هفته نامه خريد خوب/ زمان زيادي از ورود شکر قهوه اي به بازار نمي گذرد اما همين زمان کم هم باعث شده تا سوالات زيادي در مورد اين محصول جديد به ذهن مصرف کنندگان برسد. اين در حالي است که برخي فروشنده ها و سوپرمارکت ها براي تبليغ اين کالاي تازه زيادي اغراق مي کنند و حتي به مشتريان خود مي گويند اين شکر رژيمي است يا اينکه براي مبتلايان به ديابت خوب است و...
اما اين تبليغات تا چه حد واقعيت دارد؟ سعي کرديم تا با کارشناسان تغذيه و همچنين مسئولان مربوطه تماس گرفته و واقعيت اين محصول جديد را براي شما آشکار کند. اگر شما هم از آن دسته افرادي هستيد که ورود اين کالاي جديد با بازار خوراکي ها برايتان سوال برانگيز شده و مي خواهيد اطلاعات درستي در مورد آن به دست آوريد اين گزارش را تا انتها بخوانيد و جواب سوال هايتان را بگيريد.
شکر قهوه اي يا زرد چيست؟
قبل از هر چيز بايد بدانيد که شکر قهوه اي گاهي وقت ها به اسم شکر زرد هم در سوپرمارکت ها به شما عرضه مي شود، اين دو هيچ تفاوتي با هم ندارند و رنگ اين شکرها با توجه به ميزان خام بودن آنها ممکن است تغيير کند پس خيلي دربند زرد يا قهوه اي بودن آن نباشيد. اما تاريخچه شکر قهوه اي تصفيه نشده به اواخر قرن 18 برمي گردد. شکر قهوه اي قابل مصرف از يک ترکيب ساکارز (شکر تصفيه شده) که با مقاديري معين از ملاس به صورت لايه اي نازک بر روي ذرات آن نشسته، تهيه شده است.
قند و شکر قهوه اي بخريم يا نخريم؟!
اين فرآورده از نظر تجاري داراي طيف وسيعي از تنوع است که شکر قهوه اي شماره 1 با رنگ نسبتا سفيد تا شکر قهوه اي شماره 15 با رنگ قهوه اي تيره مشخص مي شود. در اين بين شماره هاي 6، 8، 10 و 13 از پرمصرف ترين انواع آن است. شکر قهوه اي حاوي املاح مفيد کلسيم، منيزيم، سديم و پتاسيم است. صد گرم شکر قهوه اي حاوي حدود 370 کالري است درحالي که در شکر سفيد اين مقدار به 400 کالري مي رسد.
با توجه به ساکارز و کالري کمتري در شکر قهوه اي (نسبت به شکر سفيد) مصرف آن توصيه مي شود و طبيعت عصاره آن براي سلامت افراد مفيد است. اگر مي خواهيد از شکر قهوه اي استفاده کنيد براي جلوگيري از سفت شدن آن که داراي حدود 2 درصد رطوبت است شکر را در ظروف کاملا بسته اي که در آن هوا نفوذ نکند قرار دهيد و بهتر است در يخچال نگهداري شود.
شکر قهوه اي و درمان سرماخوردگي
دهه هاست که مصرف شکر قهوه اي يک درمان خانگي براي سرماخوردگي محسوب مي شود. شکر قهوه اي را در آب در حال جوشيدن با زنجبيل اضافه مي کردند و به همان شکل داغ مصرف مي کردند و مصرف آن باعث درمان علائم سرماخوردگي مي شد. در برخي جاها از شکر خام يا شکر قهوه اي به جاي عسل استفاده مي کرده اند.
شکر قهوه اي طبيعي خاصيت درماني دارد
اما برخلاف شکر هاي قهوه اي مصنوعي که اين روزها در بازار است و به گفته کارشناسان تغذيه هيچ خاصيت درماني و رژيمي ندارد، شکر قهوه اي طبيعي مي تواند گزينه خوبي براي افرادي باشد که از چربي خون بالا رنج مي برند يا ناراحتي هاي گوارشي دارند.
دکتر فرناز مهدوي، در اين باره مي گويد: «متاسفانه پيدا کردن شکر قهوه اي طبيعي کار ساده اي نيست. به خصوص اين روزها که شکرهاي قهوه اي به وفور وارد بازار شده اند. اما اگر مي خواهيد از خاصيت درماني و دارويي اين شکرها بهره ببريد بهتر است از طبيعي بودن آنها مطمئن شويد. شکرهاي قهوه اي که اکنون در بازار است همان شکر سفيد مصنوعي است که با افزايش ملاس به آنها رنگشان تغيير کرده در صورتي که شکر قهوه اي طبيعي شکري است که تصفيه نشده، رطوبت بيشتري دارد و بافت آن بسيار نرم تر از بافت شکرهاي مصنوعي است.»
اين دکتراي تغذيه مي افزايد: «به هر حال خوردن هر ماده قندي بايد با کنترل انجام شود. اينکه فکر کنيم شکر قهوه اي کالري کمتر و خاصيت درماني دارد پس مي توانيم به وفور مصرف کنيم کاملا اشتباه است. اين شکر هم مانند ديگر مواد قندي مي تواند ضررهاي جبران ناپذيري به بدن شما وارد کند، ضمن اينکه استفاده از شکرهاي قهوه اي به صورت فله اي فروخته مي شود هم خطرات خاص خودش را دارد. اين شکرها ممکن است با استفاده از رنگ هاي غيرخوراکي به اين شکل درآمده باشند و براي بدن شما مضر باشد، پس بهتر است براي استفاده از شکر قهوه اي حتما از شکرهاي بسته بندي شده با مارک هاي معتبر و البته داشتن نشان استاندارد استفاده کنيد. ضمنا در مصرف هم زياده روي نکنيد.
