شیرین کننده مصنوعی خطر بیماری قلبی را افزایش میدهد

مهر/تحقیقات جدید ارتباط بین خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را با شیرین کننده مصنوعی آسپارتام نشان می دهد.
به نقل از مدیکال نیوز تودی، از دیرباز شیرین کنندههای مصنوعی به عنوان جایگزینی کم کالری برای شکر استفاده میشود.
اکنون، یک مطالعه نشان داده است که در موشها، آسپارتام باعث افزایش انسولین میشود که منجر به ایجاد پلاکهای چربی در شریانها میشود که یک عامل خطر برای حملات قلبی و سکته مغزی است.
شیرین کنندههای مصنوعی به طور گستردهای در محصولات پخته شده، نوشابهها، آب نباتها، پودینگ ها، غذاهای کنسرو شده، مرباها و ژلهها، محصولات لبنی و بسیاری از غذاها و نوشیدنیهای دیگر، به ویژه آنهایی که به عنوان بدون شکر یا رژیمی به بازار عرضه میشوند، استفاده میشود.
شش شیرین کننده مصنوعی توسط FDA برای استفاده در مواد غذایی تأیید شده است: آسپارتام، ساخارین، استه سولفام پتاسیم، سوکرالوز، نئوتام و آدوانتام. آنها علاوه بر استفاده در غذاها و نوشیدنیهای شیرین، در بسیاری از محصولات خوش طعم مانند غذاهای آماده، سس کچاپ و سسها و حتی نان نیز یافت میشوند.
یکی از متداولترین آنها آسپارتام است که ۲۰۰ برابر شیرینتر از شکر است، بنابراین، اگرچه حاوی کالری است، اما برای ایجاد همان میزان شیرینی به مقدار بسیار کمتری نیاز است.
تحقیقات نشان داده است که شیرین کنندههای مصنوعی ممکن است اثرات نامطلوبی بر سلامتی داشته باشند. آنها با چندین بیماری مرتبط هستند، از جمله تأثیر بر عملکرد سیستم گوارش، ایجاد سردرد و تغییر طعم، و افزایش خطر ابتلاء به دیابت نوع ۲ و بیماری قلبی عروقی.
یک مطالعه جدید که تأثیر آسپارتام را در موشها بررسی میکند، شواهد بیشتری مبنی بر اینکه ممکن است در خطر بیماری قلبی عروقی نقش داشته باشد، ارائه کرده و نحوه انجام این تأثیر را تشریح میکند. این مطالعه نشان داد که آسپارتام باعث افزایش ترشح انسولین- هورمونی که گلوکز خون را کنترل میکند - منجر به ایجاد پلاکهای چربی یا آترواسکلروز در شریانها میشود.
این مطالعه شواهد قانع کنندهای را ارائه میدهد که مصرف آسپارتام را با افزایش خطر تصلب شرایین از طریق یک مسیر التهابی با واسطه انسولین مرتبط میکند. این یافتهها قابل توجه است زیرا توضیحی مکانیکی برای مطالعات اپیدمیولوژیک قبلی ارائه میدهد که نرخ بالاتری از بیماریهای قلبی عروقی را در بین افرادی که شیرین کنندههای مصنوعی مصرف میکنند، مشاهده کردهاند.