صنعت کفش هیدج زنجان نیازمند حمایت مسئولان

ایرنا/ شهر هیدج که در صنعت کفش ظرفیت و توانمندی بالایی دارد برای پویایی بیشتر این صنعت به حمایت همه جانبه مسوولان نیازمند است.
صنعت کفش که از قدمت و پیشینه بسیار زیادی برخوردار است سهم بسزایی در توسعه اقتصادی کشورها دارد و حمایت از آن می تواند به رونق اقتصادی و اشتغالزایی منتهی می شود.
صنعت کفش ایران هم اکنون از نظر تولید، جایگاه ۱۲ دنیا را دارد و به لحاظ ظرفیت واحدهای تولیدی درصدد رسیدن به رتبه هشتم دنیاست که این امر نیازمند حمایتهای دولتی است البته به لحاظ مصرف کفش هم در رتبه ۲۰ کشور اول قرار دارد.
زنجان نیز در این حوزه حرفی برای گفتن دارد، شهر هیدج از شهرهای شهرستان ابهر در فاصله ۷۳ کیلومتری مرکز استان از بزرگترین تولیدکنندگان کفش در کشور است و در بخش تولید کفش بچگانه، جایگاه اول کشور را دارد.
نگاهی به تاریخچه صنعت کفش هیدج
تولید کفش که در شهر هیدج قدمت زیادی دارد به همت دو شخص به نام رمضان علی دهقانی و علی عسگری راه اندازی شد.
سالها این دو دور از دیار خود در تولیدیهای کفش در تهران مشغول به کار بودند و بعد از حرفه ای شدن در کار کفاشی، تصمیم گرفتند به شهر خود بازگردند.
آنها در اوایل دهه ۵۰ خورشیدی، اولین کارگاه کفش را در شهر هیدج راه اندازی کردند و با رونق کارگاه کوچک خود موجب ایجاد انگیزه و الهام بخشی جوانان هیدجی شدند تا جایی که اکنون این شهر یکی از قطبهای تولید کفش در کشور به شمار می رود و در بخش تولید کفش بچگانه در کشور، مقام نخست را به خود اختصاص داده است.
نبود تسهیلات حمایتی از تولید کنندگان کفش هیدج
رئیس انجمن کفش استان زنجان با بیان اینکه صنعت کفش هیدج استان زنجان به عنوان یکی از صنایع پیش رو در استان شناخته می شود، گفت: این صنعت با اشتغالزایی بیش از ۱۵ هزار نفری به صورت مستقیم و ظرفیت تولید ۷۰ هزار جفت کفش در یک روز ظرفیت بسیار بزرگی دارد.
کیان صالحی با بیان اینکه رویکرد و تفکر حمایتی ویژهای از سوی مسئولین استانی برای حمایت از این صنعت ارزآور باید صورت گیرد، افزود: کارگروه ویژه صنعت کفش هیدج از سوی نماینده شهرستان های ابهر، خرمده و سلطانیه در مجلس شورای اسلامی تشکیل شده است و طی بازدیدهای استانی مصوب شد انجمن کفش استان زنجان در اتاق بازرگانی شکل گیرد.
وی با بیان اینکه انجمن کفش استان با حمایت های اتاق بازرگانی با آماده کردن زیرساختهای صادراتی شکل گرفت، اضافه کرد: از چالشهای اصلی صنعت کفش استان، ایجاد شهرک تخصصی کفش و کمبود مواد اولیه بوده که تولید کنندگان را با چالش جدی مواجه کرده است.
صالحی با بیان اینکه نبود حمایت دولتی در بحث صادرات از دیگر چالش های این صنعت است، افزود: پرداخت نشدن تسهیلات کم بهره از دیگر مسائل فعالان صنعت کفش هیدج است درحالیکه سال گذشته معاون اقتصادی وقت استانداری در بین ۱۵۰ تولید کننده، قول پرداخت ۵۰۰ میلیارد ریال تسهیلات کم بهره را داده بودند.
وی اضافه کرد: در سال گذشته در رسانه ها اعلام کردند هزار میلیارد ریال تسهیلات کم بهره از محل تبصره ۱۸ به فعالان این بخش داده می شود، درحالیکه طی ۹ ماه پیگیری، این موضوع محقق نشد.
به رغم وعده های داده شده متاسفانه هیچ تسهیلاتی نصیب تولیدکنندگان کفش هیدج نشد.رئیس انجمن کفش استان زنجان با بیان اینکه با وجود وعده های داده شده متاسفانه هیچ تسهیلاتی نصیب تولیدکنندگان کفش هیدج نشد، گفت: با مساعدت نماینده مجلس، احداث شهرک تخصصی صنعت کفش در مساحت ۳۰ هکتاری رایزنی شده است که امیدواریم در صورت حمایت های استانی تا پایان اردیبهشت امسال به سرانجام برسد.
