
کرونا/ کورتون؛ شمشیری دو لبه برای درمان کرونا

ايرنا/ به گزارش دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي، دکتر شروين شکوهي درباره مصرف داروي کورتون براي درمان بيماران کرونايي افزود: بيماري کوويد با مکانيسم هاي مختلفي براي بيمار مشکل ايجاد مي کند و يکي از اين مکانيسم ها که مشکلات مهمي براي بيمار ايجاد مي کند، دستکاري ايمني بدن است.
رييس بخش عفوني بيمارستان لقمان حکيم ادامه داد: ويروس با توجه به تغييراتي که در ايمني بدن ايجاد مي کند، باعث مي شود سيستم ايمني بدن که فعال شده براي برخورد با ويروس، از کنترل خارج شود و اين مسئله به ايجاد عارضه در بدن فردي منجر مي شود که سيستم ايمني بدنش فعال شده است.
عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي تصريح کرد: سيستم ايمني بدن به جاي اينکه ويروس را از بين ببرد با توليد يک سري مواد داخل خون به عوارضي همچون درگيري ريه منجر مي شود و در پي آن تبادل اکسيژن بين ريه با خون صورت نمي گيرد و باعث افت اکسيژن شده و در نهايت به مرگ مي انجامد.
اين متخصص درباره علت تجويز کورتون به بيماران کرونايي گفت: زماني که ايمني بدن از تنظيمات و چارچوب خود خارج شود، يکي از داروهايي که اين مسئله را کنترل و عملا ايمني بدن را کم مي کند، کورتون است.
وي با بيان اينکه در مواردي لازم است داروي کورتون براي درمان بيماري کرونا استفاده شود، افزود: در کارآزمايي هاي باليني مهمي که در جهان انجام شده اين نتيجه محقق شده است که در شرايط خاصي اگر کورتن با دوزهاي خاصي استفاده شود، مي تواند منجر به اين شود که بيمار کمتر ضرر ببيند و بيماري در وي شديد نشود.
شکوهي تاکيد کرد: متاسفانه برخي از پزشکان بعد از تشخيص کوويد در يک بيمار از همان ابتدا به بيمار کورتن تجويز مي کنند؛ در حالي که اين کار اشتباه است؛ زيرا اگر زماني که ايمني بدن هنوز از چارچوب درست خود خارج نشده است، ايمني بدن را کم کنيم، عملا توانايي بدن را براي مقابله با ويروس از بين مي بريم و اين مسئله باعث تکثير بيشتر ويروس و بيشتر شدن عوارض آن مي شود.
بيمار فقط زماني بايد کورتون دريافت کند که دچار افت اکسيژن در خون شده باشد
شکوهي با تاکيد بر اينکه بيمار فقط زماني بايد کورتون دريافت کند که دچار افت اکسيژن در خون شده باشد، توضيح داد: از هر ۱۰۰ نفري که کرونا مي گيرند ۳۰ نفر بي علامت هستند و به صورت اتفاقي متوجه بيماري خود مي شوند. ۵۵ نفر نيز دچار برخي از علائم بيماري هستند، اما اکسيژن خون آن ها دچار افت نشده و تنها ۱۵ نفر از افراد مبتلا دچار افت اکسيژن مي شوند.
وي با بيان اينکه از هر ۱۰۰ مبتلا به کرونا ۱۵ نفر وجود دارند که از مصرف کورتون سود مي برند، تاکيد کرد: براي درمان بيماران کرونايي انجام سي تي اسکن ريه لازم نيست؛ مگر زماني که بيمار دچار افت اکسيژن شده باشد.
بيماران از اصرار بي مورد براي انجام سي تي اسکن بپرهيزند
شکوهي با بيان اينکه پزشکان بايد تنها در صورت لزوم از ريه بيماران سي تي اسکن بگيرند، به مردم توصيه کرد از اصرار بي مورد به پزشکان براي انجام سي تي اسکن بپرهيزند و به اين نکته توجه کنند که دانستن اينکه چند درصد از ريه درگير شده است، هيچ ضرورتي ندارد.
وي با تاکيد برلزوم مصرف کوتاه مدت کورتون براي بيماراني که نياز به اين دارو دارند، گفت: کورتون بايد در صورت امکان هرچه سريعتر يعني حداکثر بين هفت تا ۱۰ روز قطع شود، مگر درشرايط خاصي که مصرف بيشتر اين دارو به لحاظ علم پزشکي براي بيمار ضروري است.
اين متخصص با بيان اينکه کورتون يک شمشير دو لبه است، گفت: کورتون با تضعيف سيستم ايمني بدن هم مي تواند آثار بيماري کوويد۱۹ را کم کند و هم ممکن است بدن به علت تضعيف سيستم ايمني، نتواند با ويروس مقابله کند.
شکوهي تصريح کرد: کورتون اگر بيشتر از مقدار مورد نياز تجويز شود ممکن است عوارضي بسيار شديد و گاهي اوقات غير قابل جبران ايجاد کند.
