طلوع نوبرانهها از دل گلخانههای خراسان شمالی

ایرنا/ میان نبرد نابرابر با خشکسالی و تندباد، پنج هکتار گلخانه باغی در خراسان شمالی جوانه زد و شکفت؛ امروز این باغهای کوچک اما پربار، نماد مقاومت، تدبیر و آینده روشن کشاورزی در این دیار شدهاند.
در سرزمینی که سالهاست خشکسالی بر خاکش داغ گذاشته و سرمای زودرس و تگرگ، شاخههای امید را یکی پس از دیگری شکسته، باغداران خراسان شمالی اما دست از تلاش برنداشتند.
آنها سقفی شیشهای بر فراز آرزوهایشان کشیدند و زیر این سقف، بذر رؤیا کاشتند؛ رویای باغهایی که بیهیچ بیمی از باد و باران، میوههایشان زودتر از فصل برسد، کام خریداران را شیرین کند و رونقی دوباره به اقتصاد زمینهای خشکیده بدهد.
امروز، پنج هکتار باغ گلخانهای در خراسان شمالی سر از خاک برآوردهاند و دسترنج آنها حالا در بازارهای تهران و دیگر استانها میدرخشد؛ میوههایی که طعمشان با طعم رنج، تدبیر و امید آمیخته است.
وقتی تگرگ دیگر حریف باغداران نشد
خراسان شمالی با ۳۴۴ هزار هکتار اراضی زیرکشت، سالهاست با چالشهای طبیعی بزرگی دست به گریبان است، از سرمای ناگهانی گرفته تا بارشهای تگرگ و طوفانهای خسارتبار، هیچ سالی نبوده که بخش باغی این استان بدون زخم از کنار طبیعت عبور کند.
گروهی از باغداران پیشرو تصمیم گرفتند قاعده بازی را عوض کنند، آنها به جای آنکه چشم به آسمان داشته باشند، گلخانههایی ساختند که درختان را از هجوم بیامان بلایای طبیعی حفظ کند.
نتیجه؛ تولد میوههایی بود که پیش از موعد در محیطی کنترلشده با کیفیتی ممتاز و قیمتی چندین برابر محصولات فضای باز به بازار عرضه شدند.
برگهای انگور، طلای سبز
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در این خصوص میگوید ؛ اکنون در سطح پنج هکتار، گلخانههای باغی برپا شده است؛ جایی که هلو، شلیل، انگور، پاپایا و لیمو در شرایطی به عمل میآیند که بیرون از این فضا شاید هرگز شانس رویش نداشتند.
شاید باورتان نشود اما در همین گلخانهها، هر کیلوگرم برگ انگور تا هفت میلیون ریال به فروش رفته است؛ رقمی که نشان میدهد چقدر کشاورزی گلخانهای میتواند بازی را به نفع کشاورزان تغییر دهد.
درآمد بیش از ۱۳۰ میلیارد ریالی از پنج هکتار باغ گلخانهای، برای استانی که همواره درگیر کمآبی و سرمازدگی بوده، چیزی کم از یک معجزه نیست.
خشکسالی و تدبیر
خشکسالی، مثل دستی بیرحم، بیش از ۸۶ درصد از مساحت خراسان شمالی را درگیر کرده است.
پنج شهرستان این استان به طور کامل زیر چتر خشکسالی رفتهاند و میانگین بارشها نسبت به بلندمدت تقریبا نصف شده است و در چنین شرایطی، کشاورزی گلخانهای نه فقط یک انتخاب، بلکه ضرورتی حیاتی برای بقا و توسعه به شمار میرود.
باغداران خراسان شمالی با بهرهگیری از دانش فنی به کشت درختان مقاوم به شوری نیز روی آوردهاند تا بتوانند از منابع آبی شور هم بهترین بهره را ببرند.
اینجا جایی است که پژوهشگران و کشاورزان دست در دست هم دادهاند تا ارقام مناسب درختان را آزمایش و تکثیر کنند و به دست باغداران بسپارند.
باغهایی که چهار فصل میوه میدهند
یکی از جذابترین ویژگیهای باغهای گلخانهای، تولید میوه در تمام فصلهای سال است.
حالا کشاورزان خراسان شمالی نه فقط در تابستان، بلکه در تمام روزهای سال میتوانند محصولات مرغوب و بازارپسند خود را برداشت کنند و این یعنی درآمدی پایدار، امیدی ماندگار و رونقی که میتواند چرخ زندگی بسیاری از خانوادههای روستایی را بچرخاند.
گلخانههای باغی همچنین مصرف انرژی کمتری نسبت به گلخانههای سبزی و صیفی دارند و با توجه به بحران ناترازی انرژی در کشور، این مزیت نیز اهمیت دوچندانی یافته است.
رویاهایی که زیر سقف شیشهای شکوفه زدند
باغداران خراسان شمالی در دل سرمای استخوانسوز زمستان و گرمای نفسگیر تابستان گلخانههایی بنا کردند که نه تنها درختان، که رویاهایشان را در آنها کاشتند.
رویای داشتن باغهایی که هیچ سرمایی شاخههایش را نشکند و هیچ خشکسالی ریشههایش را نسوزاند.
امروز خراسان شمالی میتواند به خود ببالد که در دل تهدیدهای طبیعی، فرصتی طلایی آفریده است.
فرصتی که میتواند الگویی برای تمام مناطق خشک کشور باشد؛ الگویی از تدبیر، پشتکار و امید به فردایی که درختان بیشتری در آن خواهد شکفت.