وی با بیان اینکه زمین مورد نظر مشکلات جدی داشت که حدودی برطرف شده است، اظهار داشت:یکی از مشکلات دیگر فروش و صادرات کفش استان است که با تشکیل انجمن کفش در اتاق بازرگانی زیر ساخت ها تا حدود زیادی آماده شد و اعزام هیات های تجاری مورد توجه قرار گرفت.
صاحی افزود: در این راستا اولین تفاهم نامه کفش بین کشور ویتنام و انجمن کفش استان زنجان امضا شد درحالیکه این کشور دومین صادر کننده کفش دنیا به ارزش ۱۲۷ میلیارد دلار در سال است.
وی با بیان اینکه طبق برنامه ریزی، سرمایه گذاران این کشور به استان زنجان دعوت شده اند تا از ظرفیت های صنعت کفش استان بازدید کنند، اظهار داشت:همچنین در نمایشگاه اکسپو تهران نیز تفاهمنامه دیگری با رئیس اتاق بازرگانی کشور اوگاندا امضا شد که به این تبادلات دو جانبه امیدوار هستیم.
این کارآفرین با تاکید بر اینکه این اقدامات نباید در حد تفاهمنامه باشد، گفت: از طرف انجمن هم یک اقدام ویژه ای به منظور اعزام یک هیات تجاری به کشورهای هدف صادراتی مد نظر قرار دارد.
وی با بیان اینکه در استان قم، حمایت مسوولان از صنعت کفش به خوبی مشهود است، اظهار داشت:هیدج، قطب تولید کفش بچه گانه در کشور است و باید حمایت پررنگتری از آن صورت گیرد.
صالحی افزود:قم طبق گزارش گمرک این استان، طی سال گذشته بیش از ۱۰ میلیون دلار صادرات کفش به وزن پنج هزار و ۲۰۰ تن انجام داده در صورتیکه این استان بیش از ۲۵۰ واحد تولیدی ندارد.
رئیس انجمن کفش استان زنجان با بیان اینکه شهر هیدج به تنهایی بیش از ۲۵۰ واحد تولیدی در صنعت کفش دارد، ادامه داد: متاسفانه آنگونه که باید و شاید حمایت جدی از این صنعت صورت نمی گیرد.
وی با بیان اینکه امیدواریم با رویکرد جدید مسوولان از صنعت کفش استان حمایت همه جانبه صورت گیرد، اظهار داشت: بر اساس تحقیقات انجام گرفته کشورهای عراق، افغانستان و عمان در ردیف کشورهای هدف صادراتی استان قرار گرفته است.
نبود حمایت کافی از صنعت کفش هیدج
صالحی با بیان اینکه در صورت حمایت ها و رفع موانع می توان صادرات ۱۰ میلیون دلاری صنعت کفش از استان زنجان را شاهد بود، افزود: متاسفانه صادرات مستقیم نداریم در حالیکه صادرات غیر مستقیم این صنعت در هیدج بیش از پنج میلیون دلار بوده است.
وی با بیان اینکه تولیدکنندگان صنعت کفش استان با مشکلات اقتصادی و کمبود مواد اولیه فعالیت می کنند، اضافه کرد: امیدواریم با مهیا شدن زیرساخت های ارزآوری این صنعت درآمدزا سود فروش به دست تولیدکنندگان این استان و نه به دست دلال ها برسد.
لزوم بررسی علل صادرات کفش زنجان از گمرگ سایر استان ها
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار زنجان با اشاره به گزارش ارائه شده و وجود برخی موارد خاص در صادرات استان، گفت: انجمن کفش استان اعلام کرده حدود پنج میلیون دلار صادرات غیرمستقیم داشته است که باید بررسی شود چرا این صادرات از گمرکات دیگر استانها انجام شده و چرا زنجان در آمار رسمی این صنعت بینصیب مانده است.
نرگس مرادخانی افزود: همچنان حمایتهای فنی، تخصصی و زیرساختی از این صنعت ادامه دارد و در قالب تخصیص زمین و ایجاد زیرساخت به جد پیگیر هستیم تا صادرات این صنعت از گمرک استان و نه از استانهای دیگر انجام شود.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان زنجان نیز در این خصوص گفت: پیشنهاد ما این است با توجه تدوین برنامه عملیاتی امسال در اتاق بازرگانی، بخش ویژهای هم برای کفش در نظر گرفته شود.
امیر علی مسیبی افزود: این موضوع نباید به صورت کلی باشد بلکه هدفگذاری امسال ما باید مطابق میزان تولید کفش و سایر ظرفیت ها انجام شود.
وی با تاکید بر اینکه نمی توان با کلی نگری به اهداف حوزه تولیدات کفش استان دست یافت، افزود: موضوع صادرات به سه کشور هدف نیز باید مورد توجه قرار گیرد چون استان ظرفیت های بالایی در این بخش دارد.
مسیبی با بیان اینکه موضوع صادرات نیز باید به طور مشخص انجام گیرد، اضافه کرد: بررسی دقیق این مهم و انجام کار عملیاتی می تواند تحقق برنامه های ترسیم شده را هموارتر کند.