ايسنا/ يک متخصص تغذيه به نوع تغذيه روزهداران در ايام کرونا و مصرف مواد ضروري در اين ايام اشاره کرد و گفت: کادر درماني که مستقيماً با بيماران مبتلا به کرونا در ارتباط هستند بهتر است روزه نگيرند؛ چرا که پوششهاي حفاظتي اين افراد به منظور جلوگيري از آلوده نشدن به ويروس به گونهاي است که موجب تعريق بيش از اندازه ميشود و اين تعريق موجب خشکي گلو خواهد شد که اگر جبران سازي اتفاق نيفتد طبيعتاً خود باعث ضعف سيستم ايمني بدن شده و خطر ابتلا به کرونا را افزايش ميدهد.
دکتر کوروش جعفريان درخصوص نوع تغذيه روزهداران در ايام کرونا، اظهار کرد: ماه رمضان امسال شرايط خاصي را تجربه مي کنيم. روزه داري به جز اينکه واجب است يکسري منافعي براي بدن دارد. خيلي از مطالعاتي که در اين زمينه انجام گرفته، نشان ميدهد که ريسک بسياري از بيماريهاي مزمن مانند ديابت، فشار خون يا سرطان را ميتوانيد با روزه داري کاهش دهيد.
وي ادامه داد: سيستم ايمني بدن روزهداران در کوتاه مدت ضعيف مي شود، اما در دراز مدت شرايط معکوس خواهد شد و قدرت سيستم ايمني بهتر از شرايط قبل از روزهداري ميشود. بنابراين به اين دليل که يک افت سيستم ايمني در کوتاه مدت داريم، ريسک ابتلا به کرونا بسيار افزايش خواهد يافت. اما کساني که توانمند هستند و فکر مي کنند امسال که روزه مي گيرند با روزهاي ديگر فرقي نمي کند، جاي نگراني براي روزه داري ندارند و مي توانند روزه بگيرند و مانند سال هاي گذشته از اين ايام بهره مند شوند.
جعفريان گفت: نکته ديگر اينکه بسياري از افراد داراي بيماري هاي زمينه اي مثل ديابت، فشار خون، بيماري قلب و عروق و آسم هستند و بسياري ديگر هم هستند که شايد خيلي بيماري جدي ندارند، اما دارو مصرف مي کنند و داروي آنان بايد در زمانهاي خاصي مصرف شود که به نظر مي رسد اين افراد هم از روزه داري مستثني هستند و شرعا هم نبايد روزه بگيرند.
از افطار تا سحر سه وعده غذا مصرف کنيد
اين متخصص تغذيه با تأکيد بر اينکه روزهداري در اين ايام بايد ملاحظاتي داشته باشد، اظهار کرد: بسيار ضروري است که کليات تغذيه را رعايت کنيم. افطار خوب بخوريم، پيشنهاد من اين است که روزه داران يک افطار بسيار سبک و شام معمولي و يک سحر کامل را داشته باشند تا بتوانند نيازهاي غذايي خود را تأمين کنند و در طول روز خيلي تحت تأثير روزه داري قرار نگيرند و بتوانند به راحتي اين ايام را سپري کنند و بدنشان در ريسک عفونت قرار نگيرد.
به هيچ عنوان بدون سحري روزه نگيريد
وي ادامه داد: بنابراين در کل وعدهها را حذف نميکنيم و اگر ميتوانيم بايد سه وعده را داشته باشيم، اما برخي ممکن است که نتوانند و تغذيه را در دو وعده خلاصه کنند. نکته ديگر اينکه به هيچ عنوان توصيه نميشود که افراد بدون سحري روزه بگيرند. بسياري بيان ميکنند که وقتي سحري نميخورم آن روز براي روزه گرفتن راحت تر هستم، اين تصور چندان مبنا نيست چون کسي که روزه مي گيرد، احساس گرسنگي او پايين مي آيد و به همين دليل است که راحت مي تواند روزه بگيرد در صورتي که بدن از داخل از نظر ريز مغزيها تحليل ميرود و ممکن است که سيستم ايمني بدنش هم تضعيف شود.
