ايسنا/ سارا فوضي اظهار کرد: يکي از مشکلاتي که بيماران پرفشاري خون با آن روبهرو هستند، نوسانات فشار خون است به نحوي که شخص دچار کاهش ناگهاني يا افزايش ناگهاني فشار خون ميشود در واقع همين نوسانات فشارخون خيلي خطرناکتر از پرفشاري خون مطلق است که بايد حتما با مشاوره با پزشک و دارو تحت کنترل قرار بگيرد.
وي عنوان کرد: پرفشاري خون دلايل مختلفي دارد که مي توان از جمله مسائل ژنتيکي، اضطراب، استرس، چاقي، اضافه وزن، رژيم غذايي غلط، بيتحرکي و نمک را نام برد زيرا مصرف بيرويه نمک يکي از متهمان اصلي پرفشاري خون در اکثر افراد جامعه است.
فوضي بيان کرد: در اشخاصي که فشارخون آنها وابسته به داروي خاصي نيست و يا اينکه دوز دارويي آنها در حد پائيني است ميتوان با مصرف دمنوشهاي گياهي فشار خون خود را کنترل و کاهش دهند.
وي افزود:
يکي از دمنوشهاي موثر در کنترل و کاهش فشار خون، ميتوان به دمنوش آويشن با عناب، دمنوش چاي سبز، دمنوش بابونه، دمنوش چاي کوهي، دمنوش چاي تُرش، دمنوش گل گاوزيبان و ليمواماني اشاره کرد.
فوضي ادامه داد: پرفشاري خون يکي از بيماريهايي است که به دليل سبک غلط زندگي، بيتحرکي و استفاده زياد از نمک و غذاهاي پرچرب در تعداد زيادي از افراد در سنين مختلف به آن مبتلا ميشوند و متاسفانه ميزان ابتلا به بيماري پرفشاري خون در بين جوانان به دليل استفاده از غذاهاي پرچرب و فستفود ها و غذاهاي آماده و نمک سود روزبهروز در حال افزايش است.
به گفته اين کارشناس تغذيه، با کنترل فشارخون ميتوان از بسياري از پيامدهاي مخرب ناشي از فشارخون و تاثير منفي آن برروي ساير ارگانهاي بدن پيشگيري کرد، زيرا اگر به هر دليلي بيماريهاي فشار خون کنترل نشوند سبب آسيب رساندن به سلامتي قلبي و عروقي و سلولهاي بينايي چشم و سلامت سلولهاي کليوي و بافت کليه ميشود.
وي اين نکته را حائز اهميت دانست و گفت:
اشخاصي که دچار پرفشاري خون هستند و در حال حاضر از داروهاي شيميايي و با تجويز پزشک از داروي خاصي استفاده ميکنند، به هيچوجه مجاز به استفاده از دمنوشهاي گياهي نيستند زيرا ما در بحث حوزه گياهان دارويي نوعي تداخل داروهاي گياهي و شيميايي را داريم و اين نکته بسيار حائز اهميت است که افرادي که در حال حاضر از داروهاي کاهنده فشارخون مصرف ميکنند مجاز به استفاده همزمان از دمنوشهاي گياهي نيستند زيرا باعث تداخلات گياهي شيميايي شده و اثرات منفي بسياري به دنبال خواهد داشت.
سارا فوضي خاطرنشان کرد:
پرفشاري خون در اغلب افراد بدون علائم بوده اما علائمي همچون تاري ديد، احساس زنگ در گوش، اختلال در تنفس، سردرد، تپش قلب، خوابآلودگي، خستگي، سرگيجه، نامنظم بودن ضربان قلب و همچنين سردردهايي که در پسسر و در ساعات اوليه صبح اتفاق ميافتد ميتواند يکي از علائم پرفشاري خون بوده و براي تشخيص نهايي آن حتما بايد به پزشک مراجعه کرد.
