سوگوار نيندازيد بلکه آن را خودتان به عهده بگيريد و به او بگوييد که مايل هستيد چه کاري برايش انجام دهيد. به جاي عبارت «هرکاري داشته باشيد من در خدمت هستم» بگوييد: «آيا ميتوانم در بعضي از کارها به شما کمک کنم؟ اگر ميخواهيد از خانه خارج شويد، من ميتوانم از بچهها براي چند ساعت مراقبت کنم.»
«ميدانم چه احساسي داريد»
اگر شما هم از دست دادن عزيزي را تجربه کردهايد، ممکن است فکر کنيد که ميتوانيد در احساس افراد سوگوار شريک شويد. شايد تصور شما تاحدودي درست باشد، اما براي فرد سوگوار شنيدن اين که احساسش منحصر به فرد نيست، هرگز نميتواند آرامشبخش باشد؛ بنابراين عبارت «ميدانم چه احساسي داريد» براي او بوي همدردي نخواهد داشت. بهتر است به جاي اين جمله به او بگوييد: «من دو سال پيش مادرم را از دست دادم. اگر ميخواستيد با کسي درباره غم و غصهتان صحبت کنيد من در خدمت شما هستم.»
«اين اتفاق بالاخره براي همه ميافتد»
اين عبارت معمولا هنگامي که فردي يکي از والدين خود را از دست ميدهد زياد شنيده ميشود. درست است که همه ما مرگ و از دست دادن عزيزانمان را به عنوان بخشي از زندگي تجربه ميکنيم، اما بيان اين ديدگاه در آن لحظات ممکن است درد و رنج فرد سوگوار را کمارزش جلوه دهد. بهجاي اين جمله بهتر است بگوييد «حتما خيلي دلتنگشان هستيد.»
«دقيقا چطور اين اتفاق افتاد؟»
هرچند طبيعت کنجکاو ما اقتضا ميکند اين سوال را بکنيم تا جزئيات اتفاقي را که افتاده بدانيم، اما واقعيت اين است که صحبت کردن درباره برخي از جزئيات واقعا براي افراد سوگوار دردناک است؛ بنابراين بهتر است هيچ سوالي در اين باره نکنيد. اگر آنها بتوانند درباره جزئيات صحبت کنند اين جزئيات را با شما درميان خواهند گذاشت. اگر بسيار کنجکاو هستيد ميتوانيد از افراد ديگري در اين باره سوال کنيد.
«حداقل ديگر درد نميکشد»
اين نوع تسليت زماني معنا مييابد که يک بيماري طولاني مدت، فرد از دست رفته را تحت فشار قرار داده باشد. با اين حال، اينکه مرگ را براي او اتفاق خوبي بدانيم چيز خوشايندي نيست. پذيرفتن اين موضوع براي کسي که هنوز در تلاش است تا بيماري و مرگ را به عنوان يک واقعيت بپذيرد، کار آساني نخواهد بود.
«من کنارت هستم»
گفتن اين جمله شايد آزار دهنده نباشد، اما ممکن است از سوي فرد سوگوار به عنوان يک احساس پوچ تعبير شود. اگر واقعاً ميخواهيد در دسترس بودن خود را بيان کنيد، دقيق باشيد. به عنوان مثال ميتوانيد بگوييد: «همين روزها تو را بيرون ميبرم تا حال و هوايت عوض شود.» از اين طريق به او نشان ميدهيد که فقط حرف نميزنيد و عملا در کنارش هستيد.
«واقعا متاسفم»
هرچند ممکن است اين جمله احساسات شما را به درستي نشان دهد، اما اين عبارت آن قدر در مراسم سوگواري تکرار ميشود که اساسا معناي خود را از دست داده است. درواقع نيازي به گفتن نيست که شما به خاطر اين اتفاق ناراحت هستيد. به جاي اين جمله بهتر است اصلا چيزي نگوييد. گاهي اوقات کلمات نميتوانند احساس ما را بيان کنند. اما اگر ميخواهيد چيزي بگوييد، براي جلوگيري از به زبان آوردن اين عبارت تکراري، مثلا بگوييد: «فقدان دردناکي است. من تمام مدت به فکر شما هستم.»
مترجم : ياسمين مشرف | منابع: considerable.com، beyondthedash.com