شناسایی سالانه یک بیمار جذامی در قزوین
ایرنا/ کارشناس مبارزه با بیماریها در دانشگاه علوم پزشکی قزوین گفت: سالانه یک شهروند قزوینی به بیماری جذام مبتلا میشود که بیشترین آمار مبتلایان به این بیماری در استان، مربوط به سال ۶۸ است.
سعید زارعی، کارشناس مبارزه با بیماریها در دانشگاه علوم پزشکی قزوین به مناسبت روز جهانی جذام اظهار کرد: از سال ۶۸ تاکنون در قزوین حدود ۴۲ بیمار جذامی شناسایی شدند که مورد درمان قرار گرفتند.
وی ادامه داد: جذام یک بیماری باکتریالی و عفونی مزمن است که دمای مناسب برای رشد این باکتری بین ۳۰ تا ۳۳ درجه است و این میکروب بیشتر تمایل دارد که بافتهای سردتر بدن مانند پوست و راههای هوایی را درگیر کند.
زارعی با بیان اینکه علایم اولیه این بیماری در بافتهایی از جمله دستگاه هوایی فوقانی، پوست، چشم و اکثر اعضای بدن آشکار میشود، گفت: این بیماری به سه نوع از جمله یک ضایعه پوستی، ۲ تا پنج ضایعه پوستی و بیش از پنج ضایعه پوستی تقسیم می شود که با وجود داروها و درمان مناسب دیگر ترسی از سرایت بیماری جذام وجود ندارد.
به گفته این مسئول، جذام میتواند با معلولیت اعضای بدن همراه شود اما این اتفاق زمانی رخ میدهد که عوارض این بیماری دیرهنگام تشخیص داده شود، اما نشانههای تشخیص این بیماری در پوست افراد با چند لکه بدون هیچگونه خراش یا دردی نمایان است که ممکن است بیمار بسیار دیرتر متوجه آن شود.
کارشناس مبارزه با بیماریها دانشگاه علوم پزشکی قزوین تصریح کرد: از آنجایی که بیماری جذام جرو بیماریهای تکمخزن محسوب میشود و مخزن آن نیز فقط انسان است، می تواند به راحتی ریشه کن شود، همانطور که طی سال های گذشته تا کنون سرعت تکثیر عامل این بیماری بسیار کند شده، بطوری که تکثیر یک میکروب جذام و تبدیل آن به ۲ میکروب حدود ۲هفته زمان میبرد و از زمانی که باکتری جذام وارد بدن فرد میشود، به طور متوسط سه تا پنج سال زمان می برد تا علایم بیماری ظاهر شود.
وی ادامه داد: همچنین ۹۰ تا ۹۵ درصد از انسان ها در جامعه امروز هرگز جذام نمیگیرند، چرا که بیشتر آنها نسبت به این بیماری ایمنی دارند و زمانی که میکروب وارد بدن این افراد شود نیز توان ایجاد بیماری را ندارد.
زارعی افزود: بیماران جذامی طی سال های گذشته در سیاه چاله ها نگه داشته می شدند اما با درمان دارویی، امروزه این بیماران در منزل خودشان استقرار دارند و داروهای آنها در بیمارستان شهید بلندیان تامین می شود.
کارشناس مبارزه با بیماری ها دانشگاه علوم پزشکی قزوین خاطرنشان کرد: هیچ تفاوتی در خصوص وضعیت جنسیت زنان و مردان در موضوع ابتلابه این بیماری جذام وجود ندارد و هر ۲جنس در گذشته به این بیماری مبتلا میشدند، اما روند این بیماری به دلیل ضعیف شدن باکتری و شناسایی و درمان بیماران بسیار ضعیف شده است.
گفتنی است، ۱۲ هزار جذامی از سال ۱۳۱۱ تا پایان سال ۱۴۰۱، در کل کشور شناسایی شدند که هر سال از تعداد آنها کاسته شد.