ميزان ضروري مصرف مايعات، ميوه و سبزيجات در ايام روزه داري
جعفريان خاطرنشان کرد: نکته ديگر که بايد به آن توجه کنيم استفاده از مايعات است. ما بايد حتماً به اندازه کافي مايعات و از جمله ميوه و سبزي براي حفظ اين مايعات مصرف کنيم. شايد مايعات بخوريد، ولي ميوه و سبزي نخوريد نتوانيد اين مايعات را در بدن نگاه داريد و با سيکل ادرار از بدن دفع مي شود. بنابراين مصرف ميوه و سبزي را حتماً توصيه ميکنم. لازم است حدود سه واحد ميوه از افطار تا سحر و حدود ۴ تا ۵ نوبت سبزيجات مصرف شود. هر ميوه را حدود يک مشت براي افراد بزرگسال در نظر بگيريد. برخي از ميوه ها مانند انگور خيلي انرژي بالايي دارند و ممکن است مقدار کمتري از آن يک واحد ميوه باشد، ولي بدانيم يک سيب، پرتقال و کيوي يک واحد ميوه محسوب ميشوند.
اين متخصص تغذيه در مورد ميزان مصرف سبزيجات نيز توصيه کرد: يک ليوان سبزي خام يک واحد است و اگر خيار و هويج ميخوريد، هر يک عدد، يک واحد محسوب مي شوند. بنابراين سبزي و ميوه را حتماً در برنامه تغذيه خود داشته باشيد تا آب بدن تأمين شود؛ چرا که اگر آب بدن تأمين نشود علاوه بر ضعف سيستم ايمني، يک فاکتور ديگري که شانس ابتلا به کرونا را بالا مي برد يعني خشک شدن دهان و گلو شدت مي يابد.
علت بوي بد دهان هنگام روزهداري چيست؟
مصرف پروتئين را فراموش نکنيد
وي با بيان اينکه افراد بايد سعي کنند در اين ايام پروتئين را به اندازه کافي مصرف کنند، گفت: بسياري از افراد ممکن است که فقط به کربوهيدرات ها اکتفا کنند و برنج و سيب زميني و ماکاروني بيشتري بخورند، من توصيه مي کنم حتماً پروتئين را فراموش نکنند. يکي از اجزايي که مي تواند سيستم ايمني بدن ما را تقويت کند «پروتئين» است. پروتئين هاي مرغوب مثل تخم مرغ و ماهي بسيار خوب هستند. توصيه مي کنم حتماً هفته اي دو بار ماهي مصرف کنند. از گوشت سفيد و انواع مرغ و پرندگان ديگر حتما استفاده کنند. کساني که ناراحتي گوارش ندارند مي توانند از حبوبات هم بهره مند شوند و سعي کنند حبوبات را به اندازه کافي بخورند که منبع بسيار خوبي از پروتئين است.
ضرورت مصرف لبنيات و مغزها
جعفريان افزود: نکته ديگري که بايد به آن توجه کنيم مصرف لبنيات است، يکسري از افراد هستند که به نظر من نيازشان به لبنيات بيشتر است مثل کودکاني که در حال رشد هستند به شدت لبنيات نياز دارند و اگر لبنيات مصرف نکنند اختلال در رشد ايجاد مي شود. مادران باردار و خصوصاً مادراني که به فرزند شير مي دهند اگر روزه داري مي کنند حتماً بايد لبنيات به اندازه کافي مصرف کنند. يک مادر باردار بايد حدود چهار ليوان لبنيات مصرف کند.
