جام جم/ همه ما از خطرات و عوارض رنگهاي غير مجاز کمابيش اطلاع داريم و به خصوص کودکان را از مصرف مواد غذايي که رنگهاي متنوعي در ساخت آنها استفاده شده منع ميکنيم.
اثرات سرطانزايي برخي از اين رنگها به اثبات رسيده است. همچنين اين رنگها آلرژن هستند و ممکن است در برخي افراد حساسيتهاي شديدي ايجاد کنند. گرچه بسياري از اين رنگها توسط سازمان غذا و داروي آمريکا مجاز به مصرف هستند، اما مصرف آنها در طولاني مدت بهويژه در کودکان ميتواند خطراتي از قبيل اختلال نقص توجه- بيش فعالي را به همراه داشته باشد. در ادامه با برخي از مواد غذايي آشنا ميشويم که ممکن است حاوي رنگهاي خطرناکي باشند.
1ـ نمونه بارز استفاده از رنگهاي غير مجاز که در زندگي روزمره همه ما با آن مواجهيم
ترشيها و چاشنيهاي رنگارنگي مثل
آلوچهها و ترشيجات موجود در فلافلي هاست که از بسياري از دست فروشان ميخريم و با ولع زياد مصرف ميکنيم.
2 ـ سس بالزاميک: اغلب در توليد اين محصول از رنگ کارامل استفاده ميشود که يک رنگ مجاز است، اما گاهي برخي توليدکنندگان براي افزايش شدت رنگ قهوهاي از رنگهاي سنتزي استفاده ميکنند. پس بهتر است برچسب آن را چک کنيد.
3 ـ نانهاي فرآوري شده: امروزه بازار نانهاي رژيمي داغ است و بسياري از ما تصور ميکنيم هر چه نان تيرهتر باشد سالمتر است! متاسفانه در کشور ما دسترسي به آرد غلات تيره محدود است و بيشتر از رنگهاي خوراکي نظير کارامل براي ايجاد رنگ قهوهاي استفاده ميشود. اگر پس از مصرف طولاني مدت اين نانها دچار مشکلات گوارشي شديد، مصرف آن را قطع کنيد. برچسب بستهبندي را از نظر نداشتن رنگ چک کرده و در صورتي که روي آن تهيه شده از غله کامل درج شده از سالم بودن آن مطمئن شويد.
4 ـ سسها و پوششهاي سالاد: انواع کچاپها، سس فرانسوي و...
5 ـ آدامسها
6 ـ ماست ميوهاي
7 ـ ماهي قزل آلاي پرورشي: قزل آلاي وحشي به دليل تغذيه از گياهان دريايي، رنگ نارنجي متمايل به قرمز دارند. گاهي پرورشدهندگان قزل آلا از رنگهاي خوراکي در غذاي ماهيها استفاده ميکنندتا رنگ گوشتشان را تغيير دهند.
8 ـ پوششهاي کيک و شيرينيجات: کيکهايي که در ويترين فروشگاهها با رنگهاي زيبا خودنمايي ميکنند داراي رنگهايي هستند که حتي پس از مصرف آثارشان در دهان، زبان، دندان و حتي مدفوع و ادرار باقي ميماند. سعي کنيد از مصرف بيرويه اين قبيل محصولات پرهيز کنيد.
بازار