شکر قهوه اي و پوست
همچنين اثرات مثبت شکر قهوه اي بر روي پوست غيرقابل انکار است. طوري که در برخي لوازم آرايشي معتبر از شکر قهوه اي استفاده مي کنند. شکر قهوه اي باعث کاهش ورم پوست و مرطوب شدن پوست و همچنين از سلول هاي پوست مي شود در برابر راديکال هاي آزاد دفاع مي کند. فراموش نکنيد که تمام اين خواص مربوط به شکر قهوه اي طبيعي است.
شکر قهوه اي مصنوعي رژيمي نيست؟
برخي افراد با اين تصور که شکر قهوه اي ارزش تغذيه اي و درماني بالا و کالري کمتري دارد آن را يک شيرين کننده مغذي و رژيمي مي دانند و متاسفانه به وفور در رژيم غذايي مبتلايان به ديابت و افراد با اضافه وزن بالا ديده مي شود. بيشتر شکرهايي که اين روزها با نام شکر قهوه اي در بازار عرضه مي شود، همان شکر سفيد تصفيه شده به اضافه مقدار معيني ملاس است يا به عبارتي همان شکر قهوه اي مصنوعي.
گرچه ملاس حاوي مقاديري کلسيم، منيزيم، سديم و پتاسيم است، اما به دليل آنکه شکر، محصول مضري بوده و نمي توان از آن به مقدار زيادي استفاده کرد، اين محصول کاربرد تغذيه اي و درماني قابل توجهي ندارد و فقط براي افرادي که سالم هستند و بيماري زمينه اي ندارند يک شيرين کننده طبيعي محسوب مي شود و مي توانند آن را جايگزين شکر سفيد کنند.
قند خرماي موجود در بازار واقعي نيست
در کنار شکر قهوه اي قند هم به بازار عرضه شده، البته چندي پيش اين قندها با نام قند خرما وارد بازار شد که خيلي زود مشخص شد اين محصول واقعي نيست. مهندس چنگيز اسفندياري معاون صنايع تبديلي وزارت جهاد کشاورزي ضمن رد امکان توليد قند حبه اي گفت: «قند خرما به صورت مايع توليد مي شود. ترکيبات اين قند شامل گلوکز و فروکتوز است و نوعي قند مونوساکاريدي شش کربنه است. قند خرما قابليت کريستاله شدن ندارد و قندهايي که به رنگ قهوه اي به نام قند رژيمي خرما در بازار عرضه مي شود به طور حتم از خرما تهيه نشده است.
قندهاي قهوه اي رنگي که با نام قند خرما عرضه مي شوند ممکن اس از شکر پخت شده به دست آمده باشد. اين نوع شکر داراي يک رنگ قهوه اي است و به طور کامل تصفيه نشده است. اگرچه براي سلامت انسان مضر نيست، اما در مقايسه با قندهاي سفيد داراي املاح بيشتر همراه با رنگدانه است.»
وي خاطرنشان کرد: «ممکن است برخي کارخانه هاي قندسازي پس از ريختن شکر سفيد در قالب چند ليوان شيره خرما روي آن پخش کرده و پس از پخش شيره خرما در شکر اقدام به برش به صورت حبه اي کنند که به طور حتم محصول به دست آمده با قند رژيمي خرما کاملا متفاوت است. قند رژيمي خرما نيز داراي خاصيت چاق کنندگي است و هر يک گرم آن 4 کيلوکالري انرژي توليد مي کند.
قند قهوه اي چيست؟
اما در کنار قند خرما که به بازار آمده قند قهوه اي هم هست که مانند شکر قهوه اي اگر طبيعي باشد مي تواند خاصيت درماني داشته باشد اما بايد درنظر داشته باشيد که قند قهوه اي طبيعي از کريستال هاي فشرده شکر قهوه اي توليد مي شود و بافت درشت تري نسبت به قندهاي سفيد معمولي دارد.
شکر قهوه اي براي ديابتي ها خوب نيست
يکي از تبليغاتي که اين روزها در مورد شکر قهوه اي زياد به گوش مي رسد، اين است که مبتلايان به ديابت هم مي توانند از اين شکر استفاده کنند. اما اين تبليغ کاملا اشتباه است. ترکيبات اين شکر هم مانند شکر سفيد است و خوردن آن براي بيماران ديابتي مضر است. اين شکر همان طور که گفته شد فقط کالري کمتري نسبت به شکر سفيد دارد و ديابتي ها نبايد از آن استفاده کنند.
همراهان عزيز، آخرين خبر را بر روي بسترهاي زير دنبال کنيد:
آخرين خبر در سروش
http://sapp.ir/akharinkhabar
آخرين خبر در ايتا
https://eitaa.com/joinchat/88211456C878f9966e5
آخرين خبر در بله
https://bale.ai/invite/#/join/MTIwZmMyZT
آخرين خبر در گپ
https://gap.im/akharinkhabar
بازار