وفاق ملی در بستر تعادل و عقلانیت شکل میگیرد

ایرنا/ رییس اندیشکده مطالعات انقلاب اسلامی طلوع مهر با بیان اینکه «وفاق ملی» تنها در بستر تعادل و عقلانیت، و نه در سایه یکسانسازی یا رهاسازی بیضابطه تحقق مییابد، گفت: پذیرش تنوع در کنار وفاداری به اصولی چون فطرت، دین و قانون، راه عبور از بحرانهای کشور است.
حجتالاسلام والمسلمین محسن مهاجرنیا روز یکشنبه در هفدهمین نشست از سیزدهمین دوره سلسله کرسیهای آزاداندیشی با عنوان «وفاق ملّی؛ پیشران گام دوم انقلاب اسلامی» که در دانشگاه طلوع مهر قم و به همت مجمع هماهنگی پیروان امام و رهبری استان برگزار شد، گفت: جمهوریت نظام بدون به رسمیت شناختن تکثر آرا بیمعناست و باید این تنوع را فرصتی برای ارتقای نظام اسلامی تلقی کرد.
وی با اشاره به دیدار اخیر رهبر معظم انقلاب با کارگزاران حج، وحدت را بزرگترین سرمایه مسلمانان دانست و با استناد به آیه ای از قرآن تأکید کرد: حج، نماد وحدت اسلامی است که میتواند الگویی برای همگرایی در عرصههای داخلی باشد؛ زیرا در این آیین، قومیتها، مذاهب و طبقات مختلف در کنار یکدیگر قرار میگیرند.
استاد حوزه و دانشگاه افزود: وحدت، نهفقط برای جهان اسلام بلکه در درون کشور نیز ضروری است؛ مردمی که در برابر مشکلات اقتصادی، فرهنگی و سیاسی متحد باشند، مانع از بروز انحصارطلبی و ناکارآمدی میشوند.
وی با تبیین افراطهای موجود در مواجهه با مساله وحدت گفت: از یکسو یکسانانگاری و تلاش برای تحمیل قرائتی یگانه از دین، به استبداد فکری میانجامد و از سوی دیگر، تکثرگرایی افراطی به نسبیگرایی و بیثباتی اخلاقی منجر میشود. هر دو رویکرد، وفاق ملی را تهدید میکنند.
مهاجرنیا تأکید کرد: اندیشهای که تنها یک قرائت از دین و سیاست را مشروع بداند، مغایر با فطرت انسانی، قانون اساسی و آموزههای دینی است. این نوع تفکر نهتنها موجب فرسایش سرمایه اجتماعی میشود، بلکه هویت ملی را نیز متزلزل میسازد.
وی با اشاره به تجربه تاریخی حزب رستاخیز و نیز تفکر تکفیری داعش، هشدار داد: گرچه در ظاهر دو تفکر متضادند، اما هر دو از ریشهی مشترک انحصارگرایی و حذف نشات میگیرند.
این استاد حوزه، با استناد به روایت امام صادق(ع) در خصوص مراتب ایمان، گفت: تحمیل یک مدل فکری به جامعه، نهتنها با حقیقت ایمان در تضاد است، بلکه موجب بیزاری مردم از دین میشود.
وی نسبت به جریان رو به گسترش اباحیگری در جامعه هشدار داد و گفت: جریانهایی که با شعار تکثرگرایی افراطی، دین و فطرت را کنار میگذارند، در عمل به نسبیگرایی اخلاقی و ترویج لاابالیگری میرسند که زمینهساز سکولاریسم و بینظمی اجتماعی خواهد بود.
مهاجرنیا با اشاره به وظیفه دولت اسلامی در حفظ نظم و اخلاق عمومی، اظهار کرد: امروز به دلیل افراط در تکثر، حتی نیروهای انتظامی در برخورد با هنجارشکنی دچار تردید شدهاند؛ حالآنکه اگر هیچ اصل مشترکی مبنا قرار نگیرد، وفاق ملی به شعاری توخالی تبدیل میشود.
وی در جمعبندی این نشست، «رویکرد تنوعگرایی دینی» را راهحلی میانه و کارآمد دانست و گفت: این رویکرد، ضمن پایبندی به اصول، تفاوتها را نیز به رسمیت میشناسد. پایههای وفاق ملی را باید بر ایمان به خدا، التزام به قانون و احترام به فطرت انسانی استوار کرد.
رئیس اندیشکده مطالعات انقلاب اسلامی طلوع مهر در پایان تأکید کرد: نه دیکتاتوری دینی راهگشاست و نه رهاسازی فرهنگی به نام آزادی. وفاق ملی زمانی تحقق مییابد که با عقلانیت، تعادل و اصول مشترک همراه باشد.