فوضي يادآورشد: يکي از موارد حائز اهميت در بحث پرفشاري خون اين است که در اشخاصي که فشارخون کنترل نشده دارند، علائم افزايش با کاهش فشار خون کاملا مشابه است و لازم است که براي تشخيص نهايي به مراکز اورژانسي ارجاع داده شوند زيرا هرگونه استفاده از درمانهاي خانگي بدون ارجاع به مراکز اورژانسي ميتواند عملکرد نامناسبي داشته و باعث ايجاد يک سري مشکلات در افراد شد.
وي افزود: گل جامائيکا (Roselle) گياهي است يک ساله با بوتههايي به ارتفاع ۲–۳ متر، برگهايي ۳–۵ وجهي سبز مايل به زرد که گلهاي زرد با کاسبرگهاي سبز که بعد از رسيدن ميوه، کاسبرگها به رنگ قرمز در ميآيد.
فوضي اظهار کرد: در بعضي کشورها از الياف ساقههاي آن در تهيه وسائل استفاده ميشود، همچنين قسمت گل اين چايي در واقع ترکيب پرخاصيت و خوشرنگي است حاوي اسيد سيتريک، اسيد ماليک، اسيد استئاريک، آسکوربيک، آراشيديک، پروتوکاتچوئيک و اسيد هيبيسکوس، آنيس آلدهيد، دِلفينيدين، سيانيدين، بتاکاروتن، بتاسيتوسترول، گالاکتوز، گاسيپتين، پکتين و کوئرستين بسيار پرخاصيتي است که معمولا به عنوان دمنوش استفاده ميشود که قسمت گل اين گياه جمعآوري و خشک شده و به صورت دمنوش از آن استفاده ميشود.
به گفته اين کارشناس تغذيه، در کنار رعايت رژيمهاي غذايي سالم، تحرک، حذف نمک، غذاهاي نمک سود و بسيار پرچرب و پرکالري، کاهش وزن مناسب و متناسب، پيشگيري از چاقي و چاقي شکمي به خصوص در سنين بالا و همچنين استفاده کردن از يک سري دمنوشهاي گياهي ميتوانيم به کاهش عوارض پرفشاري خوني کمک کنيم.
وي تصريح کرد: چاي ترش نوشيدني گياهي است که هم به صورت دمنوشها و هم به صورت سردنوش قابليت مصرف دارد و ميتوانيم از اين ترکيب بسيار خوشرنگ و پرخاصيت استفاده و آن را جايگزين چاي سياه کنيم.
سارا فوضي عنوان کرد: چاي تُرش يکي از دمنوشهاي گياهي پرخاصيت است که در کاهش فشارخون، کاهش قندخون و حتي کلسترول خون تاثير بسزايي دارد.
وي اضافه کرد: چاي انواع مختلفي دارد از جمله چاي سياه، چاي سفيد و چاي قرمز يا همان چاي تُرش، که چاي تُرش خواصي بسيار متمايز از ديگر چايها دارد زيرا چاي تُرش حاوي ترکيبات اسيد سيتريک، ويتامين ث، آنتوسيانين و همچنين حاوي آنتياکسيدان قرمز بسيار خوشرنگي است که در کاهش فشار خون، چربي خون و قندخون نيز موثر است.
اين کارشناس تغذيه در ادامه اظهار کرد: فشار خون بالا که به عنوان قاتل خاموش نيز شناخته مي شود که سطح سرمي فشار خون در افراد در سطح طبيعي عدد ۱۲۰ روي ۸۰ ميليمتر جيوه متغير است که البته مسائلي همچون سن و شاخص توده بدني در تشخيص سطح نرمال فشار خون در افراد مورد بررسي پزشکي قرار مي گيرد.
وي ادامه داد: چاي تُرش يا چاي مالمير يا چاي مکي که همان چاي قرمز است که از کاسبرگ گياه چاي تُرش تهيه ميشود، در بسياري از مناطق دنيا به صورت نوشيدني سرد و گرم مصرف ميشود که در آمريکاي لاتين و جامائيکا بسيار متداول بوده و به عنوان گل جامائيکا و حتي در شمال آفريقا به نام چاي سوداني و حتي در مصر هم به چاي مکي معروف است.