بالارفتن قند خون؛ يکي از عوارض مصرف کورتون
وي با بيان اينکه بيماراني در بيمارستان بستري مي شوند و کورتون دريافت مي کنند که دچار افت اکسيژن هستند، گفت: يکي از مشکلاتي که در بيماران کرونايي بستري در بيمارستان ها وجود دارد، بالا رفتن قند خون است؛ به ويژه کساني که قبلا ديابت داشته اند و يا در مرحله پيش ديابت هستند و با مصرف کورتون قندشان بالا مي رود.
اين متخصص درباره ديگر عوارض مصرف کورتون توضيح داد: باکتري ها، ويروس ها و يا قارچ هايي در بدن و يا پيرامون ما وجود دارند که توانايي اين را ندارند که در افراد سالم موجب بيماري شوند، اما کورتون با کم کردن ايمني بدن باعث مي شود اين ويروس ها، باکتري ها و قارچ ها بتوانند باعث بيماري زايي شوند.
کورتن با کبد چه مي کند؟
وي کبد چرب را يکي از عوارض مصرف کورتن در طولاني مدت عنوان کرد و گفت: کورتون بر متابوليسم چربي ها تاثير ايجاد مي کند و يکي از عوارض آن کبد چرب است.
شکوهي افزود: اگر کسي هپاتيت بي داشته باشد و درمان هاي لازم را نگرفته باشد، مصرف کورتن ممکن است به آسيب بيشتر کبد منجر شود.
اين متخصص با اشاره به شيوع قارچ سياه در هند هم زمان با شيوع کرونا توضيح داد: با کم شدن ايمني بدن توسط کورتن بيماري هايي همچون قارچ سياه نيز شايع مي شوند.
وي تحت تاثير قرار گرفتن متابوليسم چربي و ترشح برخي هورمن ها، اثر منفي بر استخوان ها و پوکي استخوان و تداخل با برخي داروهاي ديگر را از عوارض مصرف کورتن عنوان کرد.
دوز کمتر؛ عوارض کمتر
شکوهي درباره راهکارهايي براي کاهش عوارض کورتون توضيح داد: اين دارو هرچقدر با دوز کمتر و کوتاه مدت تر استفاده شود، عوارض آن کاهش مي يابد؛ بيماراني هم که به صورت طولاني مدت مجبور به استفاده از اين دارو هستند ممکن است دچار کاهش تراکم استخوان و يا پوکي استخوان شوند. به همين خاطر بايد داروهاي ديگري را نيز مصرف کنند که ميزان اين آسيب را کمتر کند.
اين متخصص ادامه داد: همچنين افرادي که به صورت طولاني مدت اين دارو را مصرف مي کنند، بايد براي جلوگيري از بيدار شدن عفونت هايي که در بدن وجود دارد، داروهاي ديگري را مصرف کنند.
از قطع خودسرانه و ناگهاني کورتون بپرهيزيد
وي درباره ضرورت قطع تدريجي داروي کورتون اظهار کرد: اگر کورتون را با دوز بالاتر از دوز فيزيولوژيک بيشتر از ۲۰ روز تجويز کنيم، ترشح کورتون به صورت طبيعي در بدن دچار اختلال مي شود.
شکوهي ادامه داد: بنابر اين زماني که بيمار کورتون را بيشتر از دوز فيزيولوژيک در مدت زمان بيشتر از سه هفته مصرف کند و به صورت يک باره آن را قطع کند، کورتون ديگر در بدن بيمار ترشح نمي شود و اين مسئله مي تواند عوارض زيادي را به دنبال داشته باشد.
وي افزود: براي جلوگيري از اين مشکل، کورتون در کساني که بالاتر از دوز فيزيولوژيک بدن و بيشتر از سه هفته مصرف شده باشد، بايد به صورت تدريجي قطع شود؛ البته قبل از سه هفته قطع تدريجي لازم نيست و مي توان آن را قطع کرد.
اين متخصص تاکيد کرد: در صورت ابتلا به کرونا مصرف کورتون تنها در شرايط خاصي لازم است و آن زماني است که اکسيژن خون کاهش يافته باشد. کسي که تنگي نفس ندارد و اکسيژن خونش پايين نيست اصلا احتياج به کورتون ندارد و مصرف اين دارو به ضررش تمام مي شود.
شکوهي اضافه کرد: بيماران کرونايي که به دليل بيماري ديگري کورتون مزمن مصرف مي کنند، بايد حتما به پزشک خود مراجعه کنند؛ زيرا در شرايطي که تب بالا داشته باشند بايد مقداري دوز مصرفي کورتون بيمار توسط پزشک معالج افزايش يابد.
بيماران پيوندي مبتلا به کرونا
وي افزود: برخي از بيماران پيوندي کورتون را به صورت مزمن و در کنار آن داروهاي ديگري نيز مصرف مي کنند. زماني که چنين بيماراني به کرونا مبتلا مي شود، دوز داروهاي او بايد توسط پزشک دوز تغيير کند.بنابر اين، اين بيماران در صورت ابتلا به کرونا حتما بايد با پزشک معالج خود در ارتباط باشند تا کمترين مشکل برايشان ايجاد شود.