وي گفت: توصيه مي کنم هر فردي به اندازه مشت خود از مغزها مانند فندق، پسته و گردو استفاده کند. اگر فرد چاق است قبل از وعده غذايي مصرف کند و اگر لاغر است بعد از وعده غذايي مصرف کند که بتواند اشتهاي خود را تنظيم کند. روغن هاي مناسب استفاده کند و مصرف روغن جامد را به حداقل برسانند. روغن گياهي مثل روغن زيتون، روغن کنجد و… فوق العاده مفيد هستند و بايد در وعده هاي غذايي گنجانده شوند.
مصرف فست فود و شيريني بيش از حد سيستم ايمني را تضعيف مي کند
اين متخصص تغذيه به نکته اي در مورد مصرف فست فودها در ايام روزه داري اشاره و خاطرنشان کرد: متأسفانه مصرف فست فودها در ايام ماه مبارک رمضان مقداري زياد مي شوند، افراد به اين دليل که قند افت ميکند تمايل به سمت شيريني جات و فست فوت پيدا مي کنند و زولبيا و شيريني هاي متعدد مصرف مي کنند و گاهاً مي بينيم که توان پخت و پز ندارند و فست فود مصرف مي کنند. توصيه مي کنم در مصرف اين مواد تعادل را رعايت کنند چون مصرف فست فودها و شيريني ها بيش از حد سيستم ايمني را تضعيف مي کند و وقتي سيستم ايمني ضعيف شود متأسفانه ريسک ابتلا به کرونا و بيماري هاي عفوني بالا مي رود.
از مصرف ويتامين D غفلت نکنيد
وي تأکيد کرد: از مصرف ويتامين D غفلت نکنيد. متأسفانه بدن اکثر ما کمبود ويتامين D دارد؛ چرا که غذاهاي ما از نظر ويتامين D فقير هستند و توصيه ميکنم هفتهاي يک بار و نهايت دو هفته يک بار يک عدد ويتامين دي ۵۰۰۰ را در برنامه غذايي خود داشته باشيد؛ چرا که کمبود اين ويتامين در بدن موجب ضعف سيستم ايمني ميشود.
اين متخصص تغذيه در مورد شرايط روزهداري در ميان کادر درماني که اين روزها در حال خدمت رساني به بيماران کرونايي هستند، گفت: توصيه مي کنم کساني که به کرونا مبتلا شدند فعلاً روزه داري نکنند چون بدنشان تحليل رفته و ممکن است که آسيب ببينند، اما کساني که ابتلا پيدا نکردند و کادر درمان ما هستند، بستگي دارد به اينکه چه قسمتي از بيمارستان کار مي کنند. برخي در بخش اداري و اجرايي بيمارستان هستند و مستقيم با کانال هاي آلوده در تماس نيستند، اين افراد خيلي با ساير مردم تفاوتي ندارند و شرايطشان مثل ساير افراد است، اما کساني که مستقيماً با بيماران در ارتباط هستند، چون ريسک ابتلا بالا مي رود به نظر من با هماهنگي مراجع تقليد روزه نگيرند چون بسيار در خطر هستند. پوشش هاي کادر درماني در ارتباط با بيماران کرونا به گونه اي است که موجب تعريق بيش از اندازه مي شود و اين تعريق موجب خشکي گلو مي شود که اگر جبران سازي اتفاق نيفتد طبيعتاً خود باعث ضعف سيستم ايمني بدن خواهد شد.
جعفريان گفت: ممکن است برخي از افراد در کادر درماني واقعا توان بدني و سيستم ايمني قوي داشته باشند و از اين جهت خيلي نگران شرايط خود در زمان روزه داري نباشند و روزه بگيرند، اما مبناي من مباحث علمي است. براساس مباحث علمي مي گويم کسي که داخل گان ها و پوشش ها و لباس هاي ويژه در اين ايام کرونا خدمات درماني مي دهد به دليل شرايطي که براي شخص و بدن او به وجود مي آيد نبايد روزه بگيرد.
بازار