فوضي عنوان کرد: همانطور که از نامش پيداست مزه اين دمنوش تُرش بوده و معمولا با اضافه کردن يک مقدار عسل ميتوان اين ترکيب را مصرف کرد همچنين اين دمنوش به خاطر ويتامين ث که در خود دارد در کاهش سرماخوردگي نيز موثر است. اما توصيه اکيد بر اين است که حتما قبل از مصرف هرگونه دمنوش گياهي با مشاورين داروهاي گياهي و کارشناسان طب گياهي مشورت لازم انجام گيرد.
به گفته وي، ميتوان در تمام فصول سال از دمنوش چاي تُرش بصورت سرد و گرم استفاده کرد زيرا يکي از ترکيبات گياهي پرخاصيتي است که در کاهش پرفشاري خون و کلسترل خون بسيار موثر است.
سارا فوضي در ادامه گفت: چاي تُرش علاوه بر خواص بينظيري که دارد در درمان گرفتگيهاي قاعدگي بانوان، استرس، اضطراب، افسردگي و همچنين در هضم غذا بسيار مفيد است، همچنين اگر از اين نوشيدني به صورت سردنوش استفاده شود بسيار خنک کننده بوده و به شدت به ورزشکاران مصرف آن توصيه ميشود، همچنين به دليل ترکيبات پرخاصيت و آنتياکسيدان قرمز رنگ که همان ترکيبي از بتاکاروتن و بتاسيانين است که به کاهش وزن در افراد کمک ميکند.
وي اضافه کرد: اگر از آن دسته افرادي هستيد که به دنبال راهي براي کاهش وزن بوده و يا داراي کبد چرب و کلسترول خون بالا هستيد، مصرف دمنوش چاي تُرش ترکيب پرخاصيتي براي شما است.
فوضي اشاره کرد: توجه داشته باشيد که اين گياه طعمي گس دارد و افرادي که به ادويههايي همچون دارچين، ميخک، جوز هندي و زنجبيل حساسيت و آلرژي دارند نبايد از اين دمنوش استفاده کنند.
سارا فوضي بيان کرد: چاي تُرش به دليل طبع سردي که دارد معمولا در فصلهاي گرم سال هم به عنوان سرد نوش ميتوان از آن استفاده کرد.
موارد منع مصرف چاي تُرش
به گفته وي، از آنجا که چاي تُرش در درمان بيماري فشارخون و کاهش پرفشاري خون موثر است، توجه داشته باشيد که افرادي که از فشارخون نرمال برخوردارند نبايد از اين ترکيب استفاده کنند زيرا سبب ايجاد ضعف، سرگيجه، رخوت و سبکيسر در افراد خواهد شد.
اين کارشناس تغذيه توصيه کرد: به هيچوجه مصرف چاي تُرش براي کودکان توصيه نميشود چون سيستم فيزيولوزيک بدن کودکان متفاوت بوده و باعث کاهش فشار خون شديد در آنها ميشود.
وي افزود: به هيچ عنوان مصرف همزمان داروهاي گياهي و شيميايي توصيه نميشود زيرا باعث ايجاد تداخل دارويي ميشود و به همين دليل به هيچ عنوان توصيه نميشود.
فوضي تاکيد کرد: افرادي که از مشکلات سيستم گوارشي همچون زخم معده و ورم معده رنج ميبرند نبايد تحت هيچ شرايطي از اين دمنوش استفاده کنند.
فوضي اشاره کرد: توجه داشته باشيد که اين گياه طعمي گس دارد و افرادي که به ادويههايي همچون دارچين، ميخک، جوز هندي و زنجبيل حساسيت و آلرژي دارند نبايد از اين دمنوش استفاده نمايند.
وي يادآور شد: اين دمنوش براي بانوان باردار و شيرده به هيچوجه توصيه نميشود و همچنين افرادي که به هر دليلي به داروهاي گياهي حساسيت دارند نيز از مصرف اين دمنوش بايد پرهيز کنند.
