نماد آخرین خبر

تغذیه/ رژیم غذایی سالم بیماری مزمن انسدادی ریه

منبع
سلامتي
بروزرسانی
تغذیه/ رژیم غذایی سالم بیماری مزمن انسدادی ریه
سلامتي/ بيماري مزمن انسدادي ريه(COPD) شامل گروهي از بيماري ها مانند برونشيت مزمن و امفيزم است که سبب انسداد راه هاي هوايي و مشکلات تنفسي مي شود. علائم بيماري شامل تنگي نفس در هنگام فعاليت هاي روزمره، سرفه مزمن، خس خس، عفونت هاي مکرر تنفسي، توليد بيش از حد مخاط، خستگي و کبودي لب يا ناخن ها است. درحاليکه استعمال سيگار به عنوان علت اصلي COPD شناخته مي شود، محققان به تازگي در مطالعه اي به بررسي ارتباط رژيم غذايي با اين بيماري پرداخته اند. در اين مطالعه آينده نگر محققان خطر بروز COPD را در ميان ۷۳۲۲۸ زن از سال ۱۹۸۴ تا ۲۰۰۰ و ۴۷۰۲۶ مرد از سال ۱۹۸۶ تا ۱۹۹۸ مورد بررسي قرار دادند. تمامي شرکت کنندگان يک پرسشنامه بسامد خوراک(FFQ) و يک پرسشنامه وضعيت سلامت که در مورد وزن، فعاليت فيزيکي، استعمال سيگار، سابقه پزشکي و ساير عوامل خطر بود را تکميل نمودند. سپس هر ۲ سال يکبار به وسيله پرسشنامه اطلاعات جديد بيماران در مورد ابتلا به بيماري ها جمع آوري مي شد. محققان شاخص تغذيه سالم جايگزين ۲۰۱۰(AHEI-2010) را به منظور اندازه گيري کيفيت رژيم غذايي شرکت کنندگان مورد استفاده قرار دادند. امتياز AHEI-2010 بالا نشان دهنده رژيم غذايي سالم است که شامل مصرف زياد سبزيجات، غلات کامل، چربي هاي غيراشباع با چند پيوند دوگانه(PUFA)، آجيل ها و اسيدهاي چرب امگا-۳ و نيز دريافت کم گوشت قرمز و گوشت هاي فرآوري شده، غلات تصفيه شده و نوشيدني هاي شيرين مي شود. در طول دوره پيگيري ۱۶۷ مرد و ۷۲۳ زن به COPD مبتلا شدند. نتايج حاصل از اين مطالعه نشان داد که در افرادي که بالاترين امتياز AHEI-2010 را کسب کردند در مقايسه با افرادي که کمترين امتياز را کسب کردند، احتمال بروز COPD يک سوم کمتر بود. به گفته محققان با توجه به ارتباط امتياز AHEI-2010 بالا با کاهش خطر ابتلا به COPD، رژيم غذايي در ابتلا به COPD نقش دارد. محققان آنتي اکسيدان هاي موجود در رژيم غذايي سالم را در پيشگيري از COPD موثر مي دانند. ريه ها حاوي مقادير زياد اکسيژن بوده و درنتيجه احتمال افزايش مواد اکسيدان در ريه ها بالا است. تعادل بين اين مواد اکسيدان که به طور بالقوه سمي هستند و دفاع آنتي اکسيداني در حفظ عملکرد ريه و پيشگيري از بروز COPD نقش دارد. رژيم غذايي سالم به حفظ اين تعادل کمک مي کند. نکته عملي: اگرچه همچنان به ممانعت از استعمال سيگار جهت پيشگيري از بروز COPD تاکيد مي شود اما نتايج اين مطالعه اهميت پيروي از يک رژيم غذايي سالم شامل مصرف ميوه، سبزي و غلات کامل و کاهش مصرف فست فود و غذاهاي فرآوري شده را به منظور پيشگيري از COPD نشان مي دهد. با کانال تلگرامي «آخرين خبر» همراه شويد