حمایت از شرکت های دانش بنیان برای توسعه محصولات فناوری

صدا و سیما/ معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری البرز گفت:در حوزه دانشبنیان، با سرمایهگذاری نسبتاً اندک میتوان اقدامات بزرگی را رقم زد، فعالیت در این حوزه بیشتر نیازمند دانش و تخصص بالاست تا تسهیلات مالی کلان، صندوق شکوفایی البرز، ظرفیت ویژهای را برای حوزه دانشبنیان ایجاد کرده است.
عزیزالله افضلی گفت: استان البرز، بهواسطه موقعیت استراتژیک خود و دسترسی آسان به حدود یکچهارم جمعیت کشور، از ظرفیت بالایی برای جذب سرمایهگذاری برخوردار است.این استان که در سال ۱۳۸۹ تأسیس شده و با کمترین وسعت در میان استانهای کشور قرار دارد، از نظر اندازه اقتصاد در رتبه پنجم یا ششم کشوری جای میگیرد. سهم تولید ناخالص ملی البرز از کل کشور حدود سه درصد و سهم آن در حوزه صنعت بالغبر ۴۰ درصد است.
او سهم این استان در حوزه کشاورزی را حدود پنج درصد و در سایر موضوعات و خدمات عمومی را حدود ۵۵ درصد عنوان و مطرح کرد: این ویژگیها استان البرز را در جایگاه ویژهای نسبت به سایر استانهای کشور قرار میدهد.
افضلی اذعان کرد: تراکم بالای جمعیت، همجواری با پایتخت و بازار مصرف بزرگ، قرار گرفتن در مسیر مواصلاتی ۱۴ استان کشور و حجم بالای ترافیک عبوری (حدود ۲۸ درصد ترافیک کشور از طریق بزرگراه شهید فهمیده کرج) همگی نشاندهنده ظرفیت اقتصادی قابلتوجه این استان است.
به گفته وی، نامگذاری امسال توسط مقام معظم رهبری با محوریت سرمایهگذاری برای تولید، موجب شده که تمامی ارکان حاکمیت، شامل دولت، قوه قضاییه و قوه مقننه، با هماهنگی ویژه، از ابتدای سال به تدوین برنامههایی منطبق با سند چشمانداز و سیاستهای منطقهای هر استان بپردازند.طبق تأکیدات استاندار برای تحقق شعار سال ۱۴۰۴، کارگروههای ویژهای از ابتدای سال تشکیل شدهاند تا برنامههای مرتبط را تدوین و اجرایی کنند. یکی از روشهای رایج و در دسترس برای تأمین منابع مالی و رونق بخشیدن به اقتصاد، دریافت تسهیلات از منابع بانکی است.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری البرز خاطرنشان کرد: با توجه به سرمایهگذاریهای گسترده انجام شده در بخشهای مختلف اقتصادی استان، از جمله صنعت، گردشگری و کشاورزی، واضح است که تأمین مالی این حجم از فعالیتها بهتنهایی از عهده منابع بانکی برنخواهد آمد. منابع مالی تخصیصیافته توسط دولت و بانکها، هرچند حائز اهمیت هستند، اما پاسخگوی تمام ظرفیت و نیازهای بخش اقتصادی استان نیستند، از این رو از ابتدای سال، رویکرد استان معطوف به استفاده از ابزارهای متنوع تأمین مالی شده است.
افضلی افزود: همکاری با بانکها برای بهرهگیری از ظرفیت اوراق قرض، پیگیری موضوعات مرتبط با بورس از جمله پذیرهنویسی و تشویق واحدهای اقتصادی به استفاده از این ظرفیت و همچنین حمایت از سرمایهگذاریهای جمعی از طریق شرکتهای تعاونی در دستور کار قرار گرفته است به دلیل نوسانات حوزه اقتصاد و شرایط ناشی از تحریمها، ریسک پرداخت تسهیلات برای بانکها افزایش یافته و این موضوع منجر به ناترازی مستمر در میزان تسهیلات پرداختی در سالهای اخیر شده است.
او گفت: منابع حاصل از فعالیت واحدهای تولیدی البرز باید بهعنوان دارایی و سرمایه در جهت توسعه اقتصادی همین استان حفظ شود؛ این امر به میزان کافی محقق نشده بود، اما در حال حاضر در این موضوع در حال اصلاح است.
افضلی با بیان اینکه از سال گذشته، با هماهنگیهای انجام شده با سرپرستیهای بانکها و بانک مرکزی، اصلاحات مثبتی در حال انجام است، اما تا نقطه مطلوب فاصله زیادی داریم، عنوان کرد: یکی از اهداف اصلی ما در سال جاری، تکمیل پروژههای نیمهتمام استان است.
وی با اشاره به اینکه ظرفیت منابع بانکی ما به دلیل محدودیتها، توازن لازم را با حجم تقاضا ندارد، افزود: از سوی دیگر، برخی واحدهای صنعتی استان نیازمند توسعه و نوسازی هستند. با توجه به ناترازی موجود در حوزه انرژی، بسیاری از این واحدها از فناوریهای قدیمی استفاده میکنند.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استان البرز با اشاره به اینکه این امر منجر به مصرف بالای انرژی میشود، مطرح کرد: بنابراین، یکی از محورهای اساسی در سرمایهگذاریهای آتی استان باید ارتقای بهرهوری باشد. بخش عمده واحدهای صنعتی و اقتصادی البرز را بنگاههای کوچک و متوسط تشکیل میدهند.
افضلی ادامه داد: این واحدها با دریافت تسهیلات خرد میتوانند نقش مهمی در ایجاد اشتغال پایدار ایفا کنند. به نظر میرسد با توجه به شرایط فعلی و اولویتهایی نظیر اشتغالزایی سریع و ایجاد واحدهایی با سوددهی و ارزش افزوده بالا، تمرکز بر حمایت و توسعه بنگاههای کوچک و متوسط رویکردی منطقی باشد.
وی با بیان اینکه هدفگذاری امسال برای بارور کردن ظرفیتهای موجود از طریق حمایت از همین بنگاهها، میتواند نتایج قابلتوجهی به همراه داشته باشد، خاطرنشان کرد: یکی از محورهای موردتوجه ویژه در استان البرز، ایجاد ارزش افزوده قابلتوجه از طریق توسعه محصولات دانشبنیان است.
افضلی اذعان کرد: در همین راستا، تمرکز اصلی استان بر توسعه پارکهای علم و فناوری، حمایت از واحدهای صنعتی دارای واحد تحقیق و توسعه (R&D) فعال، تقویت همکاریهای ویژه با دانشگاههای داخل و خارج استان و همچنین پرداختن به شهرکهای تخصصی دانشبنیان معطوف شده است.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استان البرز بیان کرد: در حوزه دانشبنیان، با سرمایهگذاری نسبتاً اندک میتوان اقدامات بزرگی را رقم زد. درواقع، فعالیت در این حوزه بیشتر نیازمند دانش و تخصص بالاست تا تسهیلات مالی کلان. صندوق شکوفایی البرز، ظرفیت ویژهای را برای حوزه دانشبنیان ایجاد کرده است.
وی افزود: این صندوق بهعنوان اولین صندوق در سطح استانهای کشور، علاوه بر تسهیلات و اعتبارات خاصی که برای این بخش در نظر گرفته شده، بانکهای استان نیز با توجه به جذابیت طرحهای سرمایهگذاری دانشبنیان از نظر فنی و مالی، تمایل به حمایت از این پروژهها نشان میدهند.