بهداشت نيوز/ آنخ يا کاکوتي گياه کوهي و خودرو که در خراسان شمالي در بين کرمانج ها و ترک ها به نام آنخ شناخته ميشود و در ميان فارس ها به کاکوتي معروف است. گياه کاکوتي در بسياري از کوهستان هاي شمال خراسان به وفور يافت مي شود و مردمان زيادي را در فصل بهار به کوهستان ها براي جمع آوري آنخ مي کشاند.
گياه کاکوتي هم خاصيت داروئي و هم خاصيت غذايي دارد. کاکوتي را اکثرا به همراه چاي دم ميکنند و اينگونه طعم خوبي را به چاي اضافه ميکند و بعضي اوقات هم آن را به تنهايي دم مي کنند. اين روش بسيار مورد استقبال است.
گياه کاکوتي چند ساله است و بوته هاي آن پرپشت و ارتفاع آن بين 20 تا 50 سانتي متر مي باشد و به آن کهليک اُتي (به معناي علف کبک) و يا کلکوتي مي گويند. کاکوتي داراي گل هاي بنفش است.
استفاده از اين گياه به عنوان ادويه در غذاها کاربرد دارد و عطر آن بسيار نزديک به آويشن است. از برگهاي خرد شده کاکوتي به عنوان طعم دهنده دوغ ميتوان استفاده کرد که اثرات سوء گوارشي آن نظير دل درد و دل پيچه را کاهش ميدهد.
خواص کاکوتي
درمان اسهال :
کاکوتي براي درمان اسهال استفاده مي شود؛ کاکوتي داراي خواص ضد عفوني کننده قوي است که روده را پاک سازي کرده و اسهال را درمان مي کند.
پيشگيري و درمان سرماخوردگي و آنفلونزا :
کاکوتي داراي خواص ضد باکتريايي قوي بوده و خطر ابتلا به سرماخوردگي و آنفلونزا را کاهش مي دهد.
درد قاعدگي و پريود :
کاکوتي کوهي به عنوان يک گياه قاعده آور شناخته مي شود و مي تواند به درمان قاعدگي نامنظم کمک کند. در طب سنتي، گياه کاکوتي يک بادشکن طبيعي است و به دليل خواص ضد درد که دارد براي درمان کمرد درد و دل درد شديد در دوران قاعدگي زنان استفاده مي شود.
پيشگيري از خونريزي بيني :
براي جلوگيري از خونريزي بيني از دم کرده کاکوتي ميتوان استفاده کرد. براي اين منظور، پنبهاي را آغشته به کاکوتي کرده و آن را در بيني قرار دهيد.
مشکلات گوارشي :
کاکوتي داراي خواص ضدالتهابي و آرام بخش طبيعي است که به درمان معده درد، نفخ شکم، دل پيچه و سلامت دستگاه گوارش کمک مي کند. علاوه بر اين کاکوتي به دليل خواص ضد ميکروبي که دارد، خطر ابتلا به زخم معده ناشي از هليکو باکتر پيلوري را کاهش مي دهد
توصيه مي شود که براي بهبود هضم غذا و درمان معده درد، يک فنجان دمنوش کاکوتي را بعد از غذا بنوشيد تا تاثير بيشتري داشته باشد.
درمان روماتيسم :
جوشانده کاکوتي در رفع رماتيسم و نرمي استخوان مفيد است و غرغره جوشانده آن ورم لوزتين را برطرف ميکند.
پاکسازي پوست :
روغن کاکوتي يکي از بهترين روش ها براي پاکسازي پوست از آلودگي هاست که به روشن تر شدن پوست صورت کمک مي کند.
عوارض کاکوتي :
• مصرف کاکوتي در دوران بارداري بر جذب آهن بدن تاثير دارد.
• کاکوتي يک گياه قاعده آور است و مي تواند خطر سقط جنين در دوران بارداري را افزايش دهد، توصيه مي شود که زنان باردار از زياده روي در مصرف آن اجتناب کنند.
• ممکن است کاکوتي باعث افزايش فشار خون شود، به همين دليل توصيه شده که افراد مبتلا به فشار خون بالا از زياده روي در مصرف اين گياه دارويي اجتناب کنند.
• به طور کلي گياه کاکوتي نبايد به صورت مداوم و زياد مصرف شود.
بازار