موارد مصرفي چاي تُرش
فوضي موارد مصرفي چاي تُرش را اينگونه عنوان کرد و گفت: اين دمنوش براي جلوگيري و پيشگيري بسياري از بيماريها همچون پرفشاري خون، کبد چرب و کاهش کلسترول خون طبق پروتکل مصرفي سه ماهه آن بسيار موثر است.
وي در ادامه افزود: براي افرادي که بيماري فشارخون دارند البته با رعايت پروتکلهاي بهداشتي و پزشکي، براي کساني که از داروي پرفشاري خون استفاده ميکنند و دوز دارويي آنها بالا نيست در کنار رعايت رزيم غذايي و حذف نمک ميتوانند از دمنوشهاي گياهي استفاده نمايند.
به گفته اين کارشناس تغذيه، چاي تُرش از خاصيت ضد باکتريايي بالايي برخوردار بوده و ضد سنگ کليه و مثانه است و در کنار همه اينها خاصيت ضد سرطاني نيز دارد و به دليل ترکيبات رنگدانهاي بسيار خوشرنگي که دارد براي جلوگيري از يبوست موثر است.
سارا فوضي از ديگر موانع مصرفي چاي تُرش را اينگونه برشمرد و گفت: افرادي که از داروهاي خاصي استفاده نميکنند و خوردن اين دمنوش براي آنها مشکل جدي را به دنبال نخواهد داشت ميتوانند براي کنترل سلامت و عدم ابتلا به پرفشاري خون از چاي تُرش استفاده کنند.
طرز تهيه دمنوش چاي تُرش
وي در خصوص طرز تهيه اين دمنوش پرخاصيت اظهار کرد: براي مصرف آن ابتدا برگهاي چاي تُرش را با آب سرد شستوشو داده و براي يک استکان متوسط حدود يک قاشق مرباخوري از گلبرگهاي چاي تُرش را در ليوانهاي مخصوص دمنوش ريخته و در مرحله بعدي از قسمت صافي ليوانهاي دمنوش آب جوش بريزيد و با گذاشتن درب ظرف اجازه دهيد حدود ۱۰ دقيقه بماند، اگر در ظرفهاي مخصوص دمنوش اين ترکيب را تهيه ميکنيد و بعد از گذر ۱۰ دقيقه صافي ظرف را برداشته و عصاره تغليظ شده و در قسمت ليوان آن قرار گرفته است.
فوضي اضافه کرد: اما اگر براي تهيه دمنوش از ظرفهاي دمنوش استفاده نميکنيد پس از گذر ۱۰ دقيقه، ترکيب را از صافي عبور داده و عصاره آن را که چاي قرمز و خوشرنگي است به دست ميآيد، دقت داشته باشيد که از اين ترکيب در حدود ۳۰ الي ۴۵ دقيقه بعد از نهار استفاده نماييد. بعد از حدود ۲ الي ۳ ماه با رعايت پروتکلهاي مصرفي آن تاثيرات مثبت آن را خواهيد ديد.
به گفته اين کارشناس تغذيه، اگر طعم تُرش چاي شما را آزار ميدهد ميتوان مقداري نبات يا عسل را به اين ترکيب اضافه کرد.
فوضي خاطرنشان کرد: توجه داشته باشيد که به هيچوجه با معده خالي و بدون خوردن ترکيبات غذايي چاي تُرش ننوشيد زيرا باعث کاهش فشار خون شديد شده و مشکلاتي را به وجود خواهد آورد.
وي در پايان يادآورشد: چاي تُرش همچنين خاصيت ضدپيري داشته و به سلامت پوست کمک خواهد کرد، همچنين گلبرگهاي چاي تُرش حاوي ويتامين ث بوده و سبب تقويت سيستم ايمني بدن و همچنين خاصيت ضدباکتري و ضد ويروسي و ضد التهابي دارد.
بازار